Ralli 02.05.2017

Suomalainen autourheilu vahvassa nosteessa

Miikka Anttila ja Jari-Matti Latvala juhlivat voittoa rallin MM-sarjan Ruotsin osakilpailussa helmikuussa. Kuva: McKlein

Valtteri Bottaksen voitto ja Kimi Räikkösen kolmostila viikonlopun F1-osakilpailussa Sotshissa oli osoitus siitä, että suomalainen autourheilu menestyy maailmalla jälleen väkevästi. Vahvoja näyttöjä sinivalkoisesta menestyksestä on kuluneella kaudella annettu Toyotan MM-rallitallista, jonka Jari-Matti Latvala on myös voittanut yhden MM-osakilpailun ja on sarjassa toisena.

Vuosina 1998 ja 1999 F1:n ja rallin maailmanmestaruudet ajettiin Suomeen. Saavutus oli käsittämätön eikä sitä silloin edes osattu riittävästi arvostaa. Vaikka vielä ei ole syytä ryhtyä vakavaan kannunvalantaan saavutuksen uusimiseen, elää suomalainen autourheilu poikkeuksellista nousukautta. Menestykseen tottunut kansakunta saa taas perustellusti odottaa voittoja.

Myös kotimaassa autourheilu on nosteessa katsoja- ja harrastajamäärien kasvun myötä. Rallin SM-sarjassa 16-vuotiaan Kalle Rovanperän debyytti aiheutti Mikkeliin yleisöryntäyksen. Talvikaudella Ralli SM keräsi YLE:n tv-lähetyksissä reilusti yli miljoona katsojaa ja huhtikuussa julkaistussa Taloustutkimuksen Suomi Tänään -tutkimuksessa F1 ja ralli olivat kymmenen suosituimman urheilulajin joukossa.

Jos kaikki menee suunnitellusti, niin heinäkuisessa Neste Rallissa nähdään neljä suomalaista WRC-kuljettajaa – Latvala, Juho Hänninen, Esapekka Lappi ja Teemu Suninen. Viime vuonna heitä oli vain yksi. Nuorten tulokkaiden otteet lupaavat menestysjatkumoa tulevaisuuteen, jota tukevat osaltaan myös AKK Driver Academyn ja RX Academyn kaltaiset valmennusohjelmat.

Autourheilun alkavalla kesäkaudella on luvassa useita korkeatasoisia kansallisia ja kansainvälisiä arvokilpailuja, joista suomalaiskuljettajilta on lupa odottaa palkintosijoja. Heinäkuun lopussa Keski-Suomessa 27.-30.7. ajettavan Suomen MM-rallin, Neste Rallin, lisäksi esille voidaan nostaa Suomi100-tunnusta kantava kartingin EM-osakilpailu, Alahärmässä 21.-23.7. kisattava Flying Finn 100 Race ja Ahveniston moottoriradan 50-vuotiskilpailu 2.-4.6., jossa rata-autoilun uusi huippusarja Finnish Touring Cars Championship saa seurakseen SMP Formula 4 NEZ -sarjan osakilpailun.

Iittiin, Kouvolan lähelle valmistuva huippuluokan kansainvälinen moottorirata ja ajoharjoittelukeskus Kymi Ring on tärkeässä roolissa, kun suomalaista osaamista ja menestysputkea vaalitaan. Rata tarjoaa harjoittelupuitteet ja kilpailuareenan, joka on Pohjois-Euroopasta puuttunut.

Teksti: AKK Viestintä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo