Motocross 04.09.2016

Savaste ja Manninen Suomen mestareiksi SM-motocrossissa

Hyvinkään Moottorikerhon Kim Savaste ja Aki Manninen pääsivät sunnuntaina juhlimaan kotiradallaan luokkiensa Suomen mestaruuksia, kun motocrossin SM-kausi päättyi Hyvinkäällä. Kauden kuudetta osakilpailua värittivät kansainvälisiltä radoilta SM-sarjaan jälleen osallistuneet Miro Sihvonen ja Valtteri Malin.

Motonet SM-Motocrosskauden viimeinen osakilpailu ei ollut EM-sarjassa kilpailleen Vantaan Moottorikerhon Miro Sihvosen ja MM-sarjassa ajaneen Hyvinkään Moottorikerhon Valtteri Malinin täydellistä näytöstä. Kaksikko oli luokkiensa nopeimmat ajajat, mutta molemmat myös sortuivat virheisiin toisissa erissään.

Sihvonen voitti lopulta MX2-luokan osakilpailun oltuaan avauserässä täysin pitelemätön ja otettuaan kakkoserässä yhden kaatumisen seurauksena toisen sijan. Malin puolestaan vei vakuuttavasti MX1-luokan ensimmäisen erän, mutta kaksi kaatumista toisessa erässä eivät mahdollistaneet kakkossijaa parempaa. Malin oli silti yhteistulosten ykkönen.

Sunnuntain suurin mielenkiinto kohdistui kuitenkin Suomen mestaruustaistoihin.

Aki Manninen

Aki Manninen

Aki Manninen punnersi tarvittavat eräsijat (toinen ja viides) noustakseen MX1-luokan SM-sarjan kakkospaikalta mestariksi. Mannisen pahin uhka ja sarjaa Hyvinkäälle tultaessa johtanut Teemu Keljo ajautui avauserässä radan viereiseen ojaan, missä vesi ulottui hänen pyöränsä satulaan asti. Tampereen Motocrossin kuljettajan erä jäi kesken eikä edes toisen erän voitto riittänyt tuomaan titteliä. Keljo otti kuitenkin SM-hopeaa.

– Fiilis on mahtava. Tämä titteli tuntuu huikealta viime kauden pikkuluokan mestaruuden jatkoksi, Manninen riemuitsi.

– Edellinen kisa Alavudella meni surkeasti ja jännitin tätä kisaa siitä lähtien. Haluan voittaa niin paljon eikä hopea vain käy. Tänään toinen erä ei jännittänyt yhtä paljon kuin ensimmäinen, mutta piti siinäkin puristaa.

SM-pronssia otti viime vuoden tapaan Rauman Seudun Moottorikerhon Joni Roos, joka oli päätösosakilpailussa toinen ennen Mannista.

MX2-luokassa SM-mitalitaulukko sai niin ikään lopullisen muotonsa päätöserässä. Sarjaa ennen Hyvinkään-osakilpailua johtanut Kim Savaste kaatui ensimmäisessä erässä useita kertoja ja ”hölmöili” itselleen sijoitusrangaistuksen, mutta toisen erän kolmossija riitti vakuuttavaan Suomen mestaruuteen.

– Suomen mestaruus tuo hienot tunteet pintaan, vaikka ensimmäinen erä olikin vaikea. Tämä saattoi olla viimeinen mahdollisuuteni taistella Suomen mestaruudesta, sillä jatkossa pääpainoni on vielä tiukemmin ulkomailla, Savaste kertoi.

Kim Savaste

Kim Savaste

Savaste teki historiaa, sillä hän varmisti lauantaina alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cup -mestaruuden.

MX2-luokan SM-hopeaa otti Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen ja -pronssia Tampereen Motocrossin Jere Haavisto, jotka olivat myös päivän yhteistuloksissa sijoilla kaksi ja kolme.

Sunnuntain yhteistuloksissa MX2-luokan ykkönen oli Sihvonen ennen Matikaista ja Haavistoa. Savaste oli viides.

Alle 15-vuotiaiden SM-hopea ja -pronssitaisto

Alle 15-vuotiaiden Suomen mestaruuden oli varmistanut jo edellisessä osakilpailussa Sipoon Moottorikerhon (SiMK) Emil Weckman. Hyvinkäällä lauantaina Weckman kuittaisi alle 18-vuotiaiden Suomen Cup -pronssia ja sunnuntaina hän ajoi ensimmäistä kertaa aikuisten SM-osakilpailussa. Weckman oli MX2-luokan yhteistuloksissa 19:s ajettuaan SM-pisteille kummassakin erässä.

MXC/A-luokan päivän osakilpailun voitti Hyvinkään moottorikehonMiro Niemi, joka otti SM-sarjassa pronssia. SM-sarjassa neljänneksi ajanut SiMK:n Kimi Koskinen oli päivän yhteistuloksissa toinen ennen Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemeä. SM-hopeaa ajoi Kouvolan MC:n Mauno Nieminen.

Suomen Cup -sarjat päätökseen

Lauantaina Hyvinkäällä ratkaistiin Suomen Cup -sarjojen lopulliset muodot kauden kuudennessa osakilpailussa.

Alle 18-vuotiaiden MXJ-luokassa mestaruuden vei siis Kim Savaste. Kouvolan MC:n Tatu Junnola ajoi hopealle ennen Emil Weckmania.

35-vuotiaissa veteraaneissa mestaruuden oli varmistanut jo edellisessä osakilpailussa Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik, joka ei ajanut loukkaantumisen takia Hyvinkäällä. Suomen Cup -hopean kuittasi Hyvinkään Moottorikerhon Lari Lehtiö ja -pronssin Rovaniemen Moottorikerhon Janne Jurvelin.

45-vuotiaissa mestari on Porin Moottorikerhon Kimmo Sten. Hopeaa sai SiMK:n Jouni Suikki ja pronssia Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Jukka Vähäpesola.

55-vuotiaissa titteli matkasi Tampereen Motocrossin Kari Rantaselle. Hopeaa ajoi Turun Moottorikerhon Jari Lehto ja pronssia Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasonen.

ATV-motocrossin Suomen mestaruuden voitti Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Jani Tanhuanpää. Suomenselän Moottorikelkkailijoiden (SuSeMK) Valtteri Vainionpää otti SM-hopeaa ja Siilinjärven Vesan Lasse Ruotsalainen -pronssia.

ATV:n 35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupin kolmen kärjen muodostivat Quad Racing Finlandin (QRF) Jouni Tägström, SuSeMK:n Veli-Pekka Rissanen ja QRF:n Harri Autio.

Motonet SM-Motocrossin kausi on nyt päättynyt. Kahden viikon kuluttua ajetaan kerhojoukkueiden mestaruuskilpailu Vantaalla.

SM-sarjan nimikkoyhteistyökumppani on Motonet Oy ja sarjan nimi Motonet SM-Motocross 2016.  Muut yhteistyökuppanit ovat Ford, Autokeskus, Transitar, Värikäs, Dunlop, Motul, Oakley, KTM, FOX, Monster Energy, EVS, RaceSoCal, JPV Racing, Bahco, Huikuri Productions, Blingfactory, Team Laine, VHJ-Service, Offroadpro, RaffiGraphix, Infra Taito, Pirkan Pinnoitus, DC shoes, DirtCult.

Tulokset:

MX1-luokka:

 1. Valtteri Malin, 47p.
 2. Joni Roos, 40p.
 3. Aki Manninen, 38p.

MX1-luokka SM-loppupisteet:

 1. Manninen, 241p.
 2. Teemu Keljo, 238p.
 3. Roos, 225p.

MX2-luokka:

 1. Miro Sihvonen, 47p.
 2. Juuso Matikainen, 40p.
 3. Jere Haavisto, 34p.

MX2-luokka, SM-loppupisteet:

 1. Kim Savaste, 245p.
 2. Matikainen, 227p.
 3. Haavisto, 192p.

MXC/A-luokka:

 1. Miro Niemi, 44p.
 2. Kimi Koskinen, 43p.
 3. Kasper Kangasniemi, 41p.

MXC/A-luokka, SM-loppupisteet:

 1. Emil Weckman, 250p.
 2. Mauno Nieminen, 236p.
 3. Niemi, 221p.

Kaikki tulokset:

https://speedhive.mylaps.com/en/Events/1322913#_ga=1.41422247.42091140.1471593051

SM-loppupisteet:

https://speedhive.mylaps.com/en/Organizations/212400/Championships

Teksti ja kuvat: SM-Motocross tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross