Ralli 21.08.2019

Saksan MM-rallin ennakko – Pajari summaa Neste Rallinsa

Teemu Suninen on valmis Saksan MM-rallin haasteisiin. Kuva: AKK / Taneli Niinimäki

Rallin MM-sarjassa on edessä paluu asfaltille, kun tulevana viikonloppuna on edessä kauden kymmenes osakilpailu Saksassa. Neste Rallissa tärkeän voiton myötä hieman eroa takaa tuleviin repäissyt Viron Ott Tänak on ennakkosuosikki Saksan monivivahteisilla kestopäällysteteillä.

Neste Rallissa palkintokorokkeelle palanneet suomalaiskuljettajat, Toyotan Jari-Matti Latvala ja Citroenin Esapekka Lappi lähtevät hakemaan jatkoa piristyneille otteilleen. Vaikean kotirallin läpikäynyt M-Sport Fordin Teemu Suninen pyrkii Saksassa saamaan kaudelleen pirteämmän käänteen Jyväskylän kahdeksannen sijan jälkeen.

WRC 2 Pro -luokassa Kalle Rovanperä pyrkii jatkamaan hyviä suorituksiaan. Nuori puuppolalainen on dominoinut luokkaansa ja voittanut nyt luokkansa neljä kertaa peräkkäin. Saksassa viidennen voiton tielle pyrkii asettumaan kivikova tallikaveri, Tsekin Jan Kopecky.

MM-sarjan kärkenä reitille lähtee siis Ott Tänak, joka hakee kolmatta perättäistä Saksan MM-rallin voittoa. MM-sarjassa toista ja kolmatta sijaa pitävät Ranskan Sebastien Ogier ja Belgian Thierry Neuville tarvitsevat Saksasta kovasti onnistumisia, sillä Tänakin vire ja pistetahti ovat tällä hetkellä kovia.

MM-sarjan neljättä sijaa pitävä britti Elfyn Evans ei Virossa tapahtuneen loukkaantumisen takia pystynyt osallistumaan Neste Ralliin, eikä häntä nähdä myöskään Saksassa. Evansin tilalla M-Sport Fordilla ajaa Jyväskylässäkin nähty maanmies Gus Greensmith.

Suomalaisista WRC-luokassa isoimmat pisteet ovat kuudentena olevalla Sunisella. Lappi on MM-pisteissä kahdeksas ja Latvala yhdeksäs.

Hyundain tiimissä Saksassa ajavat Neuvillen lisäksi norjalainen Andreas Mikkelsen ja Sardinian MM-rallin voittanut espanjalainen Dani Sordo. Hyundai lähtee puolustamaan valmistajien pistejohtoa. Suomessa ison pistepotin saalistanut Toyota vaanii toisena ja Citroen kolmantena

Kuljettajien MM-pisteet 9/14 osakilpailun jälkeen
1. Ott Tänak (EST) 180
2. Sebastien Ogier (FRA) 158
3. Thierry Neuville (BEL) 155
4. Elfyn Evans (GBR) 78
5. Andreas Mikkelsen (NOR) 71
6. Teemu Suninen 66

8. Esapekka Lappi 58
9. Jari-Matti Latvala 56

Valmistajien MM-pisteet 9/14 osakilpailun jälkeen
1. Hyundai Shell Mobis WRT 262
2. Toyota GAZOO Racing WT`RT 238
3. Citroen Total WRT 198
4. M-Sport Ford World Rally Team 158

Teemu Suninen. Kuva: AKK / Markus Mäki

Teemu Suninen

– Saksan MM-ralli on todella vaativa, mutta tunnen olevani valmis haasteeseen. Olimme viimeksi asfaltilla vahvoja. Toivottavasti voidaan sen päälle rakentaa viikonloppuna.

– Ajoimme puolitoista päivää testejä, jotta löytäisimme autoon parhaat säädöt. Fiilis on todella hyvä. On mahdotonta ajaa limiitillä koko ajan tämänkaltaisessa kilpailussa, mutta jos pysymme keskittyneenä, uskon, että tulee hyvä ralli meille.

– Tällä viikolla etuautoryhmät ovat todella tärkeässä roolissa. Uskon, että tämä on heille tärkein ralli Monte Carlon jälkeen. Täällä oiotaan mutkissa paljon ja se nostaa hiekkaa tielle. Olosuhteet voivat muuttua todella paljon mutkien välillä. Se taas tarkoittaa muutoksia nuoteissa.

Esapekka Lappi fanilauman ympäröimänä Neste Rallissa. Kuva: AKK / Santeri Rosenvall

Esapekka Lappi

– Testimme kesäkuussa olivat todella onnistuneet. Puolikkaan sotilasalueella ajetun päivän lisäksi ajoin kokonaisen testipäivän, jolloin pääsimme kokeilemaan vähän kaikkea mitä Saksassa voimme olosuhteilta odottaa. Tunnen oloni mukavaksi autossa, mutta koskaan ei ole helppoa sanoa, missä menemme suhteessa kilpailijoihimme. Tunnen olevani valmis ralliin. Tämän kaltaisessa hankalassa kisassa vauhdin lisäksi meillä täytyy olla tasaisuutta menestyäksemme. Viime vuonna ajamani palkintokorokesijoitus on siitä todiste.

Jari-Matti Latvala faniensa kanssa Toyota Gazoo Racingin huoltoalueella Neste Rallissa. Kuva: AKK / Santeri Rosenvall

Jari-Matti Latvala

– Oli todella hienoa saada palkintokorokesijoitus Suomesta. Saksaan on paljon rennompaa lähteä ajamaan. Viime vuonna olimme toisia, kun jouduimme keskeyttämään viimeisenä päivänä, joten tiedän, että voimme olla vahvoja siellä. Toivon, että voimme taistella palkintokorokesijoista taas. Viimeisin asfalttiralli Korsikalla oli minulle vaikea, mutta teimme paljon töitä Saksan testeissä esimerkiksi jarrujen ja ohjauksen kanssa ennen Suomen MM-rallia.

Kalle Rovanperä (vas.) ja Jonne Halttunen voittivat WRC 2 Pro -luokan ylivoimaisesti Neste Rallissa. Saksasta parivaljakko hakee jo viidettä peräkkäistä luokkavoittoa. Kuva: AKK / Taneli Niinimäki

Kalle Rovanperä

– Saksaan on mukava päästä ajamaan pienen loman jälkeen. Vaikka tilanne sarjassa on hyvä, on ajatuksena totta kai aina ajaa mahdollisimman hyvästä tuloksesta, eli voitosta. Jos nyt kuitenkin käy niin, ettei pystytä vastaamaan vauhtiin, niin pitää osata olla järkevä. Saksa on ehkä koko kalenterin vaikein kisa. Siellä ajetaan yhdessä rallissa vähän kuin kolme eri rallia. Lisäksi olosuhteet voi muuttua paljonkin. Olemme täällä ensimmäistä kertaa uudella autolla, joten senkin kanssa saatetaan kokeilla jotakin kisan aikana.

Saksan MM-ralli 2019: Kuka hallitsee haastavat asfalttitiet?

Saksan MM-ralli on hieno, mutta samalla haastava sekoitus niin viinitarhojen tiukkoja kurveja, sotilasalueen jykevää jyskytystä kuin mahtavia maalaisteitä.

Saksan MM-rallin voitolla Viron Ott Tänak nousisi Sebastien Ogierin kanssa tasoihin kolmeen voittoon. Saksan voittotilastoa johtaa rallin MM-sarjan kaikkien aikojen tilastoja dominoiva Sebastien Loeb, joka voitti rallin peräti yhdeksän kertaa. Vuosien 2002 ja 2010 välillä hän voitti rallin kahdeksasti peräkkäin.

Voittoputken katkaisi Ogier vuonna 2011, mutta 2012 voittajaksi palasi Loeb. Tänä vuonna Sebastien Loeb ei hyvästä menestyksestä huolimatta valikoitunut ajamaan Hyundailla Saksassa.

Tämän vuoden osallistujista Saksassa voittoon on Ogierin ja Tänakin lisäksi pystyneet Thierry Neuville ja Dani Sordo. Dani Sordo on voittonsa ohella sijoittunut palkintokorokkeelle Saksassa peräti seitsemän kertaa. Näistä viisi kertaa Sordo on ollut rallin toinen.

Saksassa ajetaan tänä vuonna 19 erikoiskoetta, joille kertyy mittaa 344,04 kilometriä. Koko rallin reitti on 1228,23 kilometriä. Ralli alkaa torstai-iltana kello 20.08.

Erikoiskokeiden määrä: 19
Erikoiskoekilometrejä: 344,04 km
Kilpailun kokonaispituus: 1228,23 km

Rallin päätöserikoiskoe, Power Stage, alkaa sunnuntaina kello 13.18.

Kilpailun kotisivuille tästä
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä
Kilpailun reittiaikatauluun tästä

Q & A: 17-vuotiaalla Sami Pajarilla ikimuistoinen Neste Ralli

Neste Rallissa säväyttänäyt Sami Pajari jahtaa toista Flying Finn Future Star -palkintoa myöhemmin tänä syksynä. Kuva: AKK / Aaro Nygård

17-vuotias Heinolan Urheiluautoilijoita edustava Sami Pajari sai unelmien näytönpaikan Neste Ralliin voittaessaan Ralli SM -sarjan Flying Finn Future Star -palkinnon aiemmin tänä kesänä. 

AKK:n ja sen yhteistyökumppaneiden avulla jo vuodesta 2014 lähtien jaettu palkinto takasi Pajarille kaiken tarvittavan osallistumiseen kovatasoiseen JWRC-luokkaan.

Pajari näyttikin vauhtinsa ja paukutti Keski-Suomen sorateillä peräti kaksi luokkansa pohja-aikaa. Nuoren miehen uran ensimmäinen MM-ralli päättyi kuitenkin harmittavasti ulosajoon.

Miten summaisit tämän vuoden Neste Rallin?

– Keskeytys on tietysti iso pettymys edelleen, mutta siinä viikonlopussa oli myös todella paljon positiivisia asioita. Pystyin näyttämään, että vauhtini riittää kovalla kansainvälisellä tasolla ja muita kuskeja vastaan, jotka ovat ajaneet kuitenkin JWRC-luokkaa koko kuluneen vuoden ajan. Sinne ei ole helppo lähteä ensikertalaisena sekaan. Opittavaa on vielä paljon, mutta kaiken kaikkiaan se oli uskomattoman hieno kokemus.

Ulosajosi oli melkoisen mystinen, onko siihen löytynyt vielä syytä?

– Ei vielä, ja se oli kyllä hyvin erikoinen tilanne. Yhtäkkiä vain huomasin, että auto liukuu pois alta jarrutuksen aikana. Ulosajopaikka ei ollut mitenkään ihmeellinen. Tiimi kertoi minulle rallin jälkeen, että autossa näyttäisi olleen joku tekninen vika. Tietämättömyys on tässä ehkä vaikeinta, koska jos se olisi täysin oma virhe, niin se olisi helpompi käsitellä ja ottaa opiksi.

Miltä ajo tuntui urasi ensimmäisessä JWRC-kilpailussa?

– Olo oli luottavainen heti alusta asti ja pystyin ajamaan kilpailukykyisesti ottamatta kuitenkaan suurempia riskejä. Vaikka vauhti oli heti kohdallaan, niin silti varsinkin ne parit pohja-ajat tulivat melkoisina yllätyksinä. Ne lämmittävät edelleen mieltä ja se on hyvä merkki kaikille Ralli SM -sarjan SM3-luokassa kilpaileville kuljettajille, että meillä Suomessa taso on täysin vertailukelpoinen Junioreiden MM-luokkaan. Todella iso kiitos vielä kaikille ketkä tämän mahdollistivat.

Oletko kilpaillut Neste Rallin jälkeen?

– En ole. Minun piti ajaa viikko Neste Rallin jälkeen, mutta sain lääkäriltä ohjeet levätä ulosajon tärskyn seurauksena. Nyt kaikki on jo hyvin ja olen täysin valmis Ralli SM -sarjan kahteen viimeisen kilpailuun Laitilassa ja Salossa sekä Turussa.

Miltä kausi 2020 näyttää tällä hetkellä?

– Ralli SM -sarjassa jaetaan toinen Flying Finn Future Star -palkinto ja tallipaikka JWRC-luokkaan ensi vuodelle kauden päätteeksi, joten se ehdottomasti kiinnostaa ja toivottavasti tämä kokemus Neste Rallista ja jo yhdestä FFFS-finaalista olisi siinä eduksi. Toki tuo palkinto vaatii todella paljon resursseja, joten töitä on tehtävä kovasti. Toivottavasti onnistumme tässä toisessakin FFFS-kilpailussa.

Mikä oli parasta tämän vuoden Neste Rallissa?

– Parhaita hetkiä on todella paljon, mutta Harjun ensimmäinen veto torstaina Jyväskylän keskustassa oli mieletön kokemus. Ralli alkoi siitä ja saamani palkinto muuttui todeksi. Oli upeaa ajaa ennen WRC-autoja ja niin runsaslukuisen yleisön edessä. Olin niin fiiliksissä erikoiskokeen maalissa, että taisin hieman täristäkin.

Seuraava FFFS-valinta jo kulman takana – palkinnoksi MM-sarjapaikka

Ralli SM -sarjan koko kauden päätteeksi valitaan vuoden 2019 toinen Flying Finn Future Star -voittaja, joka saa ajopaikan JWRC-sarjaan kaudelle 2020. Mikäli voittava kuljettaja ajaa tällä kaudella Ralli SM -sarjassa M-Sportin Ford-kalustolla ja Pirellin renkailla, tukevat M-Sport, Pirelli ja AKK Junioreiden MM-sarjaan osallistumista yhteensä 90 000 eurolla.

Ralli SM -sarjassa ajetaan vielä kaksi osakilpailua: SM Oili Jalonen Ralli Laitilassa 31.8. sekä SM Ralli Salo-Turku Salossa ja Turussa 27.-28.9.

SM3-luokan TOP5-pisteet 5/7 osakilpailun jälkeen:
1. Lauri Joona 76 *
2. Sami Pajari 75 *
3. Joonas Lindroos 75
4. Arttu Lähdeniemi 48 *
5. Henri Hokkala 46 *

* Kuljettaja osallistuu Flying Finn Future Star -kilpailuun

Teksti: Neste Ralli / Viestintä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli