Snowcross 14.04.2018

Snowcrossin SM-sarjan mestaruus meni Ruotsiin

John Stenberg teki suomalaisista selvää jälkeä tämän kauden SM-sarjassa. Kuva: Taneli Niinimäki

Snowcrossin SM-sarjan kausi paketoitiin lauantaina Jämsässä, kun kauden viimeinen kilpailu ajettiin Himoksen upeilla rinteillä.

Kuninkuusluokassa eli Pro-luokassa vahvin suosikki Suomen mestariksi oli ruotsalainen John Stenberg, jolla oli ennen päätöskilpailua kasassa 83 pistettä. Himoksella ruotsalaistähden urakkaa hankaloitti Suomen ykköskuski Aki Pihlaja, joka saapui ajamaan kauden ainoan SM-kilpailunsa vietettyään menneen talven Yhdysvaltain ISOC-sarjassa. Mukana oli myös toinen ISOC-kuski, kun Viktor Hertenkin saapui Jämsään.

Tällä kaudella jo Ruotsin mestaruuden voittanut Stenberg ei kuitenkaan pelästynyt Pihlaja-Herten-kaksikkoa, vaan ruotsalainen otti Himoksellakin voiton ja marssi Suomen mestaruuteen. Stenberg oli ensimmäisessä finaalierässä kolmas ja toisessa finaalierässä ensimmäinen, joten 41 pistettä riitti tällä kertaa korkeimmalle korokkeelle. Stenbergin koko kauden pistesaldoksi jäi 124 pistettä.

– Tämä tuntuu mahtavalta. Olin melko luottavainen ennen viikonloppua, mutta mitään ei voi koskaan ottaa itsestäänselvyytenä, joten tiesin, että minun täytyy tehdä parhaani varmistaakseni mestaruuden, Stenberg kertoi kisan jälkeen.

– Kun kävelin eilen radan läpi, olin vähän huolestunut, koska alamäet näyttivät hyvin hankalilta. Onneksi käsittelin ne kuitenkin tarpeeksi hyvin.

Kauden kokonaistilastossa hopean otti Mikko Osmo ja pronssia Juuso Loukko. Päätöskilpailussa Stenbergin lisäksi mitaleille ylsivät Pihlaja ja Loukko.

Stenberg avasi ensimmäisen finaalierän vahvasti ampaistuaan saman tien kärkeen ja saaden peräänsä Pihlajan. Ruotsalaiskuski teki kuitenkin kolmannella kierroksella hänelle harvinaisen ajovirheen ja ajautui ulos radalta, minkä vuoksi Pihlaja otti ykkössijan ja piti sen loppuun asti.

– Olin vähän turhan innoissani, ja se kostautui, Stenberg naureskeli.

– Näin, että Aki jahtaa minua, niin yritin sitten hieman liikaa.

Toisessa finaalierässä Pihlaja ja Herten törmäsivät toisiinsa heti startin jälkeen, mikä tiputti tähtikaksikon porukan hännille. Molemmat näyttivät kuitenkin taitonsa ja nousivat lopulta kärkikahinoihin mukaan. Stenberg oli päässyt kuitenkin liian kauas, ja hän sai lasketella mestaruuteen.

– En ole aiemmin kilpaillut SM-sarjassa, joten tämä kaikki on ollut minulle uutta. Olen kuitenkin todella tyytyväinen, että päätin lähteä tähän sarjaan, koska kaikki on mennyt loistavasti.

Aki Pihlaja tuli rapakon takaa testaamaan maanmiesten vauhdin. Kuva: Taneli Niinimäki

Pietilästä Pro Liten mestari

Pro Lite -luokassa mestaruus meni odotetusti Aki Pietilän nimiin. Pietilä ratkaisi mestaruutensa jo ensimmäisessä finaalierässä, kun hän ylsi toiseksi Lasse Ruotsalaisen voitettua. Toisessa finaalierässä miehet vaihtoivat loppusijoituksissa paikkoja, joten molemmat keräsivät kasaan 45 pistettä, mutta koska Pietilä voitti jälkimmäisen pyristyksen, meni osakilpailuvoitto hänen taskuunsa. Pronssille ajoi Joona Marin.

– Aika loistava fiilis, kun pystyin voittamaan viimeisen erän! Ensimmäiseen erään oli pieni paine, kun mietin mestaruuden varmistamista, Pietilä paljasti.

Pietilän koko kauden pistesaldo oli 148 pistettä. Kokonaistilastossa SM-hopeaa sai Martin Mjelde Muller ja pronssia Lasse Ruotsalainen.

Junior 14-16 -luokassa mestaruus ratkottiin Matti Reinikaisen ja Miika Lammin välillä. Kaksikosta pidemmän korren veti lopulta Lammi, joka nappasi finaalisijat 1 ja 2. Reinikainen oli ensimmäisessä finaalierässä toinen, mutta tekninen vika pilasi nuorukaisen ajon toisessa finaalierässä, jossa hän jäi seitsemänneksi.

Lammi voitti Himoksen osakilpailun jätettyään norjalaisen Emil Mikalsenin yhdeksän pisteen päähän. Mikalsen voitti toisen finaalierän, kun Lammi päätti himmailla kakkostilalta maaliin Reinikaisen jäätyä kauas kärjestä.

– Minä nautiskelin vaan lopun. Tuuletin ja fiilistelin. En enää yrittänyt mennä norjalaisesta ohi, joten annoin hänen voittaa, Lammi myönsi.

Himoksen osakilpailun pronssia vuoli Tino Honkanen. Kokonaiskilpailussa hopea jäi Reinikaiselle ja pronssi Honkaselle.

“Minä nautiskelin vaan lopun. Tuuletin ja fiilistelin”, kertoi Junior 14-16 -luokan tuore mestari Miika Lammi. Kuva: Taneli Niinimäki

Kylmälä hallitsi naisten luokkaa

Naisten luokan kokonaiskilpailun mestaruus ratkesi jo Tahkolla, kun Linn Sjöberg jatkoi upeita otteitaan keräämällä 50 pistettä ja nostaen koko kauden pistesaldokseen 150 pistettä. Sjöberg jätti Himoksen taistot muille tyytyen seuraamaan kilpailua katsojan roolissa. Himoksella voittoon ajoi Taru Kylmälä, joka voitti molemmat finaalierät, mikä nosti hänet kokonaispistetilanteessa hopealle. Kylmälän koko kauden saldoksi jäi 136 pistettä. Ennen Himosta hopeasijassa kiinni ollut Marika Lönnvik nappasi kaksi kolmossijaa jääden kokonaistilanteessakin kolmanneksi. Päätöskilpailussa hopeinen mitali meni Susanna Lemströmin taskuun naisen saalistettua finaalieristä kaksi kakkossijaa.

Junior 11-14 -luokassa päivää hallitsi Jesse Mattsson, joka voitti ensimmäisen finaalierän ja oli toisen erän kakkonen keräten yhteensä 45 pistettä. Samalla Mattsson nousi kokonaiskilpailun voittajaksi, kun hänen koko kauden pistesaldonsa nousi 150 pisteeseen. Ennen Himoksen osakilpailua sarjaa johti Oskari Laamanen, jolle lauantai ei ollut helppo; Laamanen keräsi Himoksella kasaan 22 pistettä, minkä myötä hänen koko kauden pistesaldoksi jäi 133 pistettä. Laamanen oli kokonaistilastossa toinen, ja pronssi ojennettiin Oliver Jaakolalle. Kauden päätöskisassa hopeaa otti Patrick Lillevik ja pronssia Johan Mathias K. Hætta.

Junior 7-11 -luokassa voittoon ajoi Atte Vanhatalo, joka voitti molemmat finaalilähdöt. Vanhatalolle osakilpailu oli vasta kauden toinen, joten hänellä ei ollut mahdollisuuksia nousta kokonaispistetilanteessa kärkipaikalle. Luokan mestaruus meni Veeti Loukolle, joka ei pystynyt starttaamaan kauden päätöskisan finaalieriin teknisten ongelmien vuoksi. Loukko oli kerännyt kuitenkin kauden muista kilpailuista yhteensä 135 pistettä, ja se riitti mestaruuteen. Kokonaiskilpailun hopea meni Luka Tukiaiselle ja pronssi Atte Vanhatalolle.

Snowcrossin SM-kausi päättyi Himokselle, mutta EM ja MM-kilpailut ajetaan vielä Levillä 3.-5. toukokuuta.

Teksti: Toni Rajamäki

Aki Pihlaja nappasi paalupaikan snowcrossin SM-sarjan kauden päätöskilpailussa

Snowcrossin SM-finaalissa jättimäiset panokset – Näin Pro-luokan mestaruus jää Suomeen

Snowcrossin SM-finaalin tärpit: Pihlaja haastaa pohjoismaiden kärjen, Näkkäläjärvi palaa kilparadalle

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross