Rata-ajo 17.07.2017

Sami-Matti Trogenin projekti formuloiden parissa etenee

Sami-Matti Trogen. Kuva: Tero Turunen

SMP F4 NEZ-sarja jatkui Moskovassa, kyseessä oli kauden viides osakilpailu. Jäljellä on vielä kaksi kilpailuviikonloppua, elokuussa ajetaan uudestaan Moskovan radalla ja kausi päätetään Hollannin Assenissa.

Sami-Matin debyyttikausi oli tuonut ennen Moskovan kilpailua paljon kokemusta ja yhden palkintosijan, kun lohjalainen ajoi Ahvenistolla toiseksi. Sen jälkeiset kaksi kilpailua, joista toinen oli Espanjan sarjan avauskilpailu ja toinen Pärnussa ajettu NEZ-sarjan koitos ovat menneet enemmän tai vähemmän myrskyisissä merkeissä, mutta tällä kertaa aurinko paistoi. Auto toimi ja Sami-Matti loisti noustessaan palkintokorokkeelle.

– Tavoite Moskovaan lähtiessä oli vain se, että tästä tulisi ehjä viikonloppu ilman kolareita tai tekniikkamurheita. Toki jokaiseen kisaan lähtiessä mielessä on myös podiumpaikka, turha sitä on kieltää. No ei se viikonloppu aivan nappiin mennyt, tällä kertaa kun auto oli ihan timanttia niin kuskiin tuli vikaa.

Kilpailussa ajettiin totutusti kolme starttia. Ensimmäinen perjantaina ajettu lähtö toi Sami-Matille uran toisen palkintosijan.

– Meni aika-ajot hyvin, ja pääsin lähtemään kolmannesta ruudusta. Startti onnistui, pidin paikkani ja kun päästiin ekoihin mutkiin yritin nousta toiseksi, mutta pikkuisen jäi kaivelemaan kun ei ohitus onnistunut. Kärjessä tanskalaiskuljettaja Christian Lundgaard vähän karkasi, mutta seurasin edellä mennyttä venäläistä Alexander Smolyaria, ja ajettiin aika peräkkäin maaliin, muutama sekuntia tuli eroa. Oli uskomaton fiilis kun näin ruutulipun ja tajusin että kaikkien vastoinkäymisten jälkeen nyt meni aika putkeen.

Lauantaina ajettiin kaksi starttia, mutta Sami-Matti oli heti aamusta hyvin mietteliäs, yöllä oli noussut kuume.

– Olin reissussa mentorini Matti Alamäen kanssa, ja sanoin hänelle aamulla että on vähän heikko olo. Matti hankki joitain vitamiineja ja tuntui että niistä oli vähän apua, mutta ihan tikissä en ollut. Ensimmäinen lähtö meni vähän heikommin kuin perjantainen, putosin siinä alussa yhden sijan ja vaikka miten yritin taistella muita ja omaa kuumeilua vastaan, en päässyt enää ohituksiin vaan olin viides.

Toinen lähtö ei enää ollut pelkästään Sami-Matin omissa käsissä, vaan lupa heltisi vasta lääkärissä käynnin jälkeen.

– Menin kilpailupaikan lääkärille, joka antoi minulle jotakin lääkettä. En ihan tiennyt mitä pillereitä mulle syötettiin, mutta kummasti tuli pirteämpi olo. Sovittiin, että seurataan mihin oloni muuttuu, joten lähtöön pääseminen oli veitsen terällä. Matti Alamäki oli huolissaan terveydestäni, piti pienenä riskinä osallistumistani ja kävi neuvottelua isäni ja tallipäällikkö Marko Koirasen kanssa, mutta kuume ei noussut lisää ja pääsin starttiin. Lähdin yhdeksännestä ruudusta, tsemppasin itseäni keskittymään vain omaan ajoon ja virheiden välttelyyn, onnistuin siinä ja pidin paikkani loppuun asti, joten sijoitukseni oli yhdeksäs. Maalissa olin niin väsynyt, että autosta nouseminenkin oli tuskaa, hyvä ettei apuvoimia tarvittu.

– Nyt vähän väsyttää, mutta siitä huolimatta tuntuu, että on tämä taas mahtavaa hommaa. Koiranen GP:n porukka oli tehnyt varmasti ison työn, auto oli kuin uudesti syntynyt. Kyllä maistui ajaminen, Moskovan lentokentältä tavoitettu Sami-Matti kertoo.

Kausi on nyt edennyt yli puolen välin, siihen on mahtunut harmittavia sattumia mutta myös paljon hienoja hetkiä. Kaksi rallicrosskilpailua RX Academy-luokassa joissa molemmissa palkintosija, Espanjan F4-sarjan kommelluksia täynnä ollut avauskilpailu sekä viisi osakilpailua SMP F4 NEZ-sarjaa ja näissä kahdesti palkintokorokkeelle, Ahvenistolla toiseksi ja nyt Moskovassa kolmanneksi.

NEZ-sarjaa on jäljellä vielä kaksi osakilpailua, ja kesäkuussa käynnistyneessä Espanjan sarjassa ajetaan kuutena viikonloppuna.

– On ollut aika haipakkaa, mutta nyt mulla alkaa kesäloma sillä kisoista on neljä viikkoa taukoa. Aion keskittyä lepäämiseen, koiran kanssa ulkoiluun ja perheen kanssa olemiseen. No, saatan toki vähän ajaa simulaattorilla ja jospa pääsisin ensimmäistä kertaa kokeilemaan kartingia ulkoradalle. Elokuussa alkaa taas sellainen rupeama, että lähes joka viikonloppu kisataan jossain päin Eurooppaa.

Sami-Matti on kahden palkintosijan voimin sarjassa kymmenentenä, ykkösenä on tanskalainen Christian Lundgaard. Kuljettajia kilpailuihin on osallistunut kaksikymmentäyksi.

Tilanne SMP F4 NEZ 5/7

1) Christian Lundgaard Tanska 215p
2) Alexander Smolyar Venäjä 160p
3) Xavier Lloveras Espanja 154p
10) Sami-Matti Trogen Suomi 46p

Seuraava SMP F4 NEZ -kilpailu ajetaan Moskovassa 18.-20.8.

Teksti: Toni Lönnroos

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo