Snowcross 16.01.2018

Snowcrossin kausiennakko 2018 – Tässä ovat ennakkosuosikit

Snowcrossin SM-kausi 2018 starttaa tulevana viikonloppuna Seinäjoelta. Kuva: Snowcross.fi

Snowcrossin SM-sarjan ensimmäinen osakilpailu ajetaan tulevana lauantaina 20. tammikuuta Seinäjoen OmaSp Stadionilla. LiveSportsin toimitus teki Pro-luokan kuljettajista ranking-listan, jonka on tarkoitus helpottaa katsojia jo ensimmäisen osakilpailun seuraamisessa.

Kautta 2018 ennakoidessa Pro-luokan kuljettajista on todella vaikeaa löytää selvää mestarisuosikkia. Kuninkuusluokassa nähdään monta erittäin mielenkiintoista kuljettajaa, ja kovimpien suomalaisten ennakkosuosikkien ohella täytyy myös muistaa länsinaapurista tulevat ammattilaiskuskit.

Ennakkorankingin jälkeen jokaisen kuskin ennakkosijoitusta on perusteltu sekä otettu huomioon myös viime kauden menestys. Rankingin 13-24 julkaistiin eilen maanantaina 15.1., ja sen pääset lukemaan tästä linkistä.

Snowcrossin SM-sarjan Pro-luokan ennakkoranking kaudelle 2018:

 1. Juuso Loukko
 2. John Stenberg
 3. Emil Harr
 4. Mikko Osmo
 5. Eetu Karjalainen
 6. Jere Tynkkynen
 7. Marcus Dorsch
 8. Jarno Hietalahti
 9. Filip Harr
 10. Emil Sundvisson
 11. Pieti Puhakka
 12. Sami Huttunen
 13. Joonas Keskiaho
 14. Simon Lundström
 15. Juha Haapamäki
 16. Jonas Laakkonen
 17. Marius Ulriksen
 18. Tomi Laitinen
 19. Olli Alatalo
 20. Topi Posti
 21. Pekka Alatalo
 22. Roy Ylä-Onnenvuori
 23. Ville Sarkkinen
 24. Ole-Herman Sjogren

Kuskiennakot kaudelle 2018

1) Juuso Loukko #399
Kelkka: Lynx
Kausi 2017: 3. sija Pro-luokassa
Arvio sijoituksesta kaudella 2018: 1-3
Perustelu: Kauhajokelainen Juuso Loukko on ollut kiitollinen läpi off-seasonin siitä, että SM-sarja starttaa hänen kotikonnuiltaan Seinäjoelta. Viime kaudella pisteen päähän hopeasta jäänyt Loukko on kokenut ja taitava kuljettaja, jonka kalusto on myös huippuluokkaa. Loukko lähtee SM-sarjan avauskilpailusta lähtien nappaamaan pisteitä vain mestaruus mielessään. Seinäjoella Loukon täytyy pystyä valjastamaan kotiyleisön tuki voimavaraksi, sillä etenkin John Stenberg ja Harrin veljekset Emil ja Filip tulevat Etelä-Pohjanmaalle vain voittaminen mielessään.

2) John Stenberg, SWE, #259
Kelkka: Lynx
Kausi 2017: 1. sija Ruotsin sarjan Open-luokassa
Arvio sijoituksesta kaudella 2018: 1-3
Perustelu: Viime kauden Ruotsin Open-luokan mestari lähtee tulevaan kauteen kovin tavottein; herra aikoo uusia mestaruutensa länsinaapurissa, minkä lisäksi hän tavoittelee Pro-luokassa Suomen mestaruutta. Stenbergissä on paljon samaa kuin Aki Pihlajassa; hän osaa valita ajolinjansa tarkasti ja hyvin, eikä voittaminen jää kokemuksestakaan kiinni. Kolminkertainen Ruotsin mestari luo varmasti Suomi-Ruotsi-maaotteluhenkeä SM-sarjan osakilpailuissa kaudella 2018.

3) Emil Harr, SWE, #31
Kelkka: Lynx
Kausi 2017: 3. sija Ruotsin sarjan Stock-luokassa
Arvio sijoituksesta kaudella 2018: 1-3
Perustelu: Jokainen Rovaniemen pakkaskisoja seurannut muistaa varmasti sukunimen Harr, kun veljeksistä numero 31, Emil, nappasi viikonlopun neljästä erästä kolme voittoa ja yhen kakkossijan. Emil jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Arctic Cat Cupissa sijoittuen viikonlopun toiseksi, jättäen taakseen kovia kuskeja, kuten John Stenbergin, Juuso Loukon ja Mikko Osmon. Emil Harr on tällä hetkellä sen verran kovassa kunnossa, että ruotsalaismiehellä on kaikki mahdollisuudet ottaa erävoittoja jo Seinäjoella. Harrin veljesten ajoaikeet SM-sarjassa koko kauden ajaksi ovat kuitenkin epäselvät, niin Suomen mestaruuden hankkiminen tuskin on päällimmäisenä mielessä.

4) Mikko Osmo #463
Kelkka: Lynx
Kausi 2017: 4. sija Pro-luokassa
Arvio sijoituksesta kaudella 2018: 1-3
Perustelu: Yhdysvalloissakin urallaan ajanut Osmo on monien papereissa ennakkosuosikki kaudella 2018. Menestystä janoava 28-vuotias Osmo ja Juuso Loukko muodostavat kivikovan duon Team Loukon talliin ja ei tulisi yllätyksenä, mikäli Osmokin nappaisi osakilpailuvoittoja tällä kaudella. Mestaruuteenkin on kaikki rahkeet.

Onko kausi 2018 Team Loukon näytöstä?

5) Eetu Karjalainen #555
Kelkka: Arctic Cat
Kausi 2017: 2. sija Pro-luokassa
Arvio sijoituksesta kaudella 2018: 3-5
Perustelu: Viime kaudella toiseksi Pro-luokassa sijoittunut Karjalainen on tuttu näky palkintokorokkeelta, kun vasta 23-vuotias kuljettaja on ollut urallaan jo 31 kertaa podiumilla SM-sarjan luokissa. Off-seasonilla Karjalainen oli epävarma ajoaikeistaan tulevalla kaudella, mutta mikäli mies aikoo osallistua Seinäjoen jälkeen muihinkin osakilpailuihin, voidaan olettaa Karjalaisen olevan vahvoilla tälläkin kaudella. SM-sarjasta Karjalaisella on kaikki muu, paitsi mestaruus.

6) Jere Tynkkynen #227
Kelkka: Lynx
Kausi 2017: 5. sija Pro-luokassa
Arvio sijoituksesta kaudella 2018: 4-6
Perustelu: Punkaharjulla asusteleva Tynkkynen on tehnyt määrätietoisesti töitä kohti Suomen kärkikastia ja tällä kaudella mies lähtee hakemaan uransa parasta sijoitusta. Tynkkysellä on asenne ja fysiikka kunnossa, mutta ajankäyttö lajin parissa on hänelle haaste, joka pitäisi pystyä selättämään, jotta mestaruus konkretisoituisi taitavien kilpakumppaneiden häiritessä unelmaa.

7) Marcus Dorsch, SWE, #15
Kelkka: Ski-Doo
Kausi 2017: 1. sija Nordic Pro Openissa, 10. sija Ruotsin sarjan Open-luokassa
Arvio sijoituksesta kaudella 2018: 5-7
Perustelu: 24-vuotias ruotsalaiskuljettaja aikoo hankkia paljon podium-sijoituksia kaudella 2018. Viime kaudella Dorsch voitti Nordic Championin Pro Open -kilpailun, jonka lisäksi hän sijoittui kymmenenneksi Ruotsin pääsarjan Open-luokassa. Aina voittoon pyrkivä ruotsalaiskuski tulee olemaan piikki suomalaisten lihassa kaudella 2018.

8) Jarno Hietalahti #112
Kelkka: Lynx
Kausi 2017: 6. sija Pro-luokassa
Arvio sijoituksesta kaudella 2018: 6-8
Perustelu: Aki Pihlajan kanssa kasvanut ja treenannut Jarno Hietalahti on Tynkkysen tapaan noussut pikkuhiljaa kohti Pro-luokan huippua, ja nyt mies lähtee uuteen kauteen tavoitteellisempana kuin koskaan aiemmin. Parhaimmillaan Hietalahti on täysin pitelemätön radalla, mutta tasaisuuden kanssa on ollut jo useammalla kaudella haasteita. Jos Hietalahti löytää heti vauhtinsa ja ajaminen on tasaista, voi hän olla ”musta hevonen” mestaruustaistelussa.

9) Filip Harr, SWE, #148
Kelkka: Lynx
Kausi 2017: 8. sija Ruotsin sarjan Stock-luokassa
Arvio sijoituksesta kaudella 2018: 7-9
Perustelu: Filip Harr näytti myös kelkkailutaitojaan Rovaniemen pakkaskisoissa veljensä Emilin tapaan, ollen toisena kisapäivänä paras kuljettaja. Ei kuitenkaan veljensä veroisessa kunnossa tällä hetkellä, mutta on varmasti vahvoilla SM-sarjan kilpailuissa. Kuten kirjoitimme Emilistä, niin veljesten ajoaikeet SM-sarjassa ovat kuitenkin sen verran epäselvät, että tuskin miettivät ainakaan sarjan voittamista.

10) Emil Sundvisson, SWE, #119
Kelkka: Polaris
Kausi 2017: 3. sija EM-kisoissa, 9. sija Ruotsin sarjan Stock-luokassa
Arvio sijoituksesta kaudella 2018: 8-10
Perustelu: Ruotsalainen Emil Sundvisson tavoittelee SM-sarjassa kaudella 2018 sijoitusta kolmen parhaan joukosta, mikä tulee olemaan miehelle äärettömän vaikea tehtävä. Sundvisson on kuitenkin taitava kuljettaja, mistä todisteena viime vuoden EM-pronssi. Kärki Suomen sarjassa on niin timanttisen kova, että Sundvisson saa olla tyytyväinen päästessään hätyyttelemään viiden kärkeä.

11) Pieti Puhakka #168
Kelkka: Lynx
Kausi 2017: Sivussa loukkaantumisen vuoksi
Arvio sijoituksesta kaudella 2018: 9-11
Perustelu: Kouvolassa asuva Puhakka on kokenut kuljettaja, jonka kilpauraa ovat kuitenkin varjostaneet useat loukkaantumiset. Kaudella 2016 Puhakka ajoi Yhdysvalloissa, mutta viime kaudella miestä ei nähty kilparadalla juurikin loukkaantumisen vuoksi. Joka tapauksessa Puhakka tiedetään kilpakumppanienkin toimesta kovanluokan kuljettajaksi, ja jos mies pääsee ajamaan ehjän kauden, ovat mahdollisuudet olla paljon korkeammallakin kuin tämän rankingin ennusteessa.

12) Sami Huttunen #827
Kelkka: Lynx
Kausi 2017: 9. sija Pro-luokassa
Arvio sijoituksesta kaudella 2018: 10-12
Perustelu: Huttunen paransi viime kaudella aina mitä pidemmälle kausi eteni, ja kauden 2018 ajotkin Huttunen aloitti positiivisessa valossa, kun nuorukainen otti Rovaniemen pakkaskisoissa sunnuntain toisesta finaalierästä 5 viidennen sijan, jonka lisäksi hänelle kirjattiin erästä HoleShot (paras lähtö). Huttunen on urallaan eteenpäin menevä kuljettaja, joka lähtee tällä kaudella parantamaan viime kauden yhdeksättä sijaansa. Podiumille Pro-luokassa on kuitenkin matkaa, ja se on vielä Huttusellakin ison työn takana.

Sami Huttunen sijoittui viime kaudella yhdeksänneksi Pro-luokassa.

Teksti: Snowcross.fi

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross