Snowcross 20.12.2018

Snowcross jatkaa kasvuaan: ”Tämä on varmasti vasta alkusoittoa”

Mini Junioreiden Tahkon kisassa meinasi tila loppua kesken. Vauhdit eivät junnu-luokissa kasva kovin suuriksi, joten vahinkoja sattuu hyvin harvoin. Kuva: Teemu Kukkonen

Kausi 2018 nosti snowcrossin SM-sarjan suosiota niin kuljettaja- kuin yleisömäärän suhteen. LiveSports Promotions aloitti pitkäjänteisen snowcrossin kehitystyön yhdessä Suomen Moottoriliiton ja paikallisten kelkkakerhojen kanssa, ja kehitystyön tulokset näkyivät selvästi jo ensimmäisen kauden aikana.

Snowcross kasvaa lajina hurjaa vauhtia; harrastajamäärät ovat 20-30% kasvussa vuositasolla, mikä on koko moottoriurheilun tasolla erinomainen tulos. Erityisesti nuorten snowcross-kuljettajien kasvava harrastajamäärä on ollut yksi positiivisista kehitystyön tuloksista. SM-sarjan promoottorin LiveSports Promotionsin pitkän tähtäimen tavoitteena on kasvattaa kilpailujen yleisömäärää entisestään.

– Viime kaudella tapahtumissa kävi paljon uutta yleisöä ja heidät yllätti se, kuinka jännittävä ja mielenkiintoinen laji snowcross on, huomauttaa LiveSports Promotionsin toimitusjohtaja Pauli Kauppinen.

Uudistukset keräsivät kiitosta myös kilpailijoiden näkökulmasta. Yksi heistä oli viime kauden SM-sarjassa Pro-luokan neljänneksi yltänyt Jere Tynkkynen.

– Viime kauden kaikki uudistukset olivat hyviä. Tapahtumat tehtiin isosti, ja ne toivat paljon kiinnostavuutta lajille. Kiinnostusta riitti ihan naapurimaissa asti. On hyvä, että saadaan televisioinnin ja muun kautta näkyvyyttä lajille, se tuo lisää harrastajia ja katsojia lajin pariin. Snowcross on kuitenkin hieno laji, kiittelee Tynkkynen.

Snowcross SM -sarjaan osallistuvan Crane Hill Racing -tiimin tiimipäällikkö Petri Tukiainen yhtyy Kauppisen ja Tynkkysen mielipiteisiin viime kauden kehitysaskeleista.

– Viime kaudella LiveSportsin porukka vei lajia paljon eteenpäin. Suurella yleisöllä on nyt mahdollisuus päästä seuraamaan lajia. Totta kai se helpottaa myös tiimiä ja lajia talouden näkökulmasta, kun lajilla on isompi tunnettuus. Monessa eri mediassa esillä olo mahdollistaa lajin nousun, tavoittaa yleisöä ja tuo lisää harrastajia lajin pariin, Tukiainen muistuttaa.

Crane Hill Racingin tiimiiin kuuluvat (vasemmalta oikealle): Petri Tukiainen #48, Luka Tukiainen #168, Pieti Puhakka #145, Jesse Hottinen #70, OttoTukiainen ja Tomppa Rantatalo. Kuva: LiveSports Promotions

Ponnahduslauta kansainvälisille areenoille

Snowcrossia on tarkoitus kasvattaa lajina palvelemaan entistä paremmin niin yleisöä kuin harrastajiakin. Sarjan promoottorina toimiva Kauppinen näkee kasvavissa harrastajamäärissä mahdollisuuden kehittää snowcrossia entisestään.

– Mikäli harrastajamäärien kasvun kehitys jatkuu samanlaisena, on mahdollista että pystymme muodostamaan kaksi sarjaa kuten motocross-puolella: SM-sarjan ja Snowcross Liigan. Osa luokista siirtyisi mahdollisesti ajamaan Snowcross Liigaa, joka olisi yhtenäinen sarja pistelaskua ja yhtenäistä ilmettä myöten. Liiga-kisojen järjestämisessä pidettäisiin rimaa vähän matalammalla kustannusten ja yleisötavoitteiden osalta ja tavoitteena olisi saada uusia järjestäjiä ja kilpailupaikkakuntia.  Jos nykyinen kasvu jatkuu myös ensi kauden jälkeen, niin kuljettajat eivät enää mahdu yhteen viikonloppuun. Tämä on asia, jota meidän täytyy seurata tiiviisti ensi talven aikana ja arvioida sen mukaan tilannetta, pohtii Kauppinen.

Kauppisella siintää suunnitelmissa SM-sarjan kasvun lisäksi myös muita visioita snowcrossin kasvattamiseksi.

– SM-sarjan kova taso heijastuu myös kansainväliseen menestykseen. Toiveeni olisi, että viiden vuoden tähtäimellä meillä olisi pohjoismainen snowcross-sarja, jossa ajettaisiin neljä osakilpailua Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Tällaisesta sarjasta saataisiin entistä kovempi ponnahduslauta kansainvälisille areenoille. Alustavia tunnusteluja naapurimaiden suuntaan on tehty, joten katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Jos asiat menevät hyvin, niin aikataulu on kuitenkin aikaisintaan vuosina 2021-2022, Kauppinen tuumaa.

Nuorissa on tulevaisuus

Suomen Moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljungqvist on seurannut ilolla Snowcross SM -sarjan kehitystyötä, ja on tyytyväinen erityisesti nuorisopuolella otettuihin edistysaskeliin.

– Moottoriliiton tavoite on jo osittain toteutunut, kun olemme saaneet promoottorin kehittämään lajin ilmettä, mielenkiintoa ja kiinnostavuutta, sekä tiedottamaan lajin tapahtumista. Kokonaisvaltainen markkinointi jää yleensä yhdistyksiltä tekemättä, kun kaikki resurssit menevät itse kilpailun järjestämiseen. Promoottoritoiminta tulee olemaan tulevaisuudessa entistä tärkeämpää ja Moottoriliitto tulee laittamaan paukkuja sen eteen myös muissa lajeissa, valottaa Ljungqvist.

– Kaikkein ilahduttavin asia on se, että nämä uudistukset ovat tuoneet nuorisopuolelle kasvua. Nuoriso on kuitenkin se kaikkein tärkein asia lajin kasvun ja jatkuvuuden kannalta, Ljungqvist summaa.

– Lajiliitto on mahdollistanut sen, että entistä nuoremmat kuskit on päästetty pienemmillä kelkoilla radalle kilpailemaan ja kehittymään, lisää Crane Hill Racingin Tukiainen.

LiveSportsin uusi TV-tuotantoauto tulee olemaan tuttu näky talven kisoissa. Kuva: LiveSports Promotions

Palaset kohdallaan

Tukiainen arvelee viime aikojen kehityksen olevan vasta jäävuoren huippu siihen, mitä on tulossa. Mies uskoo, että laji löytää pian tiensä suomalaisten sydämiin.

– Näen lajin tulevaisuuden todella hyvänä. Harrastajia on tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Tämä on varmasti vasta alkusoittoa! Snowcross on kiinnostava, mediaseksikäs ja vauhdikas laji. Suomalaisia on jo nyt kansainvälisellä huipulla ajamassa. Suomalaiset ovat tunnetusti moottoriurheilukansaa, joten on vaikea nähdä, mikseivät ihmiset tästä kiinnostuisi entistä enemmän. Tästä tulee varmasti vielä moninkertaisesti hienompi kausi kuin viime kausi, intoilee Tukiainen.

Myös Tynkkynen lähtee innolla jahtaamaan palkintosijoja tulevalle SM-kaudelle, kun tietää lajin olevan hyvässä nosteessa.

– Viime kausi teki todella paljon hyvää lajille ja tuntuu, että nyt on vielä paremmin palaset kohdallaan. Suunta on selkeästi ylöspäin, riemuitsee Tynkkynen.

Snowcross SM -sarjan kausi 2019 käynnistyy Parikkalassa 16.-17. helmikuuta. Ennakkolippuja tapahtumiin voi ostaa tästä.

Teksti: Snowcross SM tiedotus

Torniossa kilpaillaan maaliskuussa Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuksista

Snowcrossin SM-päätös siirtyy Rukalle

Parikkala avaa Snowcrossin SM-kauden

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross