Ralli 24.09.2019

Salolla ja Asunmaalla edessä hurja kamppailu Suomen mestaruudesta

Juha Salo johtaa SM1-luokkaa ennen kauden viimeistä osakilpailua. Juhliiko Salo jo 11. SM-kultaa tulevana lauantaina? Kuva: AKK / Markus Mäki

Tulevana viikonloppuna kilpaillaan Ralli SM -sarjan kauden seitsemäs ja viimeinen osakilpailu Salossa ja Turussa. SM1-luokassa mestaruus ratkaistaan Juha Salon ja Teemu Asunmaan kesken. Herrojen ero ennen viimestä SM-rallia on vain neljä pistettä Salon hyväksi.

Täksi kaudeksi Skoda Fabia R5 -ralliautoon kalustonsa vaihtanut Juha Salo jahtaa Salon ja Turun seudun teiltä 11:ttä suomenmestaruuttaan. Tasaisesti läpi sarjan kuluneella kaudella ajanut 43-vuotias karkkilalainen on päässyt maistelemaan voittokuohuvaa kahdesti ja ollut kolme kertaa toinen. Ralli SM -finaaliin Salo lähtee edellisen osakilpailun voitto taskussa.

– Tilannehan on hyvä siinä mielessä, että olemme niskan päällä pisteissä. Kilpailuun valmistautuminen on sujunut kuitenkin normaaliin tapaan. Pieni ekstrahuolellisuus on ollut osien suhteen, ettei mitään jää sattuman varaan. Auto ja mies ovat iskussa, Salo vakuuttaa.

Ensimmäinen mestaruus jo 23 vuotta sitten

Salon ensimmäisestä suomenmestaruudesta on kulunut jo 23 vuotta. Tuolloin vuonna 1996 Nuorten SM-kultaan Salon vauhditti Toyota Starlet. Viimeisin mestaruus on vuodelta 2016, jolloin mestaruus tuli Peugeot’lla. Mestaruuksien määrästä huolimatta karkkilalaisen voitonjano ei ole koskaan sammunut. Nälkää 11:nteen mestaruuteen löytyy.

– Kaikki mestaruudet ovat omanlaisia tarinoitaan. Ensimmäinen mestaruus on tietysti aina ensimmäinen, jos miettii mikä on makein, mutta kyllä tämän vuotinen olisi erityisen makea uudella automerkillä. Myös kartanlukija Topi Luhtiselle mestaruus olisi ensimmäinen.

– Nälkää voittaa mestaruus on hurjasti. Yhteistyökumppanini ovat mahdollistaneet vuosia menestykseni. Koen, että ajan paitsi itselleni, myös heille. Yhteistyökumppaneita kohtaan vähintä on, että annan aina kaikkeni.

Asunmaa antaa kovan vastuksen

Salon kanssa mestaruudesta taisteleva Teemu Asunmaa kerää karkkilalaisen kehut kuljettajana ja kilpakumppanina.

– Teemu on erittäin kova kuski. Hän on pystynyt välillä venymään vähän uskomattomastikin. Pohjalainen kuljettaja, joka ei anna periksi. Mutta minäkään en kyllä aio antaa periksi, Salo toteaa päättäväisenä.

Alavutelainen Asunmaa jahtaa nyt puolestaan uransa neljättä suomenmestaruutta. Alavutelaisen kolme mestaruutta tulivat peräkkäin vuosina 2015-2017. Juuri vuonna 2017 Asunmaa onnistui voittamaan hallitsevan mestarin eli Salon.

– Se mestaruus tuli pysymällä hänen edellään. Nyt tilanne on eri, kun taistellaan ikään kuin samalta lähtöviivalta. Olen pystynyt aiemmin venymään ja pistämään Juhan polvilleen, mutta viime aikoina se ei ole tullut niin helposti. Juha on varma kuljettaja, joka ei oikein tee virheitä. Se tekee hänestä vahvan, haastajana kauden päätökseen lähtevä Asunmaa luonnehtii.

Myös Asunmaa on pystynyt voittamaan tällä kaudella kaksi osakilpailua, joskin haasteitakin on ollut. Edellinen kisa Laitilassa päätyi keskeytykseen teknisestä viasta johtuen.

– Auto on käyty huolella läpi. Vika on paikallistettu ja korjattu. Ei tämä ralli ole sen ihmeellisempi kuin muutkaan. Pisteitä kerätään samalla tavalla. Valmistautuminenkin on sitä kautta ollut normaalia, Asunmaa sanoo.

– Meidän on saatava hyvä fiilis päälle ja rento suoritus aikaiseksi. Se riittää meille, kun perusvauhti on sillä tasolla, millä aiemminkin, Asunmaa jatkaa.

Mestaruudet jaossa vielä muissakin luokissa

SM2-luokassa mestaruudessa vahvimmin on kiinni Esa Ruotsalainen, jonka piste-ero Ville Hautamäkeen on 16 pistettä.

SM3-luokkaa johtaa tällä kaudella ensimmäisen Flying Finn Future Star -palkinnon ja Neste Ralliin tallipaikan saanut Sami Pajari 15 pisteen erolla Lauri Joonaan. Joonan takana kolmantena on Joonas Lindroos ja neljäntenä Henri Hokkala. Joona, Lindroos ja Hokkala mahtuvat seitsemän pisteen sisälle.

SM4-luokassa kärkeä pitää Sami Korvola. Jesse Turunen vaanii kahden pisteen päässä toisena, ja Jani Seppälä kolmantena seitsemän pisteen päässä.

Mad-Croc SM Ralli Salo-Turku alkaa perjantai-iltana kello 19.01, kun kilpailijat suuntaavat reitille Salon kaupungintalon edustalta. Perjantaina ajetaan kaksi erikoiskoetta. Lauantaina ensimmäinen erikoiskoe alkaa kello 10.41. Yhteensä lauantaina ajetaan seitsemän erikoiskoetta. Rallin maaliin, Metsämäen raviradalle kuljettajat saapuvat kello 17.30 alkaen.

Teksti: Ralli SM tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli