Road Racing 31.03.2017

Suomalainen historian ensimmäisenä alaraajahalvaantuneena naisena RR:n MM-kisoihin

15-vuotiaana alaraajahalvaantunut Ulla Kulju on osoittanut, että pyörätuoli ei ole este harrastaa moottoriurheilua.

Suomalainen Ulla Kulju tulee osallistumaan Le Mansin radalla 19.-20. toukokuuta ajettavaan kansainväliseen vammaisurheilijoiden ratamoottoripyöräilyn MM-kilpailuun, joka kantaa nimeä International Bridgestone Handy Race.

– Viime vuonna mua ei tuntenut oikein kukaan ja nyt kysellään nimmareita, Ulla Kulju naurahtaa.

15 vuotta ja kuusi päivää sitten lumilautaonnettomuudessa halvaantuneen naisen elämä on muuttunut viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Nyt häneltä pyydetään nimikirjoitusten lisäksi yhteiskuvia ja haastatteluita sekä kutsutaan ratamoottoripyöräkilpailuihin ympäri maailman.

– On ollut ihan huikea vuosi. Olen päässyt näkemään muita invalideja, jotka pääsee takaisin moottoripyörän selkään ja olen omalta osaltani päässyt jeesaamaan heitä. Se on ollut mahtavaa.

Ulla Kuljun huikeaan vuoteen on kuulunut muun muassa brittiyrityksen hänestä tekemä legohahmo. Kuva: Nita Korhonen

Toukokuussa Kulju tekee jälleen historiaa, kun hän osallistuu maailman ensimmäisenä alaraajahalvaantuneena naisena ratamoottoripyöräilyn MM-osakilpailuun.

– Aika huikeaa. Ei ole oikein vielä itse tajunnutkaan, kuinka siistiä se tulee olemaan. Just katsoin, että lippuja oli myyty yli 100 000, että aika isolle yleisölle siellä ajetaan. Yleisön määrä ehkä on se, mikä tuo sen henkisen paineen ja tekee siitä itselle isomman jutun. Niin moni ihminen katsoo ja kilpailu on vielä maailmanlaajuisessa levityksessä TV:ssä.

International Bridgestone Handy Race -kilpailu ajetaan legendaarisella Le Mansin radalla Ranskan MotoGP-osakilpailun yhteydessä, mikä tuo Kuljulle omalta osaltaan lisäintoa.

– Onhan se siistiä, että on mahdollisuus nähdä kaikki omat idolit siellä. Veikkaan, että kädet alkaa täristä lentokentällä, nainen naurahtaa.

Ulla Kulju pääsi ajamaan legendaariselle Le Mansin radalle viime viikolla. Kuva: Renaudhenry Photo

Kulju oli viime viikolla jo treenaamassa tulevaa koitosta varten Le Mansin radalla.

– Se oli ihan älyttömän siisti rata ja oli kyllä hieno fiiliksenä ajaa niin tunnetulla radalla. Ajot meni tosi hyvin! Pyörä toimi upeasti uusilla alustan säädöillä ja vauhtia tuli kivasti lisää. Hyvillä mielin saa lähtee ensi kuussa kisaamaan sinne! Oli myös huippua nähdä kaikki muut jalattomat ja kädettömät kuskit, nainen naurahtaa.

Vaikka pientä kisajännitystä alkaa olla jo ilmassa, ei Kulju aio ottaa menestymispaineita.

– Kisasta lähden hakemaan varmaa ruutulippua. Se on kokemuksena jo niin hieno, että mulle on toisaalta ihan sama, miten siellä pärjätään. Mutta kovaa taustatyötä on silti tehty ja katsottu millaisia tyyppejä siellä ajaa ja millaisia vammatasoilla, että ei nyt ihan kuitenkaan pystymetsästä lähdetä, vaan kovaa treeniä tehdään.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Ulla Kuljun blogi: Ihmisten luomat rajat ovat puppua!

 

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Road Racing