Rata-ajo 01.02.2017

Sami-Matti Trogenin Formula 4 -testi meni yli odotusten

Rallicrossissa aiemmin loistanut Sami-Matti Trogen yllätti nyt formula nelosen puikoissa.

https://www.moottoriurheilu.tv/trogen-ja-markkanen-ensimmaiset-rx-academyn-kuljettajakiinnitykset/Lohjalainen vasta 14-vuotias Sami-Matti Trogen vietti keskellä loskaista talvea muutaman päivän Barcelonan lämmössä testaten Koiranen GP:n Formula nelosta.

– Odotin testipäivää mielenkiinnolla ja olen todella iloinen, että minulle tarjoutui mahdollisuus Formula 4 -testeihin, aloittaa Sami-Matti Trogen.

Aiempaa kokemusta formulasta eikä vastaavasta kilpurista vasta 14-vuotiaalla nuorukaisella ole, joten testiin lähdettiin varovaisin mielin, ajatuksena kartuttaa kokemusta ajamisesta, testaamisen nikseistä, radasta ja tietysti tutustua formulamaailman hienouksiin. Ensimmäinen testipäivä sujui kommelluksitta, Trogen aloitti varovaisesti turhia riskejä vältellen, mutta onnistui ajamaan hyviä aikoja ollen lopulta päivän kolmanneksi nopein.

– Ensimmäistä testipäivää ennen olin tutustunut rataan ajosimulaattorin avulla, ei tarvinnut ihan kokonaan opetella rataprofiilia. Keskityin autoon ja koko pakettiin todella paljon ja mielestäni aloin pääsemään siihen sisään jo ensimmäisen päivä aikana.

– Kävin ajoani läpi koko testin ajan tiedonkeruusta Koiranen GP:tä edustaneen Miki Weckströmin kanssa ja saimme hiottua ajamistani nopealla tahdilla, homma alkoi sujumaan koko ajan paremmin.

Sami-Matti Trogen testasi Formula 4 -autoa Barcelonassa.

Tiistainen päivä valkeni Barcelonassa aurinkoisena, ja Trogenin oli tarkoitus varovaisesti nostaa vauhtiaan. Ajaminen sujui jälleen hienosti, ja ajat olivat kovia. Toiseksi viimeiseen sessioon Trogen nosti vauhtia entisestään ja oli koko porukan toiseksi nopein, se nostatti intoa entisestään.

Viimeiseen vetoon Trogen lähtikin jo puolentoista päivän kokemuksella, eikä turhaan radalla kainostellut vaan iski pöytään kovimman ajan. Se sai varikolla päivystävään porukkaan aikamoista kuhinaa, päiden pyörittelyn jälkeen moni tulikin kyselemään, millaisia suunnitelmia nuorukaisella on tulevaisuuden varalle.

– Olen itse todella tyytyväinen testiin ja se antoi minulle paljon, vauhtikin taisi olla kohdallaan. Suuri kiitos Koiranen GP:n koko henkilökunnalle, iloitsi Trogen.

Sami-Matti Trogen vauhdissa Barcelonan radalla.


Myös isä Mika Trogen hämmästeli suoritusta.

– Sami-Matti on erittäin lahjakas autourheilija. Ajattelin jo viime kaudella, että nyt hän ei pääse enää yllättämään minua, koska hän oli sen jo tehnyt moneen kertaan rallicrossin parissa. Täytyy myöntää, että jälleen kerran suuni loksahti auki, kun ensimmäiset testikierrokset olivat ajettu. En olisi uskonut, että hän ajaa myös tässä lajissa näin hyvällä tasolla. Itse mietin ennen testiä, että pääasia on tulla maaliin ehjällä autolla ja salaa ajattelin parin sekunnin eroa muihin hyvänä suorituksena. Nyt kuitenkin ero oli pieni ja testin lopulla jopa nopein aika tuli plakkariin. Myös Matti Alamäki oli mukanamme testeissä ja Matin kanssa pohdimme Sami-Matin tulevaisuutta jo kesken testien.

– Sami-Matilla on vahvat taustajoukot, jotka uskovat häneen ja tulevaan ammattilaisuraan. Olemme rakentaneet määrätietoisesti hänelle rallicross-uraa hyvällä menestyksellä, mutta kyllä täytyy myöntää se tosiasia, että tällä testireissulla ajatuksiimme tuli muitakin vaihtoehtoja.

– En uskalla vielä sanoa hänen tulevaisuudesta, mutta toki se on selvää että moottoriurheilun parissa jatketaan. Formulaa pidämme vaihtoehtona,  ja on myös mahdollista että teemme jatkossa työtä jopa kahden lajin parissa, Mika Trogen kertoo.

Teksti: Toni Lönroos

Sami-Matti Trogen testaa Koiranen GP:n formula 4:sta Barcelonassa

Trogen ja Markkanen ensimmäiset RX Academyn kuljettajakiinnitykset

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo