Jääspeedway 27.03.2017

Suomalaisajajat Hollantiin kauden päättävään jääspeedway-viikonloppuun

Tomi Tani päättää kisakautensa viikonloppuna Hollannissa. Kuva: Timo Eronen

Tulevana viikonloppuna jääspeedwaykatseet käännetään kohti Hollantia, jossa suomalaisia kisaa niin MM-finaalissa kuin Roelof Thijs Bokaal -kilpailussakin.

Perinteiselle Assenille jätettiin viime vuonna hyvästit, paikalliset järjestäjät eivät jääneet kuitenkaan tuleen makaamaan, vaan uusi paikka löytyi pikaisesti, Thialf- stadion Heerenveenissä. Thialf areenan uumeniin sopii 11 000 katsojaa, joten tunnelma tulee olemaan taatusti huipussaan viikonlopun kansainvälisessä jääspeedwaykilpailussa.

Viikonloppu startataan perjantaina ajettavalla Roelof Thijs Bokaal -kilpailulla. Nimensä mukaisesti, hollantilainen jääspeedway-legenda Roelof Thijs on kehittänyt omaa nimeään kantavan kilpailun juuri niille kansainvälisen läpimurron kynnyksellä oleville kuljettajille, jotka eivät ehkä muuten pääsisi kokemaan hallikilpailuja.

Kilpailu ajetaan hieman erikoisella kaavalla, eräänlaisena pudotuskilpailuna. Kuljettajat sijoitetaan etukäteen kaavioon, ja kahden parhaan joukkoon ajaessa, on varmasti jatkossa. Joillekin laulu voi loppua lyhyeen, toiset voivat ajaa sitten muidenkin edestä. Joka tapauksessa kilpailusta on aina noussut voittaja esille, ja yleensä hänestä on kuultu jatkossa enemmänkin.

Hollannin kilpailussa on tänäkin vuonna suomalaisedustusta, kun viivalle asettuu Kuopion Moottorikerhon Tomi Tani. Kilpailu on Tanille entuudestaan tuttu aiemmilta vuosilta.

– Roelof Thijs Cup on kova kisa, jatkoon on ajettava erissä ja vastus on takuulla kova. Heerenveen ratana on kaikille uusi, pitkät suorat ja tiukat päädyt. Kovaa ajetaan joka tapauksessa. Hyvillä mielin lähden kauden päätöskilpailuun, Tani toteaa.

Timo Kankkunen edustaa suomalaisvärejä jääspeedwayn MM-finaalissa. Kuva: LS-Photo

Lauantaina ja sunnuntaina ajetaan jääspeedwayn MM-sarjan päätösosakilpailut. Timo Kankkunen pääsi mukaan jo edelliseen Berliinin osakilpailuun ja jatkoa seurasi tulevan viikonlopun osalle.

– Edelleenkin lähden nöyrällä mielellä ajamaan. Berliini osoitti vastuksen olevan kivenkova, pisteille pääsy on työn ja tuskan takana. Joka tapauksessa kilpaa ajetaan ja tääsillä mennään, Kankkunen toteaa.

Jääspeedwayn maailmanmestaruus ratkaistaan jälleen kerran venäläisten kesken. Dmitri Koltakov johtaa sarjaa kahdeksalla pisteellä ennen Igor Kononovia, Dmitri Khomitsevichin ollessa kolmannella sijalla, kuitenkin jo 24 pistettä kärjen takana. Koltakovilla on etukäteen hienoinen etu pisteiden valossa, mutta kuten jääspeedwayssä on tapana, pisteet lasketaan ruutulipun jälkeen. Sunnuntaina tiedämme uuden mestarin nimen, siihen asti odotellaan.

Teksti: Timo Eronen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jääspeedway