Ralli 28.11.2019

Sami Pajari pysynyt kiireisenä SM-rallikauden päätyttyäkin

Sami Pajari täyttää 18 vuotta 1.12., jolloin on taas kakkukahvien aika. Kuva: Sami Pajarin tiedotus.

Flying Finn Future Star -tittelin kahdesti tällä kaudella napannut ja rallin SM3-luokan mestaruuden voittanut Sami Pajari on kauden päätyttyäkin pysynyt kiireisenä.

Eri medioiden ja lehtien haastattelut ovat pitäneet kiireisenä niin kuljettaja Sami Pajarin kuin kartanlukija Antti Haapalankin. Sen vuoksi tässä jutussa ovatkin pääasiassa muut äänessä, sankareidenkin on joskus hyvä hengähtää.

Lokakuussa Pajarilla oli yhteistyökumppaneille suunnattu ajotapahtuma Pertunmaalla ja halukkaita kyyditettäviä riittikin. Ilmeet olivat kyydityksien jälkeen hämmästeleviä ja ihailevia, “voiko tuollaisella autolla todella ajaa noin kovaa.”

Fiestaan kertyikin päivän mittaan kilometrejä runsain määrin, kun myös tiimihenkilökuntaa kyyditettiin.

Tilaisuudessa oli myös mahdollisuus kokeilla Dogbox Oy:n monimuotoista kalustoa testimielessä ja muitakin kuljettajia oli saapunut tämän vuoksi paikalle useita. Ruokailun ja kahvittelun oheen oli myös järjestetty Pajarille yllätyksenä mestaruuskakku, joka maistuikin viileässä syyssäässä erityisen hyvältä.

Paikalla oli myös Pajarin valmennuksessa pari vuotta mukana ollut, valmennustyöllä itsensä kiireisenä pitävä Kristian Sohlberg, joka myös sai omaa ajotuntumaa päivän aikana pidettyä hyvin yllä.

– Kyllä olen aika monen eri kuljettajan kanssa tehnyt töitä viime aikoina, muutaman kuskin kanssa todella paljon. Se on ollut minun tavoite alusta asti, saada kasvatettua oma ammattimaisesti toimiva valmennusryhmä Suomeen. Ulkomailla riittää myös työnsarkaa, mutta se on vain positiivinen asia.
Minulla on iso halu auttaa nuoria kuskeja eteenpäin urallaan ja kehittää kuskien tasoa ylipäätänsä. On mahtavaa saada tehdä töitä sen lajin parissa, joka on lähinnä sydäntä, Sohlberg kuvaili.

Mikä Pajarissa aikanaan teki vaikutuksen, kun lähdit nuorta herraa urallaan auttamaan?

– Samissa vakuutti auton käsittelytaito ja rauhallisuus sekä nuoresta iästä huolimatta oma perusteltu näkemys. Samin kanssa on todella helppo tehdä töitä, hän kuuntelee ja ottaa opiksi, mutta haastaa myös, jos on oma mielipide ja keskustelu on avointa.

Miten näkemyksesi mukaan mestaruuden tuonut kausi sujui, yllättikkö menestys ?

– Kyllä kulunut kausi meni ripauksen yli odotusten ainakin minun mielestä. Tiesin, että Sami pystyy ajamaan kärkivauhtia, mutta oli se silti yllätys. Paljon tehtiin töitä niin nuotin kuin ajamisen kanssa. Samin erikoispiirre ja vahvuus on kyky muuttaa ajotyyliä auton mukaan, eli mukautua. Henkisesti hän on todella vahva. Fyysisellä puolella meillä on tekemistä, mutta siihenkin on lääkkeet olemassa. Tuleva vuosi on tärkeä ja pyrkimyksenä on, että Sami ajaa mahdollisimman paljon, jotta ajotuntuma pysyy hyvänä.

AKK:n valmennuspäällikkönä toimiva Tuomo Nikkola kertoi kauden jälkeen pidetyn Flying Finn Future Star -tittelin valintatilaisuuden voittajasta seuraavasti kattojärjestön tiedotteessa:

– Samin kohdalla kokonaisuus huomioon otettuna askelmerkit löytyvät. Sami on osoittanut nopeutensa tänä vuonna ja on selvästi tehty työtä. MM-tason kartanlukija Mikko Markkula antoi hyvää nuottipalautetta. Lisäksi englanti on hallussa molemmilla kaksikosta ja on selkeät suunnitelmat, kuntopuolella on vielä hieman kehitettävää.

GGTurbo Ford Junior Rally Teamin tallipäällikkönä toiminut Jaakko Tapper oli myös tyytyväinen kauden antiin.

– Tuli tiimiin kultaa ja hopeaa kuljettajille sekä pronssia tiimille, joten eihän sitä pettynyt voi olla. Viimeiseen kisaan startatessa oltiin kiinni kullassa, joten jännitettävää riitti vuoden viimeisen rallin viimeiselle ek:lle, Tapper kommentoi.

– Pajarin mestaruus oli pieni yllätys, kuitenkin vasta ensimmäinen kausi yleisen SM-sarjassa, joten kyllä minun odotukset ylittyivät iloisesti.

GGTurbo panostaa vuonna 2020 voimakkaammin tuotekehitys -ja testitoimintaan, joten kilpailutoiminta jää todennäköisesti pois markkinointisuunnitelmasta.

Pajari on tulevana viikonloppuna Hanaa Expossa Lahdessa tavattavissa ainakin Ralli SM:n osastolla vierailemassa sekä pidempiaikaisesti Samsonas Motorsportin ja Dogbox Oy:n yhteisosastolla.

– Osastollamme löytyy monenmoista kilpakalustoa, suorakytkentävaihteistoja, iskunvaimentimia, autoteippari kertomassa teippauksista ja onhan meillä tietysti Kristian Sohlbergkin siellä kertomassa rallivalmennuksista, Pajari muistutti.

– Poiketkaahan osastollamme ja ehkäpä otamme messuilta löytyvissä ajosimulaattoreissa koutsin kanssa ajomiehestä mittaa, naurahti Sami ja heitti näin haasteen Sohlbergin suuntaan.

Teksti: Jani Seppälä, tiedote.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli