Snowcross 19.11.2018

Snowcrossin SM-sarja käynnistyy helmikuussa – Odotettavissa jälleen kuljettajaennätyksiä

Snowcrossin SM-kausi 2019 päättyi Rukan finaaliviikonloppuun. Kuva: Teemu Kukkonen

Snowcrossin SM-sarjassa ajetaan tulevalla kaudella neljä osakilpailuviikonloppua. Hyvässä nosteessa olevan SM-sarjan kilpailijamääriin on odotettavissa kovaa kasvua edelliskauteen verrattuna.

Snowcrossin SM-sarja osoitti jo viime vuonna lupaavaa kehitystä koko lajin kannalta, kun kilpailija- ja yleisömäärät kasvoivat reilusti aiempiin kausiin verrattuna. Tulevalle kaudelle odotetaan jälleen uusia yleisö- ja kuljettajaennätyksiä. Sarjan promoottorina on toiminut viime kaudesta lähtien LiveSports Promotions.

Sarjan SM-luokkina nähdään kaudella 2019 Junior 14-16, Pro Lite ja Pro. Kovatasoisimpien Pro- ja Pro Lite -luokkien kilpailut ajetaan jenkkityylisellä ajokaaviolla. Kuljettajat arvotaan 10 kuljettajan ryhmiin, joissa ajetaan kaksi karsintaerää keräten SM-pisteitä. Karsintaerien yhdeksän parasta kuljettajaa ansaitsee paikkansa karsinnoista suoraan finaaliin. 15 kuljettajaa pääsee osallistumaan vielä Last Chance -erään, josta vielä kuusi kuljettajaa pääsee mukaan finaaliin. Last Chance -voittaja saa valita paikkansa finaalin eturivistä, ja loput viisi kuljettajaa sijoitetaan finaalin takariviin. Pro-luokassa finaalin pituus on 13 minuuttia ja Pro Lite -luokassa 10 minuuttia.

Viime talvena perustettu alle 11-vuotiaiden luokka osoittautui erittäin suosituksi, kun lähtöviivalla nähtiin yhteensä 19 kilpailijaa. Luokan suosio on todella huimaa, sillä tulevalle kaudelle luokkaan odotetaan jopa yli 40 kuljettajaa. Kasvavien osallistujamäärien seurauksena tulevalla kaudella luokka jaetaan kahteen uuteen luokkaan; Micro Juniorit (7-9-vuotiaat) ja Mini Juniorit (9-11-vuotiaat). Harrasteluokan nimi muuttuu tulevalla kaudella Sport-luokaksi ja myös sinne on ennakkotietojen perusteella tulossa runsaasti uusia osallistujia.

Neljä kilpailuviikonloppua – neljä uutta kilpailupaikkaa

Kaudella 2019 Snowcrossin SM-sarjassa ajetaan neljä osakilpailuviikonloppua, joista kaikki uusilla kilpailupaikoilla. Kaikki neljä osakilpailua ajetaan kaksipäiväisinä, ja kovatasoisimmat luokat Pro sekä Pro Lite ajavat SM-lähdöt sekä lauantaina että sunnuntaina. Kauden toisessa osakilpailussa Torniossa kisataan SM-pisteistä vain lauantaina, ja sunnuntaina päästään jännittämään Pohjoismaiden mestaruuskilpailuja.

Ensimmäisenä SM-sarjan jään murtaa Parikkalan osakilpailu helmikuussa. Parikkalan Ravi- ja Markkinakentälle rakennetaan kilpailuviikonlopuksi täysiverinen Snowcross-areena, jonka katsomot tarjoavat yleisölle erinomaisen näkyvyyden koko radalle. Alueelle tuotava jättikokoinen näyttö ja hyvä äänentoisto viimeistelevät katseluelämyksen. Tapahtumapaikalta löytyy myös anniskelualue ja tapahtuman juontajana toimii kelkkakansalle tuttu kuuluttaja Jarkko Ylläsjärvi.

Torniossa ajettiin kilpaa jo viime kaudella ja hyvin onnistuneet kisat saavat jatkoa kisapaikan siirtyessä Laivakankaan Raviradalle. Maaliskuun alussa ajettava Tornion kilpailuviikonloppu pitää sisällään lauantaina ajettavat SM-lähdöt ja sunnuntaina Pohjoismaiden mestaruuskisat. PM-kilpailuun odotetaan Suomen, Ruotsin ja Norjan kovimpia kuljettajia paikalle. PM-kilpailu ajetaan neljässä luokassa: Junior 14-16, Naiset, Pro Lite ja Pro.

Kaksi viikkoa Tornion jälkeen ajetaan kauden kolmas osakilpailu aivan Kuopion keskustan tuntumassa Puijon Pesäpallostadionilla. Stadion tarjoaa yleisölle palveluita ja elämyksiä koko viikonlopun ajan aamusta iltaan; katsomoiden äänentoisto ja näkyvyys ovat huippuluokkaa, ja suuren näytön grafiikasta on helppo seurata radan tapahtumia. Katetut ruoka- ja anniskelupisteet palvelevat yleisöä aamusta iltaan. Pisteenä i:n päälle kilpailun lomassa päästään nauttimaan myös Suomen kovimpien FSX-ammattilaisten stunt show’sta ja lauantai-iltana huimasta mies miestä vastaan ajettavasta Dominator -pudotuskilpailusta. Dominator on vauhdikasta kovan tason viihdettä, sillä rataa kiertää kerrallaan kaksi kuljettajaa ja kahden kierroksen jälkeen vain toinen lunastaa paikkansa jatkossa.

Snowcross SM -sarjan mestarit ratkotaan kauden päätöksessä Rovaniemen Ounasvaaralla huhtikuun puolessavälissä. Kauden loppuhuipennuksesta on lupa odottaa todellista yleisöryntäystä, sillä yleisö pääsee alueelle ilmaiseksi. Tarjolle tulee ainoastaan ennakkomyynnin kautta hankittavaksi rajoitettu erä kahden tasoisia VIP-lippuja, joilla kisakokemuksesta voi tehdä entistä ikimuistoisemman. VIP-alueilta näkee parhaiten koko rata-alueen ja viihtyvyydestä pitää huolta VIP-Baarin lisäksi festaritason äänentoisto ja jättiscreenit. Kauden päätökseen odotetaan todella huikeaa taistelua, kun SM-sarjan pakkaa tulee sekoittamaan myös Rovaniemen oma poika Aki Pihlaja. Akin kausi Amerikan Snowcross-sarjassa päättyy maaliskuun puolella, joten hän ehtii hyvin osallistumaan kauden päätöskilpailuun.

Junioreiden suosio snowcrossia kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti. Kuva: Teemu Kukkonen

Kilpailijamäärät kasvussa

Snowcrossin SM-sarja on tällä hetkellä Euroopan kovatasoisin Snowcross-sarja, ja kaikille kansalaisuuksille avoin. Sinivalkoisten kannattajien harmiksi edellisvuoden Suomen mestaruus karkasi ulkomaille ruotsalaisen John Stenbergin matkaan. Sarjaan odotetaan osallistujia tulevalla kaudella Ruotsista, Norjasta, Virosta ja mahdollisesti myös Venäjältä asti.

– Tälle kaudelle on tulossa paljon uusia harrastajia useisiin eri luokkiin. Odotamme noin 30% kasvua kilpailijamäärissä viime kauteen verrattuna, kommentoi sarjaa hallinnoivan LiveSports Promotionsin toimitusjohtaja Pauli Kauppinen.

– Odotan itse hyviä, tiukkoja kilpailuja ja paljon yleisöä paikan päälle ja television ääreen. Kuskit ovat treenanneet varsinkin Pro ja Pro Lite -luokissa entistä enemmän ja panostavat tulevaan kauteen ihan eri tavalla kuin aiemmin. Kasvavan näkyvyyden myötä koko laji on lähtenyt kovaan kasvuun ja panokset kovenevat myös radalla. Viihdyttäviä kisoja on taatusti tulossa, joten kun kisat tulevat tarpeeksi lähelle, niin ehdottomasti niitä kannattaa tulla katsomaan paikan päälle. Kauemmat kisat voi sitten seurata LiveSportsin Youtube-kanavalta ja lisäksi Pro-luokkien finaalit näytetään suorina lähetyksinä Ruutu.fi-palvelusta ja AlfaTV:ltä, lupaa Kauppinen.

Ennakkolipunmyynti on käynnissä osoitteessa www.lippuagentti.fi. Liput saa ostaa marraskuun ajan 20% alennuksella.  Joulukuun ajan liput voi lunastaa 10% alennuksella, jonka jälkeen hinnat ovat samat kuin portilta ostettaessa. Poikkeuksena Rovaniemen lipunmyynti, joka alkaa joulukuun alussa. 

Snowcross SM kilpailukalenteri 2019

16.-17.02. Parikkala

02.-03.03. Tornio

16.-17.03. Kuopio

13.-14.04. Rovaniemi

Lisätietoa: www.facebook.com/snowcross.fi

Teksti: SM Snowcross Tiedotus

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross