Rallicross 14.09.2019

Rytkönen kruunasi debyyttikautensa Suomen mestaruuteen – Rajalalle häikäisevät kolme SM-mitalia

Juha Rytkönen on rallicrossin "kuninkuusluokan" Suomen mestari 2019. Kuva: AKK / Toni Ollikainen.

Rallicrossin SM-kausi sai huipennuksensa Pesämäen Moottoriradalla Honkajoella lauantaina. Juha Rytkönen voitti Suomen mestaruuden tulokaskaudellaan. Joni-Pekka Rajala rohmusi puolestaan useita SM-mitaleja.

SuperCar-luokan kärkipaikalta SM-finaaliin startannut Rytkönen lähti metsästämään kruunua debyyttikaudelleen. Mies olikin heti alusta asti hereillä ja nappasi alkueristä toiseksi korkeimman pistepotin. Tämä tarkoitti myös sitä, että selviytymällä semifinaalissa kolmen joukkoon, varmistaisi suonenjokelainen itselleen mestaruuden jo ennen finaalilähtöä.

Rytkönen ei semifinaalissa lähtenyt varmistelemaan, vaan paineli omassa lähdössään vakuuttavaan voittoon, ja uran ensimmäinen SuperCar-luokan Suomen mestaruus oli varmistunut. Rytkönen sinetöi kautensa ajamalla vielä finaalissa upeasti voittoon ennen toiseksi tullutta Jere Kalliokoskea.

– Kyllä oli nappikausi. En ihan osannut odottaa tätä, mutta se mestaruus tuli kuitenkin ja vielä sai voittaa viimeisen kisan. Kyllä se on hienoa, tuore Suomen mestari Rytkönen iloitsi.

Finaalin kolmas oli Joni-Pekka Rajala, joka säilytti paikkansa pistetaulukossa ja nappasi SM-hopeaa. Kalliokoskelle meni SM-pronssi.

Rytkönen pääsi juhlimaan heti ensimmäisellä kaudellaan Suomen mestaruutta SuperCar-luokassa. Kuva: AKK / Toni Ollikainen.

SRC-luokassa Suomen mestaruus ratkesi jo Kouvolassa, kun Henri Haapamäki sivalsi näytöstyyliin voitot kaikista neljästä ensimmäisestä osakilpailusta. Haapamäen osallistuessa Honkajoella SuperCar-luokkaan isojen kaksivetoisten voittoon ajoi komeasti Olli Lahti, jolle palkintokorokesijoitus oli ensimmäinen tällä kaudella. Luokan toiseksi finaalissa ajoi Peter Helenius.

SM-hopeasta nähtiin vielä hirmuinen taistelu Jussi Klemolan ja Joni-Pekka “Jonttu” Rajalan välillä. Alkuerien jälkeen näytti jopa siltä, että Rajala pystyy nipistämään itsensä Klemolan ohi toiseksi, mutta semifinaalin jälkeen tilanne oli toinen. Klemola pystyi pitämään kauden kahdessa viimeisessä startissa Rajalan takanaan, mikä toi miehelle SRC-luokan SM-hopeaa. Rajalalle SM-pronssin myötä päivän toinen mitali.

Autokrossi-luokassa riitti dramatiikkaa aina alkueristä finaaliin saakka. SM-pisteissä kolmannella sijalla ollut Jari Koivistoinen kaatoi rajusti autonsa viimeisessä alkuerässä. Koivistoinen selvisi tilanteesta onneksi kuitenkin pelkällä säikähdyksellä, mutta samalla murenivat haaveet SM-mitalista. Myös uusintalähdössä riitti draamaa, kun SM-pistekärki Jori Seppälä taisteli itsensä maaliin käytännössä kolmella renkaalla. Seppälä pystyi silti haalimaan aamupäivän suoritusten turvin luokan korkeimmat pisteet alkueristä.

Seppälän mestaruustaistelu koki kuitenkin kovan kolauksen semifinaalissa, kun pyörähdys ja rengasrikko tiputtivat hänet ulos finaalista. SM-pistekakkosena ennen viikonloppua ollut Rajala nousisi tämän seurauksena finaalin voitolla Seppälän ohi luokan mestariksi.

Rajala ei tätä tilaisuutta jättänyt käyttämättä hyväksi, vaan hän ampui heti lähdössä kärkeen ja ajoi johdossa aina Suomen mestaruuteen asti. Tuomas Venäläinen pääsi vielä viimeisessä kaarteessa aivan rinnalle, mutta Rajala piti pintansa ja mestaruusmarginaali oli lopulta 0,3 sekuntia.

– Oli mahtava viikonloppu kaikin puolin, tiimi teki hienoa työtä. Mulle sanottiin ennen Autokrossin finaalia, että nyt on pakko voittaa. Ajoin tosissani vain kelloa vastaan, mutta sitten Tuomas (Venäläinen) tuli vielä rinnalle ja mentiin ihan kylki kyljessä maaliin. Se oli pienestä kiinni. Tosi hyvä fiilis, SM-mitalirohmu Rajala totesi.

Seppälä vei hopeaa ja SM-pronssille nousi hienon kauden ajanut Ville Mikkonen.

Autourheilun monitaituri Rajala teki Honkajoella historiaa, kun mies saalisti uskomattomat kolme SM-mitalia yhden päivän aikana. Yhteensä SM-mitaleita porilaiselle on kertynyt uran aikana häikäisevät 49 kappaletta.

Joni-Pekka Rajala saalisti kolme SM-mitalia yhden kauden aikana rallicrossin SM-sarjassa. Autokrossi-luokasta irtosi Suomen mestaruus. Kuva: AKK / Toni Ollikainen.

SM-pisteet 5/5 osakilpailun jälkeen

SuperCar

1. Juha Rytkönen 129
2. Joni-Pekka Rajala 114
3. Jere Kalliokoski 112
4. Riku Tahko 92
5. Toni Kuhanen 88

SRC

1. Henri Haapamäki 120
2. Jussi Klemola 107
3. Joni-Pekka Rajala 104
4. Olli Lahti 98
5. Christian Jensen 95

Autokrossi

1. Joni-Pekka Rajala 117
2. Jori Seppälä 115
3. Ville Mikkonen 86
4. Tero Tukiainen 85
5. Jari Koivistoinen 80

Teksti: Rallicross SM / Viestintä.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallicross