Rata-ajo 18.09.2017

Sami-Matti Trogen Barcelonan kilpailun jälkeen: “Tein kaikki temput”

Sami-Matti Trogen ja Kristian Turpeinen juuri ennen toisen kisan alkua. Kuva: Sami-Matti Trogenin Tiedotus

Kauden kolmas Espanjan F4-sarjan osakilpailu ajettiin viikonloppuna Barcelonassa. Kyseessä oli Sami-Matti Trogenille rata, jossa hän ajoi formulaa ensimmäisen kerran, ja hän kertoi kilpailun alla pitävänsä radasta, joten odotukset olivat korkealla.

Mutta aina kaikki ei mene kuten on ajateltu. Moottoriurheilussa monen osa-alueen täytyy kohdata hyvän lopputuloksen takaamiseksi. Taktiikka, taito, tekniikka, kaiken on oltava kunnossa, ja vaikka kaksi ensimmäistä olisi kunnossa, jää tekniikallekin leijonanosa.

Viikonloppuna ajettiin kaksi kilpailulähtöä, molemmat sunnuntaina. Lauantaina radalla oltiin harjoittelun merkeissä, alkuhankaluuksien jälkeen kaikki näytti valoisalta.

– Treeneissä huomasin, että auto on vähän vaikea ajettava, meinasi mennä vähän crossityyliin, kun perä irtosi tosi helposti. Tiimi teki muutoksia autoon ja mentiin toiseen äärilaitaan, se alkoi puskemaan. Taas joutuivat mekaanikot hommiin ja niiltä se hoituu, autosta tuli hyvä ajettava. Olin harjoitusten kuudenneksi nopein, eroa kärkeen tuli viisi kymmenystä joten se antoi pientä uskoa sunnuntaille, Trogen kertaa.

Sunnuntaina heti aamusta ajettiin aika-ajot, Trogen pääsi niiden jälkeen tapaamaan tuomaristoa.

– Sain rangaistuksen, kun ohitin keltaisten lippujen liehuessa. Ihan oma moka, kaveri hölläsi edellä ja ajattelin, että hän antaa tilaa ja menin ohi. Harmitti ihan törkeästi.

Ensimmäisen kilpailun lähtöpaikka oli sanktion jälkeen yhdestoista, joten töitä oli tiedossa, niiden tekemistä vaikeutti huoli auton vauhdista.

– Jäi aika-ajossa pari mutkaa kaivelemaan, mietin, että ne pitää kisassa ajaa paremmin. Ennen lähtöä sitten selvisi, ettei moottorissa ole kaikki kotona, eikä sille enää ehditä tekemään mitään. Vaikka se painoi mieltä, laitoin kaiken keskittymisen vain starttiin, olen oppinut ottamaan ne ihan hyvin.

– Alusta saakka jouduin puolustuskannalle, yritin pitää muita takana. Yhdessä mutkassa jouduin niin ahtaalle, että vetäisin kanttarin yli ja koko auto hyppäsi ilmaan. Ei ole näitä vehkeitä rakennettu sellaiseen, eturipustus sai kipeää ja ajelin vain hissukseen maaliin.

Seuraavaan kilpailuun Trogen lähti kahdeksannesta ruudusta, luvassa oli jälleen taistelua.

– Lähtö meni taas ihan hyvin, mutta se ajaminen, huh! Hiki päässä yritin pitää sijoitustani, välillä joku pääsi ohi, mutta kuittasin seuraavassa mutkassa. Nousua ei voinut ajatellakaan, aina kun pääsin lähelle, kaveri karkasi seuraavalla suoralla ja jouduin kyttäämään ettei kukaan pääse ohi, oli kyllä uskomaton mellakka koko ajan.

Sunnuntain päätteeksi Barcelonassa oli vähän apea nuorukainen, synkät pilvet kuitenkin päästivät auringonsäteitä läpi kun Espanjasta saapui viesti.

– Oli tosi raskas kisa, mutta jotain hyvääkin taas tarttui matkaan. Jouduin hulluna taistelemaan tahmealla autolla, niin oppihan siinä pitämään muita takana.

– Olen jo jonkin aikaa epäillyt, ettei moottori ole ihan terävimmässä kunnossa ja ekassa kisassa huomasin, että suorilla maistuu vauhti kuskille muttei autolle, vaikka yritin painaa pedalin lattiasta läpi. Vikaa on etsitty moottoriohjauksesta ja turbosta ja vaikka mistä, mutta kesken kisan ei lääkettä löytynyt. Huojentavaa on, että syy vauhdin hiipumiseen selvisi. Auton huollosta vastaava Kristian Turpeinen laittoi viestiä kun pääsin kotiin, auto tulee kuntoon ensi kisaan ja pääsen taas keskittymään itse asiaan, eli ajamaan kilpaa.

Seuraava osakilpailu kolkuttelee jo nurkan takana, ensi viikonloppuna ajetaan Espanjan Jerezissä.

– Ihan hyvä, että tulee niin nopeasti tämä kisa. Tiimi laittaa auton kuntoon ennen sitä ja on vielä ranteet vetreinä edellisen jäljiltä, Trogen kertoo.

Jerezin kilpailun aikataulu:

Perjantai 22.9.
klo 18.40 aika-ajo 1

Lauantai 23.9.
klo 09.30 1.kilpailu (25min +1 kierros)
klo 16.55 2.kilpailu (18min +1 kierros)

Sunnuntai 24.9.
klo 09.30 3.kilpailu (25min +1 kierros)

Sami-Matti Trogenin kilpailulähetykset linkitetään Trogenin Facebook-sivulle.

Sami-Matti Facebook

Kotisivut

Teksti: Sami-Matti Trogenin Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo