Ralli 11.02.2016

Suninen madalsi tavoitettaan synkän kelin Ruotsin rallissa

Teemu Suninen, kuva Miika Wuorela

Ensimmäinen harjoittelupäivä Ruotsin MM-rallissa käänsi monen kilpailijaparin suut ylösalaisin. Syytä huoleen ei tarvinnut kaukaa etsiä. Riitti kun tutkiskeli maata jalkojensa alla. Lunta tai jäätä ei näkynyt nimeksikään, mutaa ja kuravelliä sen sijaan senkin edestä.

Tilanne Norjan puolen ajettavilla erikoiskokeilla (EK:t 3, 4, 7 ja 8) oli aavistuksen parempi. Näillä erikoiskokeilla tie oli yhä lumipeitteinen, mutta kaikki tutut Ruotsin rallin klassikot lähellä Hagforsia sitäkin rajummassa kunnossa.

Jo harjoitusten aikana tiet alkoivat urautua pahasti. Vain lähipäivien säätila näyttää, mihin rallin tilanne kehittyy. Tällä hetkellä ohjelmassa on yhä 12 suunnitelluista 21 erikoiskokeesta, mutta koko keskiviikon jatkunut sade ei ainakaan tilannetta helpota.

Mikäli rallista tulee tynkäkisa, ei hyötyjiä ole lainkaan. Jotta täydet pisteet voidaan jakaa Ruotsista, tulee yli 50% rallin kilpailtavista kilometreistä säilyä ohjelmassa.

Nuori Teemu Suninen lähtee Ruotsin ralliin vasta ensimmäistä kertaa. Keskiviikkona Suninen sai reittiä kolutessaan ensikosketuksensa MM-sarjan ainoan talvirallin erikoiskokeisiin, jotka olivat huomattavan erilaisessa kunnossa, kuin tavallisesti.

– Veikkaan, että heti ensimmäisellä erikoiskokeella erot ovat todella isot. Shakedownia ei nyt ajeta lainkaan, minkä lisäksi erikoiskokeilla on runsaasti irtokiviä. Rengasrikkoja tapahtuu. On vaikea päästä kisan rytmiin tuollaisissa olosuhteissa, Suninen aprikoi.

WRC2 -luokan viidenneksi Monte Carlossa yltänyt Suninen haaveilee Ruotsissa vain kokemuksensa kartuttamisesta.

– Ajetaan tämä maaliin. Muuta tavoitetta ei ole.

Monet muutkin näyttivät hapanta naamaa heti ensimmäisenä nuottipäivänä.

Hallitsevalle maailmanmestarille Sébastien Ogierille keikka Ruotsiin ei tällä kertaa ollut miehen mieleen.

– Rallin kaksi parhainta erikoiskoetta ovat Norjassa, mutta siinäpä se. Täällä on ihan tyhmää ajaa. Näille teille on ihan mahdoton järjestää rallia. En ymmärrä, miksi edes nuotitamme reitin tyhjän takia, ja tuhoamme samalla tiet. Tämä on nyt soraralli. En tiedä, voidaanko tällaista ajaa, sadatteli Ogier.

Jari-Matti Latvala toivoi pieleen menneen Monte Carlo -rallin jälkeen hyötyvänsä lähtöpaikastaan letkan hännillä tien puhdistuessa irtolumesta. Toisin kuitenkin kävi.

Jari-Matti Latvala

Jari-Matti Latvala

Poikkeukselliset olosuhteet tietävät myös yhdeksäntenä autona erikoiskokeille ampaisevalle Latvalalle haastavia hetkiä. Volkswagen-kuljettajan ajovuorolla tiet ovat jo pahasti urilla, joissa on pakko pysyä, mikäli mielii hyvää erikoiskoeaikaa.

– Tjaa, mitenkähän siellä pitäisi ajaa? Urat ovat pahoja, ja niissä paljon kiviä. Renkaita varmasti hajoaa monilla. Ei tämä ole hyvä Michelinillekään, Latvala harmitteli.

Rallin ensimmäinen erikoiskoe (EK2 Torsby1) alkaa perjantaina klo 9.51 Suomen aikaa.

Ruotsin MM-ralli 2016

Teksti ja kuvat (Miika Wuorela): Otettu Power Stagen (EK21) Värmullsåsenin maalista ekana nuottipäivänä.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli