Speedway 28.12.2019

Speedwayn SM-liigassa mukana viisi joukkuetta kaudella 2020

Mad-Croc Speedwayn Timo Lahti. Kuva: Matias Hirsimäki

Speedwayn SM-liigan ilmoittautumisaika umpeutui joulukuussa. Mukaan taisteluun Suomen mestaruudesta ilmoittautui viisi joukkuetta.

Seinäjoen Moottorikerhon Kotkat-joukkue lähtee kauteen uudella ilmeellä, onhan kyseessä kerhon 40. kausi mukana taistelemassa kerhojoukkueiden Suomen mestaruudesta speedwayn SM-liigassa. Liigajoukkueen lisäksi kerholla on ensi kesänä järjestelyvastuu speedwayn henkilökohtaisesta SM-finaalista, joka viime vuosina on ajettu elokuun aikana. Ykkösnumerolle on tulevaan kauteen värvätty nuori ruotsalainen Rasmus Broberg, joka on nähty käytännössä vakituiseen SM-liigassa kahden edellisen kauden aikana. Suoritustaso on noussut tasaisesti, ja nyt edessä on vastuullinen rooli, kun SM-liigan kautta aikainen menestynein kerho tulee saada takaisin kiinni mitalikantaan vaisun lähimenneisyyden jälkeen.

Viljam Lappi ajoi viime kaudella uransa alkumetrit kilpaa isolla pyörillä, ja vakuutti heti ensimmäisestä lähtien. Uusi kausi alkaa erilaiset odotukset niskassa, mutta Brobergin kantaessa ykkösnumerolla päävastuun pistetehtailusta, on Lapilla mahdollisuus ajaa nousujohteinen kausi ilman suuria menestyspaineita. Joukkueen kolmosnumerolla mukana on Seinäjoen oma kasvatti Roni Niemelä. Takana on pari vakuuttavaa kautta 250cc pyörillä ja paljon harjoituskierroksia isoilla pyörillä, mutta ensi kesänä ritsat nousee ensimmäistä kertaa kilpailumielessä, kun viivalla on samaan aikaan maan parhaat.

Hallitseva Suomen mestari Mad-Croc Speedway siirtyy tulevalla kaudella Porin Moottorikerhon alaisuuteen. Viime vuoden Suomen mestarijoukkue ja historiansa ensimmäiset speedwayn SM-liigan mestaruudet sitä aiemmin voittanut kerho siis yhdistävät voimansa tulevalle kaudelle. Kovatasoinen joukkue taistelee lähihistoriansa mukaisesti jälleen siitä kaikkein kirkkaimmasta mitalista. Joukkueen selvä ykköskuljettaja on Timo Lahti, joka on nimetty numerolle yksi. Lahti on hallinnut kotimaan ratoja jo vuosia ja viime kesänä pääsi antamaan väkevän näytön myös EM-tasolla. 12 vuotta kotimaan pääsarjaa kiertänyt Lahti on ollut takuuvarma pistemies uransa ensimetreistä asti. Urallaan ajamistaan noin 400 erästä SM-liigassa hän on voittanut kaksi kolmesta ajamastaan.

Rasmus Jensen on tanskalainen, 26-vuotias jo kokenut lajin ammattilainen, joka tähtää lajin huipulle maasta, jossa se ei voisi olla vaikeampaa paitsi kovan tason, myös lajin menestyksekkään historian takia. Oli tulossa ajamaan Suomeen jo viime kaudella, mutta viime hetken muutokset aikatauluissa siirsivät debyyttiä tulevaisuuteen. Teemu Lahti pukee joukkueessa päälleen kolmosliivin. Yli sadan ottelun veteraani SM-liigassa on aina tuonut joukkueelleen menestystä ja viime kausi saattoi hyvinkin olla ajamisen suhteen Teemu Lahden paras. Siitä on hyvä ponnistaa kohti tulevaa kautta ja uusia haasteita.

Haapajärven Moottorikerhon Kojootit lähtee SM-liigaan kotikylän kuljettajilla. Toiseen kauteensa SM-liigassa starttaava Kojootit on nyt onnistunut siinä, mikä viime kaudella jäi tekemättä, nimittäin Niko Siltaniemen värväämisessä riveihinsä. Ykkösnumerolla ajava Siltaniemi on koko kuluneen vuosikymmenen kuulunut maamme parhaimmistoon. Onni ei ole kuitenkaan ollut aina miehelle SM-finaaleissa myötäinen, joten palkintokaapista ei löydy kuin yksi henkilökohtainen SM-pronssi. Vauhtia on kuitenkin aina riittänyt siinä määrin, että pisteitä on kertynyt radasta riippumatta. Jo viime kaudella mukana olleet Vuolaksen veljekset Antti ja Niilo jatkavat joukkueessa. Kokonaisuutena joukkue vaikuttaa etukäteen ajateltuna erittäin tasavahvalta, joka varmasti auttaa kauden kuluessa pisteiden saalistamisessa.

Ensi kesän nuorten henkilökohtaisen SM-finaalin järjestävän Hyvinkään Moottorikerhon perinteinen Sand Blowers-nimi jää tauolle, kun ensi kaudella joukkue ajaa Porin Nopea Racingin nimellä. Hyvinkäällä on viime vuosina ajettu melko kokemattomalla joukkueella tulevaisuutta rakentaen, mutta nyt meininki on eri ja sen mahdollistaa osaltaan joukkueessa viime vuosina maltilla tehty työ. Joukkueen keulahahmoksi saapuu suomispeedwayn tämän hetkein kokenein kuljettaja, Tero Aarnio. Jo vuodesta 2001 SM-liigaa kolunnut Aarnio lähentelee jo sataa ajettua liigaottelua ja tuhatta kerättyä pistettä. Viime vuosina Aarnion vauhti on vain kohentunut ja ovet, joita kauan on ympäri maailmaa kolkuteltu ovat auenneet. Ajomahdollisuuksia on ollut tarjolla parin viime kauden aikana jo lähes kaikkien lajissa mukana olevien maiden sarjoissa.

Timi Salonen on edustanut Hyvinkään Moottorikerhoa koko uransa ajan. Nyt Salosella on edessä neljäs kausi SM-liigassa hyvin sujuneen vuoden 2019 jälkeen. Ajoittain osaamistaan väläytelleen Salosen voi nyt odottaa paitsi tietysti parantavan suoritustasoaan, myös nostavan perussuorituksen tasoa siten, että heikompanakin päivänä pisteitä kertyy joukkueelle tasaiseen tahtiin. Jere Lehtonen ajaa joukkueessa numerolla kolme. Porilainen Lehtonen on ainoa lajiaan SM-liigassa kaupungista, jossa mitä suurimmalla todennäköisyydellä ei ajeta lainkaan speedwayta vuonna 2020, ensimmäistä kertaa yli 40 vuoteen.

Pirkan Moottorimiesten Wasamat lähtee tulevaan kauteen samalla kokoonpanolla kuin viime vuonna. Henri Ahlbom, Jarno Kokkonen ja Max Koivula muodostavat kokonaisuuden, jolla Wasamat mitalia lähtee metsästämään. Kaikki kolme ovat myös tuttuja maaradalta, ja varsinkin Ahlbom on niittänyt jopa menestystä pidemmän radan kilpailuissa viime kausina Euroopassa. Joukkueenjohdossa Wasamilla on mielenkiintoinen parivaljakko, kun itse rauhallisuus Matias Rantala ja viime vuosikymmenen mitalimagneetti Petteri Koivunen hoitavat joukkueen asioita.

Speedwayn SM-liigan kilpailukalenteri julkistetaan ensi vuoden puolella.

Speedwayn SM-liiga 2020

Mad-Croc Speedway, Porin Moottorikerho
1) Timo Lahti, 2) Rasmus Jensen DK, 3) Teemu Lahti

Kojootit, Haapajärven MK
1) Niko Siltaniemi, 2) Antti Vuolas, 3) Niilo Vuolas

Kotkat, Seinäjoen MK
1) Rasmus Broberg SE, 2) Viljam Lappi, 3) Roni Niemelä

Wasamat, Pirkan MM
1) Henri Ahlbom, 2) Max Koivula, 3) Jarno Kokkonen

Porin Nopea Racing, Hyvinkää Moottorikerho
1) Tero Aarnio, 2) Timi Salonen, 3) Jere Lehtonen

Teksti: Ratalajiryhmä / SML

Uusimmat

Lisää aiheesta

Speedway