Rallisprint 28.08.2017

Santa’s Future Cup asfalttisprintsarjan finaaleissa draamaa – Autio, Saarinen ja Heikkinen uudet mestarit

4-veto Cupin kärkikolmikko kylvettää nuorten luokan kärkikolmikkoa. Kuva: Jani Kekoni

Rovaniemen Napapiirillä eli joulupukin tiluksilla ajetussa Future Cup -asfalttisprintsarjan viidennessä ja samalla sen kilpailukauden 2017 päätösviikonlopussa pikipinnan valtiaiksi ajoi 4-veto Cupia hallinnut Jarmo Autio, Nuorten luokkaa dominoinut Oskari Heikkinen sekä miesmuistiin dramaattisimpien vaiheiden jälkeen 2-veto Cupin ykkössijalle noussut Jasu Saarinen. Samalla moottoriurheilusta tuttu käsite “Mitään ei ole ratkaistu ennen maalilipun heilahdusta” todistettiin vääräksi, kun 2-veto Cupin kärkimies Mika Perttula teki viimeisen osakilpailun viimeisen lähdön maalilipun liehumisen jälkeen juniorimokan, joka kylmästi vei häneltä toisen MestariSauna by Salvos pääpalkinnon.

Kilpailukauden huipennukseen startattiin herkullisista asetelmista, kun 4-veto Cupissa turboahdetuilla nelivetoisilla kilpureilla ajaneet Jarmo Autio, Mika Myllylä, Toni Kuortti ja Jukka Tenho olivat parhaiten keränneet pistekuhat aikaisemmista kilpailuista. Kuitenkin Autio on ollut eniten palkintokorokesijoituksilla ja näin hän starttasi ennakkosuosikkina 4-veto Cupin voittajaksi tietäen, että perussuorituksilla toisen MestariSauna by Salvos pääpalkinnon sijainti olisi hänen valtakunnassaan Kokkolassa. Vaikka Mika Myllylä oli, jälleen kerran, kummankin osakilpailun nopein kuljettaja ja täysien sarjapisteiden kerääjä, niin kahden luokkavoiton seurauksena Jarmo Autio tullaan marraskuisessa palkintogaalassa viiden pisteen turvin kruunaamaan uudeksi sarjamestariksi ja pääpalkinnon saajaksi. Silti kahden yleiskilpailun voiton seurauksena Mika Myllylä nousi 4-veto Cupin hopealle ennen vakuuttavasti ralliautoluokkaa koko kilpailukauden hallinnutta Toni Kuorttia.

Nuorten luokassa mestaruuden yhdeksännessä osakilpailussa varmistanut Oskari Heikkinen koki myös dramaattisia hetkiä, kun viimeisen osakilpailun ensimmäisen kierroksen loppuosuudella hänen Ford Fiesta autonsa koki teknisen murheen ja sen seurauksena Jasu Saarinen pääsi, viiden mestaruuspisteen turvin, nousemaan Cuppikunkun voittajaksi. Nuorten luokassa kauden viimeisessä suorituksessa metsähallituksen puolelle lipsahtanut Rasmus Tuominen onnistui kuitenkin nousemaan hopeasijalle ennen myöskin kovavauhtisen ulosajon kokenutta Niko Aholaa.

2-Veto Cupissa dramatiikan määrää ei voinut mitata millään asteikolla, koska ensiksi kärkisijalla ollut Marko Perttula spinnasi ja hetkeä myöhemmin serkku Mika Perttula ajoi ulos. Kun Jasu Saarinen onnistui ajamaan kärkiajan, niin menestyspaineet siirtyivät täysin Perttulan suvun kasvateille. Viimeisen kilpailun viimeiseen lähtöön Perttulat starttasivat iso sisupastilli suussaan ja kummatkin kuljettajat tekivät hurjat kärkiajat sillä erotuksella, että Mika ei kuitenkaan muistanut pysähtyä maalilipun jälkeisellä, pakollisella STOP merkillä. Koska ensimmäisen kierroksen ulosajon seurauksena Mikalle ei aikaa tullut ja toisella hänen suorituksensa hylättiin, pääsi Jasu Saarinen nousemaan Cuppikunkun lisäksi uudeksi 2-Veto Cupin mestariksi ja toiseksi MestariSauna by Salvos saunapalkinnon saajaksi. Mika ja Marko Perttula sekä Aki Mansikkamäki jäivät lopulta kolme pistettä Saarisesta.

Joukkuekilpailussa Hämeen Hurjat eli Jari Lamminsivu, Aki Mansikkamäki ja Marjo-Riitta Lunden olivat lopulta täysin omaa luokkaansa ja pokkasivat voiton 30 pisteen marginaalilla ennen Mika ja Marko Perttulan sekä Juha-Pekka Pesosen Power Oil Teamia. Future Cup asfalttisprintsarjan kantakuljettajien eli Kaisa Sistosen ja Harri Hietalan HSH Motorsport nousi tiimin kolmannen jäsenen, Jasu Saarisen venymisen myötä palkintokorokkeen alimmalle sijalle.

Dramaattisten vaiheiden jälkeen 2-veto Cupin voiton napannut Jasu Saarinen. Kuva: Jani Kekoni

Promoottori Kari Tasanko oli haltioissaan lähes eeppiseksi muodostuneista käänteistä.

– 15 vuoden aikana olemme saaneet rakennettua kilpasarjan, jonka mielenkiinto ja jännitys on, jo usean vuoden ajan, säilynyt viimeiseen lähtöön ja sen viimeiselle metrille saakka. Poikkeusta ei tapahtunut tänäkään vuonna, kun vuoden 2016 2-Veto Cupin mestari Mika Perttula menestyksekkäästi puolusti titteliään koko kilpailukauden viimeiselle senttimetrille eli STOP-merkille saakka. Huippuaika olisi tuonut hänelle tuplamestaruuden, mutta karmiva STOP-ohitus vei Mestarisaunan Jasu Saarisen reviirille. Kyllä siinä sanaton olo oli, kun selostajamme Markku Havia meinasi syödä mikrofonin tätä tapahtumaa kuuluttaessaan, Tasanko kertoo.

– Nyt on todistettu, että ei siis riitä, että menestyäkseen sarjassamme kaikki kilpailut pitää ajaa osakilpailukohtaisten kilparatojen maalilipulle saakka. Siitäkin huolimatta uudet mestarit ovat nyt selvillä ja paljon onnea heille sekä muille mestareille ja kaikille muille palkittaville, jotka marraskuun 11. päivä tulevat putsaamaan Sastamalan Ellivuoressa olevan palkintopöydän. Palkintogaalaa ennen käydään läpi kulunut kilpailukausi ja kuullaan kauden 2018 suunnitelmat, jotka ovat erittäin hyvin hahmottuneet. Meillä on siis tulevalle kilpailukaudelle uusia kujeita tiedossa, Tasanko jatkaa.

FUTURE-CUP 2017 EPÄVIRALLISET LOPPUTULOKSET:

4-Veto Cup, top-5:
1. Jarmo Autio, Skoda Octavia WRC, 155 pistettä
2. Mika Myllylä, Mitsubishi Lancer Evolution VI, 150 pistettä
3. Toni Kuortti, Mitsubishi Lancer Evolution VII, 141 pistettä
4. Jukka Tenho, Mitsubishi Lancer Evolution VI, 136 pistettä
5. Toni Ahola, Mitsubishi Lancer Evolution VII, 129 pistettä

2-Veto Cup, top-5:
1. Jasu Saarinen, BMW M3, 154 pistettä
2. Mika Perttula, Toyota Corolla, 151 pistettä
3. Marko Perttula, Ford Fiesta, 151 pistettä
4. Aki Mansikkamäki, Toyota Starlet, 151 pistettä
5. Jarmo Suokko, BMW 316 Compact, 146 pistettä

Nuoret, top-5:
1. Oskari Heikkinen, Ford Fiesta 1,6, 151 pistettä
2. Rasmus Tuominen, Suzuki Swift Sport, 123 pistettä
3. Niko Ahola, Toyota Corolla G6, 117 pistettä
4. Jeremias Salomäki, Suzuki Swift GTi, 114 pistettä
5. Roope Suomalainen, Suzuki Swift GTi, 114 pistettä

Cuppikunkku, top-5:
1. Jasu Saarinen, BMW M3, 233 pistettä
2. Oskari Heikkinen, Ford Fiesta 1,6, 228 pistettä
3. Jarmo Autio, Skoda Octavia WRC, 218 pistettä
4. Ville Reuter, Toyota Starlet, 216 pistettä
5. Marjo-Riitta Lunden, Toyota Starlet, 213 pistettä

Joukkuekilpailu, top-5:
1. Hämeen Hurjat (Jari Lamminsivu, Aki Mansikkamäki, Marjo-Riitta Lunden), 590 pistettä
2. Power Oil Team (Mika Perttula, Juha-Pekka Pesonen, Marko Perttula), 560 pistettä
3. HSH Motorsport (Kaisa Sistonen, Harri Hietala, Jasu Saarinen), 556 pistettä
4. Team Nordpeak (Tarmo Ollila, Mikko Lassila, Tiina Lassila), 550 pistettä
5. Kokkolan Vetomiehet (Kari Heinua, Jarmo Autio, Sami Mukkala), 536 pistettä

Osakilpailukohtaiset TV-lähetykset näkyvät C More MAX kanavalla. Rovaniemen kilpailu näytetään torstaina 7.9. klo 21:00.

Raaseporin kilpailu

Nokian kilpailu

Botniaring TV-lähetys YouTubessa:

 

Lapinlahden kilpailu

 

Teksti: Jani Kekoni / Future Cup tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallisprint