Rallicross 18.06.2017

Sami-Matti Trogen nosteli pokaalia Honkajoella

Sami-Matti Trogen nousi palkintokorokkeelle RX Academyn kauden toisessa osakilpailussa Honkajoella. Kuva: AKK/Toni Ollikainen

Kauden toinen RX Academyn osakilpailu ajettiin lauantaina Honkajoella, se oli Sami-Matille ensimmäinen rallicross-kilpailu yli puoleen vuoteen. Jussi Pinomäen vetämä RX Academy ajaa rallicross SM-osakilpailujen yhteydessä omaa sarjaansa Renault Clioilla. Voittajalle on tiedossa arvokas palkinto, tallipaikka ensi kauden EM-rallicrossin super1600-luokkaan.

Sami-Matin kilpailukalenteri on todella tiukka, takana on jo kolme viikonloppua formula 4 NEZ-sarjaa ja lukematon määrä testiä. Se ei nuorukaisessa näkynyt, vaan crossiauton rattiin tartuttiin hymy kasvoilla.

– Onhan tämä aivan erilainen maailma taas formuloiden jälkeen. Oli hyvä kun pääsin testamaan päiväksi autoa kisaviikolla, sain siitä luottoa tämän lajin pariin. Piti hetki treenata, mutta aika nopeasti pääsin jyvälle miten tätä crossia taas ajettiinkaan.

Kilpailussa ajettiin kolme alkuerää ja kaksi semifinaalia, joista molemmista kolme nopeinta pääsi finaaliin.

Ensimmäinen alkuerä meni Sami-Matilta täydellisesti, startti onnistui ja hän ajoi lähdöstä maaliin ykkösenä. Toinen lähtö meni samalla kaavalla, muut katselivat takavaloja. Alkuerissä aika ratkaisee, ja kahden ajetun erän jälkeen Sami-Matilla oli molemmista päivän nopein kellotus.

Kolmas alkuerä meni hyväksi koetulla tavalla, ja jälleen tuli voitto. Tällä kertaa kuitenkin toisessa lähdössä ollut Kalle Markkanen onnistui saamaan paremman ajan, joten Sami-Matti oli kokonaisuudessan alkuerän toinen. Nämä tulokset takasivat paikan semifinaalin ykkösruutuun.

– Meni jopa vähän yli odotusten nuo alkuerät. Ei ollut oikeastaan mitään ongelmia, nämä autot toimivat todella hyvin ja oma ajokin lähti heti oikeaan suuntaan. Sain jo ensimmäisestä startista itseluottamusta ja se siivitti hyvään vauhtiin.

Semifinaalin lähtö oli odotetun tiukka, Sami-Matti oli ensimmäisen kaarteen taistelussa hyvin mukana. Nuorukainen ajautui aavistuksen ulos parhaalta ajolinjalta, mutta pääsi toiseksi. Lisälenkillä käynnin ajoitus osui hyvin, mutta se ei tuonut järjestykseen muutosta vaan Sami-Matti oli maalissa toisena.

– Aika nappiin meni ensimmäiset pari kierrosta, kunnes alkoi kova taistelu takasuoran päättävässä mutkassa. Pikku osuma autoon, siitä meni vähän linja leveämmäksi kuin oli tarkoitus ja ykköspaikka vaihtui toiseen sijaan. Koitin tehdä kaikkeni että olisin vielä noussut takaisin johtoon, mutta tuli yritettyä vähän ylikin ja meni muutama paikka liian kovaa. Niissä meni sekunnin kymmenyksiä hukkaan, ja kun nämä autot ovat niin tasaväkisiä, en saanut eroa kurottua umpeen. Mutta finaalipaikka on kuitenkin taskussa, joten siihen olen tyytyväinen.

Finaalissa lähtöruutu oli toisessa rivissä, joten startin ja ensimmäisen kaarteen onnistumisella oli suuri merkitys tavoitteen saavuttamiseksi.

– Sain hyvä startin ja nousin toisesta rivistä heti taistelemaan johtopaikasta Jari Huttusen kanssa, mutta ihan ei kyyti riittänyt ykkösmutkassa ja voisi sanoa että kisa ratkesi siihen. Kuten semissäkin, pidin nilkan suorana koko ajan, välillä ehkä liiankin. Kunnia sille kelle se kuuluu, Huttunen veti kyllä niin hienosti.

Mutta olihan mahtava viikonloppu. Varovasti asetin itselleni tavoitteeksi paikan podiumille, tosin kyllä mä voitto mielessä lähdin heti aamun ensimmäiseen starttiin. Toinen sija ensin vähän harmitti, mutta olen lopulta ihan tyytyväinen koko päivän suoritukseen.

Sami-Matti siirtyy rallicrossista takaisin formulan rattiin jo alkavalla viikolla, rajusti urakoivan kuljettajan seuraava etappi on Espanjan formula 4-sarjan avauskilpailu MotorLandissa.

– Hyvin tuntuu virtaa riittävän, crossi oli kivaa vaihtelua joka paremminkin antoi kuin vei energiaa. Nyt vain täysi keskittyminen taas päälle, katkaisijasta formulavaihde silmään ja menoksi, Sami-Matti päättää.

Tulokset

1) Jari Huttunen
2) Sami-Matti Trogen
3) Jesse Kallio

Teksti: Toni Lönnroos

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallicross