Rata-ajo 02.10.2016

Simo Laaksonen Saksan ADAC F4-sarjassa yhdestoista

Simo Laaksonen (nr. 66) sijoittui debyyttikaudellaan Saksan ADAC F4-sarjassa sijalle 11. Kuva: ADAC Motorsport

Motopark-tallin F4-kuljettaja Simo Laaksosen, 17, debyyttikausi Saksan ADAC F4-sarjassa toi 38 autokunnan joukossa loppupisteiden sijan yksitoista. Kauden finaaliviikonlopun kolmessa startissa Hockenheimissa Laaksonen ajoi sijat yhdeksän ja neljä sekä keskeytti kauden viimeisen startin.

Laaksonen osoitti kärkisijoihin edellyttänyttä kilpailuvauhtia läpi koko kauden, mutta menestyksen esteenä oli yksi ongelma: onnistuminen aika-ajossa.

– Viikonlopun ensimmäiseen kisaan starttasin ruudusta 15 ja toiseen ruudusta 14. Ei noin kaukaa pysty voitoista ajamaan. Kisavauhtini on ollut koko kauden hyvällä tasolla. Täälläkin se oli kolmanneksi parasta.

Laaksonen tunnustaa, että hän ei ole onnistunut ulosmittaamaan nopeuttaan ja renkaiden pitoa maksimaalisesti aika-ajossa.

– Tässä sarjassa kuljettajia on paljon (38), joten aika-ajo ajetaan kahdessa ryhmässä. Toki tänä vuonna kaikki oli minulle uutta, mutta ei senkään taakse voi täysin mennä.

– Tulevaisuudessa aika-ajo pitää pystyä ajamaan samalla tasolla kuin itse kilpailukin. Aika-ajossa minun pitää yksinkertaisesti saada itsestäni enemmän irti. Vasta sen jälkeen pystyn taistelemaan tasaväkisesti palkintopallisijoituksista ja voitoista, Laaksonen toteaa.

Viime kaudella Ranskassa Academy-luokan formuloita ajanut Laaksonen toteaa, että hyppy kansainväliseen formulasarjaan oli aluksi iso, mutta erot tasaantuivat kauden edetessä.

– Voitto Itävallan Red Bull Ringiltä ja pari palkintopallisijoitusta olivat kauden positiivisinta antia. Kausi sujui myös nousujohteisesti. Ja kuten edellä totesin, suurin ongelmani oli aika-ajo, jossa en saanut itsestäni ja renkaista riittävästi irti.

Laaksonen taisteli Hockenheimin finaaliviikonlopun kolmannessa lähdössä muun muassa Saksan Mick Schumacheria vastaan tasaväkisesti. Pikku-Schumin imussa ajanut Laaksonen joutui keskeyttämään ohitustilanteen jälkeen, kun Schumacherin ohittama kanssakilpailija käänsi suoraa Schumin imussa ajaneen Laaksosen eteen. Tilanteessa Laaksonen menetti autostaan etusiiven, ajoi ratavarikolle ja keskeytti.

– Viime vuonna Schumacher ajoi tässä sarjassa samoilla sijoilla kuin minä tänä vuonna. Kauden viimeinenkin kilpailu osoitti, että pystyn taistelemaan sarjan kärkikuljettajia vastaan tasaväkisesti. Sarjan mestari oli takanani ja Schumacher suoraa edessäni. Tämä kausi toi tärkeää oppia ja itseluottamusta, joita toivottavasti pääsen hyödyntämään tulevalla kaudella.

Laaksonen sanoo, että ensi vuoden ajo-ohjelma on työn alla. Nuorella kuljettajalla on myös yksi lisätoive.

– Enemmän pitäisi päästä ajamaan. Jos saamme rahoituksen kasaan niin suunnitelmissamme on ajaa tämä Saksan ADAC F4-sarja uusiksi ja ennen sitä riittävästi testiä, joka tänä vuonna jäi osaltani ihan minimiin.

Tuloksia; ADAC F4, lähtö 1, Hockenheim:

1. Joey Mawson (GER) 30:42,243
2. Mike David Ortmann (GER) + 6,161
3. Juri Vips (ITA) + 4,251

9. Simo Laaksonen (FIN) + 19,457

Tuloksia; ADAC F4, lähtö 2, Hockenheim:

1. Joey Mawson (GER) 31:43,310
2. Thomas Preining (AUT) + 0,677
3. Kami Laliberte (FRA) + 0,921
4. Simo Laaksonen (FIN) + 1,476

Tuloksia; ADAC F4, lähtö 3, Hockenheim:

1. Mick Schumacher (GER) 31:18,214
2. Kami Laliberte (FRA) + 0,562
3. Juri Vips (ITA) + 1,154

keskeytys – Simo Laaksonen

ADAC F4 loppupisteet:

1. Joey Mawson (GER) 374,0
2. Mick Schumacher (GER) 322,0
3. Mike David Ortman (GER) 247,0
…..
11. Simo Laaksonen (FIN) 88,0

 

Teksti: Marko Mäkinen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo