Motocross 23.05.2016

Suomalaisnaiset ottivat osaa historialliseen MX-kilpailuun Puolassa

Hanna Mertsalmi Kuva: Nita Korhonen

Puola isännöi viikonloppuna historian ensimmäistä naisten motocrossin Eurooppa Cupin kilpailua. Tapahtumassa oli mukana kolme ja puoli suomalaisnaista.

Motocrossissa tehtiin historiaa viikonloppuna, kun yhteensä 54 naista 21 eri maasta osallistui Puolan Cieszynassa ajettuun kautta aikain ensimmäiseen naisten luokan Eurooppa Cupin kilpailuun. Suomen värejä paikan päällä edustivat Hanna Mertsalmi, Hanna Reinola, Esmeralda Vesterinen sekä Suomen ja Turkin kansalaisuudet omaava Meri Välimäki.

Reinola ja Vesterinen karsiutuivat täpärästi kisaeristä, mutta Mertsalmi sai ottaa hikeä kolmessa erässä Puolan helteessä sijoituttuaan aika-ajojen 24:ksi. Suomen ja Turkin passit omaava Välimäki pääsi mukaan viimeiseen kilpailuerään ensimmäiseltä varasijalta kanssakilpailijan loukkaantumisen myötä ja sijoittui 31:ksi.

Historian ensimmäiseen naisten motocrossin Eurooppa Cupin kilpailuun osallistui huikeat 54 kuljettajaa 21 eri maasta. Kuva: Nita Korhonen

Historian ensimmäiseen naisten motocrossin Eurooppa Cupin kilpailuun osallistui huikeat 54 kuljettajaa 21 eri maasta. Kuva: Nita Korhonen

Lauantain kilpailuerässä Mertsalmi tervehti ruutulippua sijalla 31, sunnuntaina vauhti parani ja kahden erän tuloksena olivat sijat 27 ja 25. Yhteistuloksissa nainen kirjattiin sijalle 28.

– Tosi hyvä fiilis jäi kilpailusta. Mulla on jo pitkään ollut haaveena päästä ajamaan kansainvälinen crossikilpailu. Vaikkei se nyt ihan tuloksellisesti täysin putkeen mennytkään, niin pääasia, että pääsin osallistumaan ja vielä kilpailueriin. Ensimmäistä kertaa elämässäni ajoin tuollaisella radalla ja koko ajan ajo parani, Mertsalmi kertoi.

Eurooppa Cupin kilpailuun osallistuminen evättiin MM-sarjan kärkikuskeilta, mutta siitä huolimatta mukana oli erittäin kovia kuljettajia.

– Taso oli oikeastaan niin kova, kuin olin sen ajatellutkin etukäteen. Siellä on niin paljon MM-sarjan kiertäjiä ja muutenkin kovia tyttöjä, niin ei se yllätyksenä tullut, Mertsalmi myöntää.

Hienosti mennyt Eurooppa Cupin kilpailu antoi luottoa järjestäjille, että jo ensi vuonna järjestettäisiin useamman osakilpailun Euroopan mestaruussarja.

– Oli tosi kivaa olla mukana, kun eka kertaa järjestettiin tällainen kilpailu. Mutta nälkä kasvaa syödessä ja tietty nyt on kauhea hinku, että pääsisi ensi vuonna kiertämään lisää, Mertsalmi toteaa.

Hanna Reinola ja Hanna Mertsalmi tutustuivat Puolassa Suomen ja Turkin kanslaisuudet omaavaan Meri Välimäkeen. Kuva: Nita Korhonen

Hanna Reinola ja Hanna Mertsalmi tutustuivat Puolassa Suomen ja Turkin kanslaisuudet omaavaan Meri Välimäkeen. Kuva: Nita Korhonen

Myös Reinola oli iloinen kansainvälisestä kisakokemuksesta.

– Jos totta puhutaan, niin kyllähän se kulki ihan hyvin, mutta radan kanssa tuli aika paljon muuttujia, Reinola naureskeli pilke silmäkulmassa.

– Tavoite mulla oli periaatteessa päästä kisaeriin ja se kävi niin lähellä, että sen takia harmittaa tosi paljon, Reinola jatkoi.

Niinikään Vesterinen harmitteli kisaeräpaikan menetystä.

– Tässä on juuri ajokki vaihtunut ja vielä vähän hommat hakusessa, niin lähdin ihan vain tavoitteena päästä kisaeriin ajamaan. Jäi parista hassusta sekunnista kiinni. Harmittihan se, kun siinä oli vähän huonoa tuuriakin. Hienoa oli kuitenkin päästä kansainvälisille radoille, vaikka pääasissa Eestin puolella olenkin tänä vuonna ajanut.  Toivotaan että ensi vuonna pääsisi uudestaan ja jos saisivat ihan koko sarjan tehtyä, Vesterinen totesi.

Kokonaiskilpailun voittoon ajoi Tanskan Sara Andersen, toiseksi sijoittui niinikään tanskalainen Julie Dalgaard ja kolmas sija kirjattiin Ruotsin Emelie Dahlille.

Kilpailun tulokset

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta