Motocross 31.03.2017

Suomalaisia tuetaan motocrossin kansainväliselle huipulle – MM-mitalisti päävalmentajaksi

Suomalaisten motocrosskuskien suunta on nyt yhä systemaattisemmin kansainvälisille areenoille Jussi Vehviläisen (kesk.) ja Ludde Söderbergin (oik.) johdolla. Kuva: Marko Panula

Suomen Moottoriliiton motocross-valmennusohjelmassa keskitytään jatkossa menemään urheilullisuus edellä keskittyen kansainvälisille areenoille tähtääviin nuoriin lupauksiin.

Suomalaisen motocrossin valmennuksessa aletaan keskittyä jatkossa yhä enemmän kansainväliselle tasolle tähtääviin MX65- ja MX85-luokan nuoriin kuljettajiin. Aiemmin Suomen Moottoriliitto ei tukenut näin systemaattisesti 10-14-vuotiaiden valmennusta ja suunnan muutoksella toivotaankin, että kansainvälisille kisa-areenoille saadaan tulevaisuudessa enemmän kovia suomalaiskuskeja.

– Kerhojen tuottama valmennus ei ole välttämättä riittävää kansainväliselle tasolle saakka mitä motocrossiin tulee. Siksi on hyvä tukea myös nuorimpia ja auttaa heitä pienestä pitäen tekemään asiat oikein. Lisäksi kansainvälisiin kilpailuihin valmistautuminen poikkeaa kotoisesta tekemisestä jo ihan pitkien matkojenkin takia. Matkoissa, harjoittelussa ja kilpailuihin valmistautumisen yhdistämisessä on tekemistä, toteaa motocrossin lajipäällikkö Arto Jokinen.

-Meillä on Suomessa Mäntyharjulla EM-karsintakilpailu 20.-21.5. ja nuorten MM-kilpailu ajetaan Viron Langessa 29.-30.7. Lähellä on siis nyt niin paljon tapahtumia ja Suomesta tuntuu olevan haluja ajaa EM-karsintoja, niin meidän on hyvä olla mukana. Näin laji kehittyy ja minusta tämä on hyvä ele urheilijoiden suuntaan, Jokinen taustoittaa.

Vanhempien kuljettajien osalta on tarkoitus yhdistää kaksi tasoa yhdeksi ryhmäksi, kun EM-sarjoja kiertävät yli 14-vuotiaat ja motocrossin joukkue-MM-kilpailun MX of Nationsin potentiaaliset ajajat yhdistetään.

– Tälle sakille tarjotaan kuusi kahden päivän leiritystä, joissa painopiste on EM-kilpailuihin valmistautumisessa. Lisäksi järjestetään MX of Nations -leiritys ja kilpailun läpivienti yhdessä, Jokinen kertoo.

Koulutuksesta tulee vastaamaan jo pitkään motocrossvalmennusta järjestänyt lajin MM-mitalisti Jussi Vehviläinen.

– Jussi on tehnyt loistavan suunnitelman valmennukseen. Ryhmiin valitaan urheilijat selkein ja mitattavin kriteerein. Tahto ja sitoutuminen ratkaisee aiemman menestyksen lisäksi, Jokinen painottaa.

Motocrossin MM-mitalisti Jussi Vehviläinen on keskittynyt viime vuodet valmennustoimintaan. Kuva: JPV Racing

Myös Vehviläinen odottaa innolla uuden projektin käynnistymistä.

– Pitkään olen ollut crossivalmennuksessa mukana ja odotan mielenkiinnolla tämän uuden kuvion alkua. Tässähän kuitenkin Moottoriliiton puolelta keskitytään ensimmäistä kertaa systemaatisesti näin nuoriin kuljettajiin. Toivottavasti tätä kautta saataisiin enemmän kuskimassaa maailmalle tosissaan pyrkiviin ja luonnollisesti tästä pitäisi seurata myös menestystä maailmalla jollakin aikavälillä, Vehviläinen kiteyttää.

Päävalmentaja Vehviläisen rinnalle nousee nuorten ryhmän vastuuvalmentajaksi EM- ja MM-sarjoissa kilpaillut moninkertainen SM-mitalisti ja Suomen mestari Ludde Söderberg.

– Olen innoissani kesän tehtävästä. Omaa kokemusta valmentamisesta on kertynyt muutaman vuoden sisään reippaasti ja näkemykset valmentamisen suhteen ovat aina täsmänneet Jussin (Vehviläinen) kanssa hyvin. Vaikka kouluttaudunkin parhaillaan fysioterapeutiksi enkä valmentajaksi, on kokemukseni motocrossista kuitenkin vahva. Lisäksi ihmisten ja ryhmien ohjaaminen ja hyvä ihmiskehon toimintojen ymmärtäminen tuskin haittaa tässäkään tehtävässä, Söderberg toteaa.

Itse valmennus tulee keskittymään ajotekniikkaan, erilaisten ajoharjoitusmuotojen läpikäymiseen sekä nimenomaan tuleviin juniori-arvokisoihin valmistautumiseen.

– Itse nousin aikoinaan Suomen tasolta EM- ja MM-tasolle Moottoriliiton valmennusryhmien siivittämänä. Viime aikoina nuorempien, jopa 65cc-kuskien osallistuminen EM- sekä MM-kisoihin on yleistynyt. Huipulle tähdätään määrätietoisesti yhä nuoremmalla iällä, mikä tietysti herättää paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan. Mielestäni on tärkeää, että nämä nuoret kuskit ohjataan oikeille urille ajoissa. Kaikkia asioita ei tarvitse oppia kantapään kautta. Motocrossissa on paljon asioita jotka täytyy hallita mikäli pyrkii huipulle, osa asioista tapahtuu pyörän päällä ja osa jo ennen kuin lähdetään radalle, Söderberg summaa.

EMX125-250 sekä MXoN-ryhmälle järjestetään kuusi kahden päivän leiriä EM-kilpailuiden alla ja MX65- ja MX85-luokissa kilpaileville kolme kahden päivän leiritystä ennen arvokilpailuja. Valittavien urheilijoiden kartoitus ja tarkempi leirisuunnitelman teko ovat parhaillaan käynnissä.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross