Snowcross 10.03.2018

Snowcrossin SM-sarjassa suomalaiskatastrofi: Pro-luokan mitalit menivät Ruotsiin

Tahkon SM-viikonloppu ei sujunut suomalaiskomennossa. Kuva: snowcross.fi

Snowcrossin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajettiin Kuopion Tahkolla. Päivään mahtui huimaa kilvanajoa, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Suomalaisten harmiksi päivän parhaimmat tulokset jaettiin tällä kertaa naapurimaahan.

Snowcrossin kuninkuusluokassa eli Pro-luokassa yksi isoimmista ennakkosuosikeista, ruotsalainen John Stenberg, oli suorastaan ylivoimainen, kun hän voitti molemmat finaalierät selvällä erolla kanssakilpailijoihinsa. Stenberg nousi SM-sarjan kokonaistilastossa kärkipaikalle, kun hänen koko kautensa pistesaalis on nyt 83 pistettä. Ennen viimeistä osakilpailua näyttää siltä, että vuoden 2018 Suomen mestaruus on menossa Ruotsiin.

– Oli mahtavaa voittaa kerrankin Suomessa! Tällainen rata sopii minulle erinomaisesti, ja siksi ehkä koko viikonloppuni olikin loistava, hehkutti Stenberg.

– Minulle ei ole väliä, voitanko Ruotsissa vai Suomessa. Kaikki voitot tuntuvat yhtä hyvältä. Mutta onhan se hauskaa, että minä voin olla kohta hallitseva Suomen mestari, ruotsalaistähti virnuili.

Ensimmäisessä finaalierässä nähtiin draamaa heti kättelyssä, kun ennakkosuosikkeihin lukeutuneet Emil Hansson ja Juuso Loukko tippuivat kolaroinnin takia porukan hännille. Holeshotin eli parhaimman lähdön ottanut Stenberg sai näin hieman helpotusta, ja kokenut kuski ajoikin lähes virheettömästi ensimmäisenä maaliin.

Toisessa finaalierässä nähtiin sama laulu; Stenberg otti holeshotin ja pysyi kärjessä aina loppuun saakka. Hopeakin meni länsinaapuriin, kun Emil Sundvisson nappasi kaksi kakkossijaa. Pronssia vuoli Simon Lundström. Kuten arvata saattaa, hänenkin kotiosoitteensa löytyy Ruotsista. Aika-ajot voittaneen Emil Hanssonin lauantai oli katastrofi, kun hän kolaroi molemmissa finaalierissä. Hän jäi kokonaiskilpailussa viidenneksi.

Ensimmäisessä finaalierässä paras suomalainen oli Savosta kotoisin oleva Jere Tynkkynen, joka tuli maaliin kolmantena. Hänen voittohaaveensa sulivat kuitenkin jo toisen finaalierän alussa, kun mies joutui kolariin, mikä tiputti hänet kauas kärjestä. Tynkkynen teki kuitenkin hyvän nousun tullen maaliin viidentenä.

Viikonlopun yksi suurimmista yllätyksistä oli Mikko Osmon jääminen finaalien ulkopuolelle. Kauden kahden ensimmäisen kilpailun jälkeen SM-sarjaa johtanut Eetu Karjalainen koki ikävän loukkaantumisen Tornion osakilpailun jälkeen, minkä vuoksi mies joutuu jättämään loppukauden kilpailut väliin. Näin ollen SM-sarjan toisena ollut Osmo oli noussut kauden suurimmaksi suosikiksi.

Osmolla oli vauhtiongelmia perjantain aika-ajossa, ja hän joutui hakea finaalipaikkaa B-finaalista, jossa hän otti lopulta varaslähdön jääden kauas suorasta finaalipaikasta. Last Chance -erästä pääsevät vain voittajat finaaliin, ja kauhajokelainen Osmo epäonnistui viimeisessäkin tilaisuudessaan. Osmo kävi huimaa kaksintaistoa norjalaisen Marius Ulriksenin kanssa, mutta suomalaiskuskin erä meni lopulta pilalle kaatumisen vuoksi Osmon yrittäessä ohittaa kärjessä ajaneen Ulriksenin. Norjalainen otti lopulta erävoiton ja nappasi viimeisen finaalipaikan.

Pro Litessa suomalaisvoittaja

Pro Lite -luokassa voitto jäi Suomeen, kun SM-sarjan kärkinimi Aki Pietilä keräsi 45 pistettä ansaiten osakilpailuvoiton. Ensimmäisessä finaalierässä holeshotin otti Oskari Hyvärinen, mutta hänen ajonsa ei vielä lähtenyt kulkemaan. Voittoon ajoi Norjan Martin Mjelde Muller, joka jätti Pietilän erän toiseksi.

Toisessa finaalierässä holeshotin otti Antti-Jussi Hyvönen, joka ajoikin vahvasti. Kukaan ei kuitenkaan pystynyt haastamaan Pietilää, joka nousi jo alkutaipaleella kärkeen. Pietilä voitti Hyvösen lopulta vajaalla 12 sekunnilla. Mullerin ajo sakkasi pahasti toisessa finaalierässä, ja hän jäi lopulta 11. sijalle. Norjalaisen kokonaispisteet riittivät kuitenkin kokonaiskilpailussa hopealle. Pronssi meni Tony Honkaselle.

– Yllättävän hyvin meni. Viime kisan jälkeen oli sellainen fiilis, että nyt pitää latautua paremmin seuraavaan kisaan, ja sen teinkin. Näköjään auttoi, veisteli voittaja Pietilä.

– Himokselle lähdetään sitten varmistamaan Suomen mestaruus.

Pietilän vauhti on ollut tällä kaudella niin hyvää, että menestystä voisi tulla jopa Pro-luokassa.

– Ensi kaudella ajan Pro-luokassa. Tekisi mieli siirtyä jo nyt sinne, vauhtini on kuitenkin sen verran hyvää, Pietilä totesi.

Nuorimmassa SM-luokassa eli Junior 14-16 -luokassa voittoon ajoi Matti Reinikainen. Toiseksi tullut Miika Lammi keräsi Reinikaisen tavoin 45 pistettä, mutta Reinikainen otti toisen eli ratkaisevan finaalierän voiton, minkä vuoksi hänelle ojennettiin osakilpailuvoitto. Pronssin nappasi Ruotsin William Svensson.

Kansallisissa sarjoissa juhlivat naisten luokan voittanut Linn Sjöberg, Junior 11-14 -luokan voittanut Oskari Laamanen ja Junior 7-11 -luokan voittanut Atte Vanhatalo. Sjöberg voitti molemmat finaalierät ja keräsi jälleen 50 pistettä, minkä myötä hän varmisti mestaruutensa naisten luokassa. Tahkolla hopealle ajoi Marika Lönnvik ja pronssille Carolina Wärn.

Junior 11-14 -luokassa juhli Laamanen, joka esitti upeita otteita Tahkolla ottaen kaksi finaalivoittoa. Hopea ojennettiin Oliver Jaakolalle ja pronssi Jesse Mattssonille. Junior 7-11 -luokan hopean otti Veeti Loukko ja pronssin Niklas Vanhatalo.

Tahkon osakilpailun yleisömääräksi tuli komeat 2000 henkilöä.

Teksti: Toni Rajamäki

Ruotsalaistähdiltä väkevä paluu snowcrossin SM-sarjaan – suomalaiset jäivät nuolemaan näppejään

Snowcrossin TV-asiantuntija ennakoi: Osmo ja Keskiaho vahvoilla Tahkolla

Snowcrossin SM-sarja jatkuu perjantaina – tässä viikonlopun lähetysajat

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross