Pienoisautoilu 22.08.2016

Salmela ja Itävuori mestareiksi 40+ MM-kisoissa

2 WD podium: 1. Sami Salmela 2. Jari Itävuori, 3. Matti Eskelinen.

Aurinkoinen Vaasa ei näyttänyt parhaita puoliaan viime viikonlopun radio-ohjattavien 1/10 sähkökrossiautojen epävirallisissa 40+ MM-mestaruuskisoissa.

Perjantaina Vaassan pienoisautoilukilpailun vapaat harjoitukset keskeytyivät illansuussa rankkoihin sadekuuroihin ja saviradan kastumisen vuoksi lauantain aikataulua jouduttiin siirtämään usealla tunnilla.

Lauantai-iltana ja sunnuntaiaamuna ajettuja alkueriä hallitsi Jarno Siltanen, joka otti varmalla ajolla taka- ja nelivetoluokkien paalupaikat sunnuntain finaaleihin.

Sunnuntain finaaleja häiritsivät sadekuurot alkuiltapäivästä ja aikatauluja jouduttiin taas muuttamaan. Vesisade teki kelistä kuljettajille erittäin haastavan ja se näkyi myös kisassa sijojen vaihtuessa useasti lähdöstä maaliin.

Nelivedonvedon 1. A-finaalissa paalulta lähtenyt Siltanen teki avauskierroksella virheen ja tipahti kolmanneksi Jari Itävuoren noustessa kärkeen.

Vuoden 2015 mestari Itävuori takoi erittäin liukkaassa kelissä tasaisen varmoja kierrosaikoja ja voitti finaalin selvällä neljän sekunnin erolla toiseksi tulleen Sami Salmelaan.

Takavedon 1. A-finaalissa nähtiin nelivedon lähdön toisinto. Siltanen sortui avauskierroksella virheeseen, mikä pudotti hänet jonon hännille. Ensimmäisen kierroksen päättyessä kärkeen nousi kolmosruudusta startannut Jari Itävuori, jota painosti erän puoliväliin saakka takavedon 2015 mestari Salmela. Itävuoren tehtyä virheen, Salmela lunasti itselleen kärkipaikan ja piti sen loppuun saakka Matti Eskelisen ajettua kolmanneksi.

Nelivedonvedon 2. A-finaalissa avauskierros koitui taas Siltasen kohtaloksi. Kolmosruudusta lähtenyt Jori Mykkänen pääsi avauskierroksella johtoon ja ajoi kärjessä aina erän puoliväliin saakka Salmelan kanssa tiukasti taistellen. Mykkäsen tehdessä etuhypyissä virheen, Salmela pääsi ohi, mutta parivaljakko kolaroi heti seuraavassa mutkassa. Kolmantena perässä tullut Itävuori kuittasi molempien ohi ja oli ajamassa selvähköön voittoon aina viimeiseen mutkaan saakka, missä paha virhe kuitenkin heitti auton katolleen. Liukkaan kelin vuoksi Itävuoren auton nosto kesti pitkän ajan ja Salmela ajoi ensimmäisenä maaliviivan yli ja toiseksi vielä ennen Itävuorta ehti Jon Lindgren.

4WD-luokan podium: 1. Jari Itävuori, 2. Sami Salmela, 3. Jon Lindgren.

4WD-luokan podium: 1. Jari Itävuori, 2. Sami Salmela, 3. Jon Lindgren.

Sade yltyi iltapäivällä ja kisa jouduttiin keskeyttämään ja lopuksi perumaan kokonaan, joten muita finaalikierroksia ei enää ajettu.

Tuore takavedon mestari Salmela kertoi onnistuneensa eturenkaiden valinnassa, jolloin auto oli hyvin kontrolloitavissa liukkaalla radalla. Pääkaupunkiseudulla asuvaa Salmelaa ei myöskään ”haitannut” huonot kelit ja harjoitusajan puute, koska hän on Vaasan radalla testannut ja treenannut kohtuullisen paljon ja saanut siitä etua mm. ulkomaisiin kuljettajiin.

Itävuoren mukaan ase nelivedon mestaruuden uusimiseen oli vuoden alussa julkaistu uusi auton runko, joka on parantanut auton ominaisuuksia suomalaisilla savipintaisilla radoilla, jotka ovat pääsääntöisesti pidoltaan heikompia kuin esimerkiksi keinonurmiradat, millä Keski-Euroopassa ajetaan paljon. Auton alustan hyvä toimivuus liukkaalla radalla hieman yllätti Itävuoren ennakko-odotuksiin nähden.

Tulokset:

2 WD A-finaali: 1. Sami Salmela FIN, 2. FIN Jari Itävuori, 3. Matti Eskelinen FIN.
4 WD A-finaali: 1. Jari Itävuori FIN, 2. Sami Salmela FIN, 3. Jon Lindgren FIN.

Kokonaistulokset täältä.

Teksti: Juha Mäki Kilpailun tiedottaja

Uusimmat

Lisää aiheesta

Pienoisautoilu