Formula1-veneet 06.12.2016

Seliön mestaruushaaveet yhä elossa – toteutuuko vuoden 2007 kaava?

Mad-Croc Baba Racing Teamin Sami Seliö on parhaillaan MM-pisteissä kolmantena. Kuva: Marko Mäkinen

Kun F1-veneiden MM-sarjaa on vain kaksi MM-osakilpailua jäljellä, maailmanmestaruuskamppailu on tiivistynyt viiden kuljettajan väliseksi taisteluksi. Mukana mestaruustaistelussa on MM-pisteissä kolmantena ajava Mad-Croc Baba Racing Teamin Sami Seliö, joka vuonna 2007 nousi vastaavasta tilanteesta maailmanmestariksi.

Ennen kauden kahta viimeistä MM-osakilpailua F1-veneiden kaksinkertainen maailmanmestari Sami Seliö ajaa MM-sarjassa kolmantena 20 pistettä lajin hallitsevan maailmanmestarin Ranskan Philippe Chiappen perässä. Mestaruuteen on teoriassa mahdollisuudet kaikkiaan viidellä kuljettajalla; Chiappen ja Seliön lisäksi MM-sarjassa toisena ajavalla jenkki Shaun Torrentella, MM-nelosella Italian Alex Carellalla ja Ruotsin Jonas Anderssonilla.

Abu Dhabissa kauden toiseksi viimeiseen MM-osakilpailuun valmistautuva Seliö muistuttaa, että tilanne mestaruuden suhteen ei ole hänelle mitenkään ylitsepääsemätön ja uusi. Yhdeksän vuotta sitten Seliö oli vastaavassa tilanteessa, josta hän nousi uransa ensimmäiseen maailmanmestaruuteen.

– Kaudella 2007 pistetilanne ennen kahta viimeistä MM-osakilpailua oli lähes sama kuin nyt. Abu Dhabiin saavuttaessa kautta oli jäljellä kaksi osakilpailua ja olin MM-sarjan kärkikuljettaja Guido Cappellinia 21 pistettä perässä. Voitin Abu Dhabissa, olin toinen Sharjahissa ja voitin urani ensimmäisen maailmanmestaruuden neljällä pisteellä ennen Cappellinia.

– Ensimmäinen tavoitteeni Abu Dhabissa on ajaa siten, että mestaruuden ratkaisu siirtyy kauden viimeiseen Sharjahissa ajettavaan osakilpailuun. Motorsportissa kaikki on mahdollista. Loppuun asti yritetään, Seliö lupaa.

Draamaa turvatestissä

F1-veneillä kilpailemiseen tarvitaan paitsi kansainvälisen moottoriveneliiton UIM:n superlisenssi niin myös puhtaat paperit niin sanotusta ”sukellustestistä”, jossa sarjan jokainen kuljettaja istutetaan jossain vaiheessa kautta kypärä päässä ylösalaisin veden alle käännettävään F1-ohjaamoon. Lisenssivaatimuksiin kuuluu se, että kuljettajan pitää pystyä pidättämään veden alla 30 sekunnin ajan hengitystä, avata sen jälkeen turvavyöt ja uida ohjaamosta veden pinnalle.

Vaikka sukeltajat valvovat testiä, Abu Dhabissa suoritussa testissä pää alaspäin veden alla olleelle Seliölle oli käydä huonosti.

– Kun 30 sekuntia oli täyttynyt, vasemman puolisen turvavyön lukko jäi jumiin ja en päässyt vöistä irti. Liu´utin olkapääni vyön alta ja pääsin lopulta pinnalle ennen kun keuhkoni olivat täysin tyhjät. Testissä ei auta joutua paniikkiin, muuten käy todella huonosti. Sukeltajat kehuivat suoritustani, josta sain täyden kympin, Seliö hymyili.

Myöskään Filip Romsilla testi ei sujunut täysin suunnitelmien mukaisesti, mutta toki hyväksytysti. Roms pääsi ajan täyttyessä vöistään hyvin irti, mutta oli sen jälkeen uida ohjaamosta laiturina toimineen kellukkeen alle.

Filip Roms. Kuva: Marko Mäkinen

Filip Roms. Kuva: Marko Mäkinen

Roms halajaa kärkitaisteluun mukaan

Nurmijärven Klaukkalassa tätä nykyä asuva Filip Roms lähtee kauden toiseksi viimeiseen MM-osakilpailuun luottavaisena. Kalusto on kaksi osakilpailua sitten tapahtuneen rajun kolarin jäljiltä täysin kunnossa.

– Edellisessä kisassa rakensimme venettämme niin että se oli vasta kisaan mennessä kaikilta osin valmis. Vaikka starttasin kisaan takaa, saavutin yhden MM-pisteen, joka oli hyvä tulos. Veneeni on nyt kaikin puolin kunnossa, joten jo aika-ajossa odotan tulosta kymmenen nopeimman joukossa ja kisassa sijoitusta kärkikuusikossa.

Seliöllä ja Romsilla on mahdollisuus tehdä myös suomalaista moottoriurheiluhistoriaa, sillä tiimien välisessä MM-taistelussa suomalaisjoukkue Mad-Croc Baba Racing Team on toisena ennen kauden kahta finaaliosakilpailua.

– Samilta ja minulta hyvä kisa niin kaikki on mahdollista. Tiimillä on jo yksi valmistajien maailmanmestaruus, mutta suomalaiskuljettajien ajamana mestaruus olisi ainutkertainen, Roms muistuttaa.

Kauden toiseksi viimeisen F1-veneiden MM-osakilpailun aika-ajot ajetaan Abu Dhabissa torstaina alkaen klo 13.30 ja itse GP-osakilpailu perjantaina klo 13.30 Suomen aikaa. Aika-ajot ja MM-osakilpailu ovat nähtävissä Nelonen Pro-kanavalla suorana lähetyksenä.

Teksti: Sami Seliön Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta