Snowcross 13.01.2020

Snowcrossin SM-sarja käynnistyy viikonloppuna Paljakan rinteiltä

Mikko Osmo (#463), taustalla Joonas Keskiaho. Kuva: Pekka Raiski

Snowcrossin SM-sarja starttaa tulevana viikonloppuna Kainuun Moottorikerho Ry:n järjestämänä Paljakan rinteiltä. Hurjapäiden kelkkakilpailuun starttaa ennätysmäärä kuljettajia, sillä lähtöviivalle asettuu 198 kuljettajaa viikonlopun aikana.

Aiemmin Pohjois-Suomen yleisölle paremmin tuttua kelkkailulajia on viimeisen kahden vuoden aikana kehitetty ammattilaisvoimin, tavoitteena rakentaa snowcrossista yleisesti tunnettu urheilulaji Suomessa. Laji on ottanut jo valtavia kehitysaskeleita ja snowcross on jo nyt Suomen nopeimmin kasvava moottoriurheilulaji.

80- ja 90-luvulta aina 2010-luvulle yltänyt suomalainen snowcross on ponnistanut pohjoisesta myös isommille areenoille eteläisempään Suomeen. Snowcross eli edellistä kulta-aikaansa 2000-luvun alussa. Laji tuli suomalaisille tutuksi mm. lajin kaksinkertaisen Maailmanmestarin Janne Tapion ja mm. Tahkolla ja Lahdessa järjestetyn ja erittäin suositun Kelkkakunkku -tapahtuman kautta. 2010-luvun alun taantumavuosien jälkeen (vuonna 2018) LiveSports Promotions otti työkseen lajin pitkäjänteisen kehittämisen ja kaupallistamisen, ja aloitti sen ammattimaisen promootoinnin. Promoottori ja toimitusjohtaja Pauli Kauppinen onkin tällä hetkellä yksi snowcrossin näkyvimmistä hahmoista.

– Itselläni on snowcross-taustaa ja olen ajanut kilpaa vuosina 2004-2008. Kelkkailua olen harrastanut lähes koko ikäni aina mahdollisuuksien mukaan. Työura toi minut (tänne) etelään 2011, jonka jälkeen itse moottorikelkalla ajaminen on jäänyt vähemmälle. Intoa kelkkailun pariin löytyi kuitenkin koko ajan ja näin, että snowcrossia voisi Suomessa viedä uudelle tasolle livelähetysten ja muun medianäkyvyyden kautta. Olen myös aina haaveillut yrittäjyydestä, joten tässä kaksi intohimoa kohtaa upealla tavalla, Pohjois-Savosta lähtöisin oleva ja nykyisin Ylöjärvellä asustava Kauppinen muistelee.

Snowcrossin SM-sarjaa ajetaan kaudella 2020 neljä osakilpailua. Kilparadat rakentuvat Paljakkaan, Kemijärvelle, Tornion Laivakankaan raviradalle sekä Kuopion Raviradalle. Harrastajamäärä on viimeisen kahden vuoden aikana kaksinkertaistunut, joka on noteerattu myös muita Pohjoismaita myöten. 

– Snowcross on ollut aiempina vuosina paljon suurempaa Ruotsissa, missä lajista on puhuttu Pohjois-Euroopan isoimpana snowcross-sarjana. Vuosi 2020 osoittaa, että pohjolan suurin snowcross-sarja löytyykin nyt Suomesta. Tällä hetkellä on hienoa nähdä, että jo lähes puolet harrastajista on juniori-ikäisiä, joka on valtavan tärkeä asia lajin tulevaisuutta ajatellen.

Kauden ensimmäinen osakilpailu ajetaan Paljakan laskettelurinteillä, jonne on pakattu tuhansia ja tuhansia kuutioita lunta viimeisten parin päivän aikana. Normaalisti lajia voi nähdä jo valmiiksi rakennetuilla radoilla, mutta nyt viime vuosien kasvun myötä laji on tuotu laskettelukeskukseen kesken kiihkeimmän laskettelukauden.

– Snowcross-radat tarvitsevat luonnollisesti paljon lunta. Laskettelukeskus kaikkine rakenteineen on todella oivallinen paikka kilpailun järjestämiselle. Laskettelukauden aikana tavoitetaan myös iso määrä uusia katsojia ja puitteet ovat sitä myöten mitä parhaimmat huimalle kilvanajolle. 

Talvi Suomessa tällä hetkellä näyttää varsin vähälumiselta, joka vaikeuttaa suuresti tapahtumien järjestämistä. Lumiraja tapahtuman loppuun saattamiseksi onkin tällä hetkellä Suomen kartasta katsottuna varsin ylhäällä. Promoottori Pauli Kauppinen on kuitenkin lähdössä luottavaisin mielin kauteen 2020. 

– Haastava lumitilanne hiukan aiheuttaa ylimääräistä työtä, mutta vahva luotto on kauden loppuun saattamiseksi. Parikkalan kilpailun siirto lumitilanteen vuoksi Kemijärvelle osoittaa, että koko Suomen laajuudella ollaan lajissa mukana ja tästä tulee varmasti isoin snowcross-kausi mies muistiin.

Snowcrossin SM-sarja starttaakin nyt tulevana viikonloppuna Paljakasta. Areenalla nähdään suomalaiset ammattilaiset eli PRO-luokan kuljettajat Jere Tynkkynen, Joonas Keskiaho, Pieti Puhakka, Jarno Hietalahti ja hallitseva Suomen mestari Mikko Osmo.

Kaksipäiväisessä kilpailuviikonlopussa nähdäänkin nyt kuljettajia yhdessätoista eri luokassa yhteensä 199, joka on kaikkien aikojen suurin kuljettajamäärä.

Kilpailua voi seurata livelähetyksenä osoitteesta Snowcross.fi/livestream ja iltapäivän SM-luokat näytetään Ruutu.fi sekä ISTV -suoratoistopalveluissa. 

Lisätiedot osoitteesta Snowcross.fi.

Teksti: Snowcross SM tiedotus, Harri Kolehmainen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross