Snowcross 14.04.2019

Snowcrossin SM-sarjan ensimmäisessä finaalipäivässä uusi suomenmestari

Matti Reinikainen varmisti epävirallisesti PRO Lite -sarjan suomenmestaruuden. Kuva: Teemu Kukkonen

Rukan Hiihtostadionilla järjestetyssä Snowcrossin SM-sarjan ensimmäisenä finaalipäivänä nähtiin todella tiukkaa taistelua ja saatiin uusi suomenmestari.

Ennakkoon isonkin spekulaation kohteeksi tullut PRO-luokka yllätti, sillä voittoon ajoikin ennakkosuosikki Aki Pihlajan sijaan Joonas Keskiaho.

Pro-luokassa ennakkosuosikin viittaa soviteltiin jo edellisillä viikoilla Yhdysvalloissa ajavan Aki Pihlajan harteille, sillä mies saapui SM-kauden finaaliin kirittämään kanssakilpailijoita. Päivän alkuerissä Jere Tynkkynen näytti oman kuntonsa ja haastoi ensimmäisessä lähdössä Pihlajan. Vaativalla radalla ei ohituspaikkoja löydy kuin muutama, mikä tarkoitti sitä, että Tynkkynen oli vaikeasti lyötävissä. Kierroksella ohitettavien kohdalla Pihlaja näki tilaisuuden tulleen ja pääsikin kärkeen Tynkkysen ohi. Tästä erästä Tynkkyselle kakkospaikan pisteet kotiin.

Toisen kierroksen ensimmäisessä ryhmässä Pieti Puhakka heilutti tahtipuikkoa alusta alkaen ja paukautti Holeshot -maininnan jälkeen kärkeen ja karkuun voittaen koko erän. Toiseksi tässä ryhmässä Juuso Loukko ja kolmanneksi maaliin tuli Lasse Ruotsalainen. Toisessa ryhmässä taas pihlaja näytti Kuuluttaja Ylläsjärven sanoin Amerikan mallia ja tempaisi Holeshotin jälkeen kärjessä loppuun asti. Toiseksi Joonas Keskiaho ja kolmanneksi Jere Tynkkynen.

Finaaleissa tilanteet, kuin myös yleisö olivat silminnähden jännittyneitä. Aki Pihlaja aloitti finaalin Holeshotilla ja muutaman sekunnin karkumatkalla muihin nähden. Viiden kierroksen jälkeen Pihlajan telastosta paukahti luultavasti telaston rajoitinremmi ja vauhtia jouduttiin hiljentämään. Tässä kohtaa Keskiaho sai Pihlajan kiinni ja yleisön mylviessä paukautti ohitse. Loppuerä metiinkin Keskiaho shown muodossa, Pihlaja toisena ja vuoden 2018 toisintoa pistenousssa tekevä Juuso Loukko kolmantena. Näillä asetelmilla mentiin sitten koko erän loppuun saakka ja maalissa nähtiin silminnähden iloinen voittaja Joonas Keskiaho yli 22 sekunnin erolla Pihlajaan.

OnePlus PRO-luokan pistetilanne on edellistä jännittävämpi. Mikko Osmo johtaa 224 pisteellä, Joonas Keskiaho kuroi eroa pienemmäksi ollen nyt toisena 212 pisteellä ja kolmantena Jere Tynkkynen 180 pisteellä. OnePlus PRO-luokan taistelu suomenmestaruudesta jatkuu sunnuntaina iltapäivällä.

PRO Lite-luokassa tilanne kärkikuljettajien kohdalla on myöskin vähintään tiukka. Sarjaa johti ennen tätä päivää Matti Reinikainen, toisena Aleksi Rehu ja kolmantena Joona Marin.

Päivän ensimmäiset lähdöt mentiin Matti Reinikaisen, John Malmströmin ja Joona Marinin voittaessa erät. Toisissa alkuerissä alkoikin sitten tapahtua. C-ryhmässä taistelleet Reinikainen ja Malmström kolaroivat vuorotellen ja tilanne meni aivan uusiksi. Malmström ajoi vakavan näköisesti mainoskylttien läpi lentäen penkalle ja joutui lähtemään viimeisestä ruudusta takaa-ajoon. Myös Matti Reinikainen kompuroi hiukan ja lähtei takaa-ajoon viimeisistä paikoista.

Molempien nousu häntäpäästä kärkeen oli uskomatonta katsottavaa ja viimeiseen asti ykköspaikkaansa puolustanut Pasi Kurkela joutui nöyrtymään nopeamman edessä ja Reininkainen nappasi ykköspaikan. Malmström oli lopulta kolmas.

Last Change erässä nähtiin vuorostaan tuttu mies kärkipaikalla. Aapo Savela jatkoi tälle kaudelle hänelle uutta perinnettä ottaen Holeshotin ja voiton. Savela on tämän reitin kautta mennyt finaaliin kuluvan kauden jokaisessa osakilpailussa.

Finaalissa nähtiin taas huimia taistoja, sillä kierroksia ajettiin yhteensä 25. Lyhyt ja nopea rata tarjoili tässä kohtaa päivää todella vaativat olosuhteet. Aleksi Rehu otti hyvän lähdön ja painoi kärkeen, mutta Simon Lundström kuittasi itselleen ykköspaikan ja lähti näyttämään tahtia muulle porukalle. Matti Reinikainen sai hiukan vaikean erän alun ja lähti kaivamaan sijoituksia kahdeksannelta paikalta. Joona Marin oli myös alussa vaikeuksissa, mutta löysi rytmin kuntoon tullen lopputuloksissa kolmanneksi. Kovakuntoinen Lundström painoi koko erän kärjessä, mutta viimeisellä kierroksella viimeisessä mutkassa tuli vierestä yllätys. Kierrosten määrän pyörityksessä ei huomaa Reinikaisen huimaa nousua kakkoseksi ja Matti pääsi ohittamaan Lundströmin helpolla viimeisessä mutkassa.

Matti Reinikainen varmisti samalla vielä tässä kohtaa epävirallisen suomenmestaruutensa PRO Lite-luokassa.

Huima finaaliviikonloppu jatkuu sunnuntaina.

Teksti: Harri Kolehmainen / LiveSports Promotions Oy
Kuva: Teemu Kukkonen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross