Snowcross 20.02.2019

Snowcross SM Parikkalassa tarjosi huimaa kilvanajoa ja tiukkoja tilanteita sunnuntaina

Mikko Osmo nappasi Pro-luokan voiton sunnuntaina. Kuva: Teemu Kukkonen.

Parikkalan ravi- ja markkinakentällä nähtiin sunnuntaina varsin tapahtumarikas snowcrossin SM-kilpailupäivä. Sunnuntaiaamuna luonto näytti voimansa ja pakkasi Parikkalan radan täyteen todella navakkaa tuulta.

Yön aikana tuuli oli tehnyt varikolla telttoihin kepposiaan, mutta suuremmilta vahingoilta vältyttiin. Aamupäivän aikana tuuli yltyi lisää ja loi aivan uudenlaisen haasteen niin kuljettajille kuin myös tapahtuman järjestäjille.

Aamun ensimmäisiin eriin päästettiin Juniorit 11-14 omaan taistoonsa ja taistelemaan päivän kokonaiskilpailun pisteistä. Juniorit ajoivat aamun ensimmäiset harjoituksen ja aika-ajot samassa lähdössä, joten tapahtumaa riitti heti aamusta yleisölle nähtäväksi.

Aika-ajojen nopein oli Laamavuori Racing Team -kuljettaja Oskari Laamanen. Toiseksi tuli Hertenin suvun jatkaja Emil Herten Loukko.com -tiimistä ja kolmanneksi Jutila Motorsportin Osku Jutila.

Aika-ajoissa ja harjoituksissa oli jo havaittavissa pientä varovaisuutta maalihyppyrissä, sillä tuuli oli yltynyt yli yhdeksään metriin sekunnissa ja iski suoraan kuljettajia vasten.

Ensimmäisessä erässä kärkitaistelu käytiin kahden kauppana. Jesse Mattson näytti todella kovaa vauhtia Oskari Laamavuorelle ja ensimmäisten kierrosten ajan tahtipuikkoa heiluttikin Mattson. Toisella kierroksella Laamavuori sai kuitenkin lusikkaa syvemmälle kahvaan ja pääsi livahtamaan Mattsonin ohi. Kärjen osalta lopputulos oli se, että Laamavuori oli ykkönen ja toiseksi sijoittui Mattson. Huiman nousun viidenneltä paikalta teki Herten ollen lopulta ensimmäisen erän kolmas.

Toisen alkuerän taistossa alkoi jo aurinkokin tulla kenttää vasten pienissä määrin pilvien takaa. Todella kovassa tuulessa ajettu toinen erä tarjoili myös nuorten toimesta huimaa kamppailua. Kärjessä oli tuttu kaksikko Mattson ja Laamavuori, josta voiton tällä kertaa nappasi Mattson. Samalla hän kuittasi itselleen kokonaiskilpailun voiton, sillä yhteenlasketuissa pisteissä Laamavuori oli samoissa ja viimeisen erän lopputulos tässä kohtaa ratkaisi. Toisen erän kolmanneksi kurvasi Oliver Jaakkola. Päivän kokonaiskilpailun voittojuhlat starttasi Mattson, toiseksi sijoittui Laamavuori ja pronssia otti Herten.

Naisten voitto Norjaan

Naisten kauden ensimmäinen urakka oli tällä kertaa norjalaisten juhlaa. Norjasta Suomen-sarjaa ajamaan tullut Birgitte Olsen dominoi aika-ajoista lähtien koko kilpailua. Olsen paukautti aika-ajoissa pohjat heti ja jätti taakseen muuramelaisen Marika Lönnvikin sekä Team Loukko.com -kuljettajan Veera Virtasen.

Ensimmäisessä kilpailuerässä Taru Kylmälä sai todella kovan startin ja kelkka liikahti Koneliike Korteniemen Holeshot -viivalle ensimmäisenä. Kylmälä sai kelkkansa kovaan vauhtiin ja piti toisena ollutta Olsenia takanaan alussa. Olsen osoittautui kuitenkin paremmaksi ja painoi itsensä kärkeen. Lönnvik ajoi varmalla vedollaan itsensä ensimmäisen erän kolmanneksi.

Toiseen erässä kärkikolmikon asetelma säilyi alusta asti jo totussa kokoonpanossa Olsen, Kylmälä ja Lönnvik. Neljännen paikan pokkasi tällä kertaa Virtanen noustessaan kuudennelta sijalta huimalla nousulla.

Päivän kilpailun lopputuloksissa kärkikolmikko oli katsojille tuttu. Sarjassa kärkipaikan nappasi Birgitte Olsen, toiseksi sijoittui Taru Kylmälä ja kolmanneksi Marika Lönnvik.

Veteraaneissa sijoitusten vaihtelua

Veteraanit päästettiin naisten jälkeen omaan urakkaansa ja radalle lunta pöllyttämään lähtikin yhteensä kymmenen niin sanotun ikäsarjan kuljettajaa. Veteraaneissa saa ajaa 40 vuotta täyttäneet ja maksimi-ikä on 80 vuotta, joten monipuolisesti oli tähänkin sarjaan tullut osallistujia.

Harjoitukset aika-ajot ajettiin samaan putkeen molemmat ja sieltä nopeimman ajan paukautti Toni Beranger. Toiseksi nopein oli Jarmo Mattson ja kolmanneksi nopein Parikkalan sunnuntaissa oli Helari Järv.

Ensimmäisessä erässä koko kärkikolmikko laitettiin uuteen uskoon, kun voittoon kurvasi Juha Syrjämäki. Hän jätti taakseen Berangerin ja kolmanneksi ajaneen Jouni Kariniemen.

Toisessa erässä tärkeät sijoituspisteet jaettiin taas kerran uusille miehille. Beranger löysi ranteestaan uuden vauhdin ja vei voiton kakkoserästä voittaen samalla kokonaiskilpailun. Toisena maaliviivan ylitti pyrotekniikan saattelemana Kariniemi, joka kuittasi kokonaiskilpailussa kakkospaikan. Kolmanneksi ajanut Jaakko Mäkynen sai nostettua pistesaldoaan, mutta jäi kokonaiskilpailussa neljänneksi. Pisteissä kolmantena ensimmäisen kilpailun jälkeen on Syrjämäki.

“Vauhdikas” loppu Pro Litessä

Parikkalan sunnuntain yksi odotetuimmista luokista oli Pro Lite. Taivas aukesi juuri ennen Pro Lite:n starttia aivan uudella tavalla ja kaikki pilvet väistyivät kuin taikaiskusta.

Lauantain todella kovia otteita näyttäneet Aleksi Rehu, Aapo Savela ja kotikentällään ollut Matti Reinikainen olivat todella kovan paineen ja katsojien syynin alla.

Aamun harjoituksissa kovaa vauhtia näyttivät myös Joona Marin, Antti-Jussi Hyvönen sekä Jarno Salmela, joten kaikki sijoitukset olivat avoinna kelle tahansa ennen varsinaisia karsintaeriä.

Karsintaerissä kuljettajat jaetaan kahteen ryhmään, joissa lähtöjärjestys arvotaan ennen viivalle ajoa. A-ryhmän ensimmäisessä karsinnassa oululainen FSX-kuljettaja Aleksi Rehu tarjoili kelkkakansalle uskomatonta vauhtia ja tykitti alusta loppuun asti ykköspaikalla. Rehun taakse jäivät Antti-Jussi Hyvönen toisena ja Jarno Salmela kolmantena.

B-ryhmässä upean nousun kolmannesta paikasta kärkeen tehnyt Joona Lahtela vei erän nimiinsä ja toiseksi tuli katsojien suuri suosikki Reinikainen ja Lapinlahdelta ponnistava Marin taisteli itsensä kolmanneksi.

Toisissa alkuerissä asetelmat laitettiin niin ryhmien kuin sijoitusten osalta uusiksi. A-ryhmän toisessa erässä Rehu joutui taipumaan Reinikaisen edellä ja jäi tässä erässä toiseksi. Kolmanneksi kovassa snowcross-taistelussa jaettiin pisteet Niko Aholle. B-ryhmän voittaja oli Joona Lahtela, toiseksi sijoittui Jesse Hottinen ja kolmanneksi Pasi Kurkela.

Last Change -ryhmästä kuusi nopeinta kuljettajaa pääsi vielä ottamaan paikkaansa finaalista ja erän voittajalle tarjolla olikin eturivin lähtöpaikka. Erän vei nimiinsä kovan lauantain ajanut Aapo Savela, joka kuittasi samalla halutun eturivin paikan finaaliin.

Finaalissa nähtiin vuorostaan tunteita ja tuulta koko rahan edestä. Rehu otti kaikilta löysät pois välittömästi lähdön jälkeen ja ampui ykköseksi. Todella hurjassa vauhdissa ollut Rehu dominoi finaalia aivan uskomattomalla ajolla.

Takaa-ajoon Rehun taaksi lähtivät Marin, Savela ja pienissä vaikeuksissa ollut Reinikainen. Dramatiikkaa nähtiin koko erän aikana, mutta jännittävimmät hetket kelkkakansa sai kokea viimeisen erän viimeisessä mutkassa. Tiukassa tilanteessa samassa ryhmässä viimeisen kierroksen ajan olivat Rehu, Reinikainen, Marin ja Savela. Toiseksi viimeisen hypyn jälkeen Reinikainen ampui Rehun rinnalle ja Rehun pienen virheen saattelemana osui Reinikaiseen sekä lensi kelkkansa selästä.

Reinikainen selvisi täpärästi tilanteesta pystyssä ja kuittasi itselleen finaalin voiton. Rehun noustessa pystyyn ohi pääsevät vielä Marin, joka nappasi samalla hopeaa sekä pronssille yltänyt Savela. Rehu jäi lopulta ikävän kolarin jälkeen neljänneksi, joten hyvät pisteet oli luvassa takaperinvoltin muutama viikko sitten tehneelle herrasmiehelle.

Matti Reinikainen vei Pro Lite -luokan jännittävän loppuvaiheen jälkeen. Kuva: Teemu Kukkonen.

Osmo Pro-luokan ykkönen

Päivän pyhimpään eli PRO-luokkaan lähdettiin myös uskomattoman upeassa auringonpaisteessa. Veikkauksen Superkaksarin kohteena olleen Pro-luokan ympärillä kuhina kävi myös katsomossa. Ennakkosuosikin viittaa koitettiin katsomossa niin kotona kuin paikanpäällä asettaa monellekin kuljettajalle.

A-Ryhmän ensimmäisessä erässä kärkikolmikon muodostivat ykkösenä Lasse Ruotsalainen, toisena nuori Topi Posti ja kolmantena Sami Huttunen. B-ryhmä oli ehkä se kaikkein kuumin, sillä ryhmästä löytyivät mm. paikallinen Jere Tynkkynen sekä Mikko Osmo ja Juuso Loukko. Ryhmän nopein oli luokan niin sanottu yllättäjä Loukko, joka painoi itsensä tekniikkamurheiden jälkeen ykköseksi. Loppuerästä hiukan itseään säästellyt Tynkkynen tykitti toiseksi ja kolmanneksi edellispäivän voittaja Eetu Karjalainen.

Toisissa alkuerissä ryhmät laitetaan uusiksi ja ennakkosuosikkikuljettajat löytyivät B-ryhmästä. A-ryhmässä vääntöä ja huimaa kilvanajoa ei myöskään puuttunut. A-ryhmän toisen alkuerän vei nimiinsä Jarno Hietalahti, toiseksi Roy Ylä-Onnenvuori ja kolmanneksi edellisen lähdön voittanut Loukko.

B-ryhmässä vuorostaan kärkikolmikko vaihtui ja hiukan epäonnisen erän ajanut Karjalainen jätettiin neljänneksi. Mikko Osmo antoi vakuuttavia näytteitä vauhdistaan ja ajoi tämän alkuerän voittoon ennen Tynkkystä. Kolmanneksi toisessa alkuerässä vakuuttavalla vauhdilla ajoi Crane Hill -tiimissä ajava legenda Pieti Puhakka.

Last Change -ryhmästä löytyi tällä kertaa myös mielenkiintoinen kattaus. Ensimmäisissä alkuerissä epäonnisesti tekniikkamurheisin lopettanut Joonas Keskiaho sai pailakkansa kuntoon ja napotti lähtöviivalla odottaen finaalipaikkaa. Nuorukainen Topi Posti löysi omaan kelkkaansa huiman vauhdin ja tykitti suoraan voittoon. Kaikki kuusi Last Change -erässä ajanutta laitetaan jatkoon, mutta eturivin paikan itselleen lunasti Posti.

Koko viikonlopun huipentanut Pro-luokan finaalin tunnelma oli Parikkalan ravi- ja markkinakentällä lähes käskin kosketeltava. Yleisössä nähtiin jännittyneitä ilmeitä ja viivalle tulleet kuljettajat olivat todella keskittyneenä ennen lähtöä. Lähtöalueella pystyi melkein tuntemaan kuljettajien kovat sykkeet ja aistimaan jännityksen.

Lähtövalon sammuessa Mikko Osmo ampui kuin tykin suusta itsensä kärkeen ja vie Koneliike Korteniemen Holeshot -palkinnon mukaansa. Perään kovassa ryhmässä asettuivat Tynkkynen, Karjalainen, Posti ja Loukko. Lähdössä takarivistä matkaan ampaissut Keskiaho oli erän alkumetrien aikana pienissä vaikeuksissa löytää ajorytmiä päälle.

Koko erän dominoinut Osmo sai laulattaa Lynx:ään suhteellisen rauhassa muiden ahdisteluilta ennen erän loppuosaa. Tynkkynen myös lensi erän loppuvaiheella oman Lynx RS:än kyydistä, mutta pääsi samantien jatkamaan takaa-ajoa.

Koko erän ehkä yksi huimimmista hetkistä pystyttiin näkemään Joonas Keskiahon menossa, sillä kaveri painoi melkein koko ryhmän hänniltä yhtäkkiä toiseksi ja alkoi ahdistaa vielä viimeisellä kierroksella jopa Osmon voittoa. Lauantain Pro-voittaja Karjalaisen kelkkaan ilmeni pieni vika ja kisalaitos ei kiertänyt millään yli 7000 kierrosta, joten vauhti ei riittänyt haastamaan Osmoa tai Keskiahoa. Viimeisen kierroksen huima taistelu kuitenkin palkittiin Team Loukko.comin Mikko Osmon huikealle työlle ja konkari nappasi ensimmäisen SM Pro -voittonsa sitten vuoden 2013.

Erän voittoon siis Team Loukko.comin Mikko Osmo, toiseksi uskomattoman nousun tehnyt Joonas Keskiaho ja kolmanneksi ajoonsa hiukan pettynyt Joona Karjalainen.

Snowcross SM -kauden avaus keräsi ison joukon kelkkailun ystäviä paikan päälle sekä kotisohville. Sunnuntaina YouTube -lähetystä on katsonut yli 10 000 katsojaa, joka on tällä hetkellä Snowcross SM -historian suurin katsojamäärä.

SM -kiertue jatkaa kahden viikon päästä Tornion Laivakankaan Raviradalla 2.-3. maaliskuuta.

Teksti: LiveSports Promotions Oy

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross