Rallisprint 02.05.2017

“Se opettaa, kun on mentävä heti täysillä” – Rallilegenda Markku Alén kannustaa nuoria ralliautoilijoita hakemaan kilpailukokemusta rallisprinteistä”

Markku Alèn voitti Vihdin Viuhahdus -rallisprintin Nummelan lentokentällä vuonna 1977. Rallimestari kilpaili Vihdissä tehtaan Fiat 131 Mirafiorilla. Kuva: Kari Näätänen

Rallimestari Markku Alén kannustaa nuoria, urallaan eteenpäin haluavia ralliautoilijoita hakemaan kilpailukokemusta rallisprinteistä. Ralliautoilun Fia Cupin vuonna 1978 voittanut (epävirallinen maailmanmestaruus) Alén kilpaili itse ahkerasti 1970-luvulla rallisprinteissä, silloisissa maastoajoissa.

– –Se opettaa, kun on mentävä heti täysillä. Rallisprint on raaka laji, jos yhtään nukut lähdössä tai teet yhdenkin ajovirheen, olet hävinnyt kilpailun, toteaa Markku Alén.

Ralliurallaan 19 MM-osakilpailua voittanut ja kuusi MM-mitalia saavuttanut Alén tunnettiin räjähtävästä lähdöstään. Muiden kilpailijoiden hakiessa tuntumaa muutamien ensimmäisten erikoiskokeiden aikana Alén oli usein karannut jo minuutin johtoasemaan. Varsinkin Jyväskylän MM-rallissa Alén määräsi aina rallin tahdin ensimmäisestä erikoiskokeesta lähtien.

–- Sprinteistä saatu kokemus auttoi minua. Pystyin latautumaan niin, että heti ensimmäisellä erikoiskokeella mentiin täysillä. Nykyisin MM-ralleissa on paljon vähemmän erikoiskokeita kuin minun aktiiviaikoina. Siksi nykyralleissa pitää olla heti hereillä. Jos nukut ensimmäisellä pätkällä ja otat 10 sekuntia turpaan, sitä on vaikea ajaa kiinni, muistuttaa Alén.

– Jos on nuori, maailmalle pääsyä tavoitteleva kuljettaja, kannattaa ehdottomasti hakea rallien lisäksi kilpailukokemusta rallisprinteistä. Kilpailemaan oppii vain kilpailemalla ja sprinteissä saa erinomaista kilpailukokemusta. Nuorelle kuljettajalle on hyväksi ajaa mahdollisimman paljon kypärä päässä.

Alén sanoo rallisprinttien olevan rallikuljettajille myös erinomaisia paikkoja kaluston testaamiseen.

–- 1970-luvulla ajoin MM-rallien lisäksi Suomessa sprinttejä sekä Ruotsissa mäkikisoja. Mäkikisoissa testasimme usein MM-ralleja varten erilaisia renkaita. Sprinteissä voi hyvin kokeilla säätöjä ja renkaita, testaaminen kilpailuolosuhteissa auttaa aina.

Rallisprintin SM-sarja on Suomen vauhdikkain sarja. SM-sarja jatkuu kauden kolmannella kilpailulla lauantaina Raahessa. Raahen Urheiluautoilijat ry järjestää vuoden tauon jälkeen rallisprintin SM-osakilpailun Raahen Yritysperän teollisuusalueella. SHT SM Asfalttisprint kaasutellaan kolmisen kilometriä pitkällä asfalttiradalla lauantaina 6.5. klo 14.00 alkaen.

Teksti: SM Rallisprint Tiedotys / Eero Wihuri

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallisprint