Ralli 25.10.2016

Suomalaisten ennakkotunnelmat ja faktat Britannian MM-rallista

Jari-Matti Latvala Kuva: FIA WRC Media Room

Tulevana viikonloppuna ajetaan rallin MM-sarjan 12. ja samalla toiseksi viimeinen osakilpailu Britannian MM-ralli Walesin sorateillä. Piipahdetaanpa kisassa pitkästä aikaa myös Englannin puolellakin, mutta kilpailu tunnetaan tätä nykyä yleisesti myös Walesin MM-rallina. Kilpailu on tunnettu mutaisista ja liukkaista olosuhteista. Se käynnistyy torstai-illan lähtöseremonioilla ja mukaan starttaa kolme suomalaista kilpailijaparia.

Kuninkuusluokassa Volkswagen Motorsportin kilpailijapari Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila tavoittelevat lisää MM-pisteitä. Sarjasijoitusten suhteen suomalaisittain kiinnostava kampailu tullaan käymään tällä kertaa myös WRC2-luokassa.

Kahdella suomalaisella mahdollisuudet WRC2-luokan voittoon

WRC2 -luokassa on vielä neljällä kuljettajalla mahdollisuus sarjan voittoon ja mikä herkullisinta, kaksi heistä on suomalaisia. Pistekärjessä on tällä hetkellä britti Elfyn Evans, joka on kuitenkin jo ajanut kaikki pistekisansa ja hänen loppupisteensä tulevat olemaan 120. WRC2-pisteistä voi ajaa seitsemässä osakilpailussa, joista kuusi parasta lasketaan mukaan loppupisteisiin.

Suomen Teemu Suninen on kartturinsa Mikko Markkulan kanssa sarjassa toisena, 15 pisteen päässä sarjaa johtavasta Elfyn Evansista. Suniselle Britannian MM-ralli on jo seitsemäs, eli viimeinen pistekilpailu.

Sarjapisteitä kilahtaa tilille voitosta 25, kakkostilasta 18 ja kolmossijasta 15. Pysyäkseen kiinni sarjan voitossa Sunisen on ajettava Walesissa vähintään kolmanneksi. Silloin heillä on Evansin kanssa tasapisteet ja tasan samat sijoitukset ajamistaan pistekilpailuista. Heidän sijoituksensa ratkaistaan siinä tapauksessa sen perusteella, miten he ovat sijoittuneet toisiinsa nähden niissä kilpailuissa, joissa molemmat ovat ajaneet pisteistä. Näin katsottuna Suninen voittaa Evansin tasapisteillä.

Voitto Evansistakaan ei kuitenkaan vielä varmista Suniselle mestaruutta, sillä Skoda Motorsportin kuljettajilla, Suomen Esapekka Lapilla ja tsekki Jan Kopeckylla, on vielä Britannian osakilpailun jälkeenkin mahdollisuudet WRC2-luokan sarjavoittoon. He ovat nimittäin ajaneet vasta viisi kisaa kumpikin. He keräävät pisteitä siis niin Britanniassa, kuin vielä kauden finaalissa, Australian MM-rallissakin. Lappi on nyt pisteissä kolmantena, 38 pisteen päässä Evansista. Kopecky on vain 2 pistettä Lappia perässä.

p-20161016-00003_news

Jari-Matti Latvala. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Jari-Matti Latvala, WRC, Volkswagen Polo R WRC #2, Volkswagen Motorsport

“Walesin MM-ralli on yksi suosikkikisoistani. Kuten Espanjassa nähtiin, olen soralla erittäin nopea, joten tulen olemaan nopea täälläkin, siitä ei ole epäilystäkään. Kausihan on ollut minulle tähän saakka vaikea. Toivonkin että sijoitun hyvin näissä kahdessa viimeisissä osakilpailuissa ja yllän MM-sarjassa mitaleille kauden päätteeksi.”

“Walesissa tienpinta voi olla todella konstikas. Jos yön aikana on satanut kovasti, tien pinta on kuin rasvattu lähtöjärjestyksessä taaempana tuleville. Se on hyvin tyypillistä tälle kisalle. Tänä vuonna kisa kuitenkin ajetaan kaksi viikkoa aiempia vuosia aikaisemmin, joten toivon ettei nyt sataisi aivan niin paljon. Ajoin ensimmäisen kisani täällä 2002, joten minulla on enemmän kokemusta Britannian MM-rallista, kuin mistään muusta kisasta – olen varma että pystyn ajamaan voitosta täällä.”

Lähde: Volkswagen Motorsport

p-20160612-01228_news

Teemu Suninen. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Teemu Suninen, WRC2, Skoda Fabia R5 #32, Team Oreca

“Hyvä fiilis lähteä kisaan, testissä löytyi hyvä luotto autoon ja viimevuodesta on olemassa arvokasta kokemusta tälle vuodelle.”

Lähde: Teemu Sunisen tiedotus

p-20160821-00411_news

Esapekka Lappi. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Esapekka Lappi, WRC2, Skoda Fabia R5 #33, Skoda Motorsport

“Pidän tällaisista tilanteista, joissa ajetaan paineen alla ja lähdenkin Walesiin luottavaisena. Voitimmehan sekä Suomessa että Saksassa, eli olemme voittaneet kaksi edellistä MM-ralliamme.”

Lähde: Skoda Motorsport

Britannian MM-ralli 2016

Kauden kahdestoista MM-ralli ajetaan Britanniassa, Walesissa. Kilpailusta erikoisen tekevät keliolosuhteet, jotka ovat useimmiten poikkeuksellisen mutaiset ja liukkaat. Kilpailun keskuspaikka sijaitsee Deesiden kaupungissa Pohjois-Walesissa.

Kilpailijat aloittivat urakkansa tänään, tiistaiaamuna reittiin tutustumisella. Torstaiaamuna kuljettajat pääsevät ajamaan lyhyen Clocaenogin testierikoiskokeen ja torstai-iltana järjestetään kilpailun lähtöseremoniat Colwyn Bayn kaupungissa.

Varsinainen kilpailu käynnistyy perjantaina, kun kilpailijat ajavat huimat 178,22 EK-kilometriä, yli puolet koko kilpailun erikoiskoekilometristä. Kilpailijaparit ajavat päivän aikana kaksi kertaa neljän erikoiskokeen lenkin, johon kuuluvat muun muassa perinteiset ‘Sweet Lamb’ ja ‘Hafren’ -erikoiskokeet. Perjantai tulee olemaan erittäin haastava senkin vuoksi, että koko pitkä päivä ajetaan putkeen, ilman päivähuoltoa.

Lauantaina kilpailijat ajavat myös 8 erikoiskoetta, kilometrejä kertyy yhteensä 99,91. Myös lauantai ajetaan ilman päivähuoltoa.

Kilpailun viimeisenä päivänä, sunnuntaina ajetaan kaksi kertaa kolmen erikoiskokeen lenkki. EK-kilometrejä kertyy yhteensä 52,08. Kilpailun viimeinen erikoiskoe Brenig 2 ajetaan Power Stagena, eli jaossa on vielä lisäpisteitä kolmelle nopeimmalle.

Teksti: Suomen MM-rallin, Neste Rallin tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli