Karting 30.07.2016

Ruuhimäen karting-radalla avattiin X30 Challenge Finland -sarjan neljäs kilpailuviikonloppu

Kuva: David Sarmas / X30 Challenge Finland

110 kuljettajan osallistuminen X30 Challenge Finland -sarjan kilpailuviikonlopun molemmille päiville tekee Jyväskylän ralliviikonloppuna Lievestuoreella järjestettävästä kilpailusta Suomen karting-kalenterin toistaiseksi suurimman sarjakilpailun osallistujamäärällä mitattuna.

Merkkipaalu on käsittämätön ensimmäisenä X30-sarjan toimintavuotena ja kunnianosoitus, johon järjestävä Radalle Urheiluautoilijat ry suhtautuu vakavasti, sillä se lisää velvollisuuksia harrastajakuntaa kohtaan. Se antaa järjestäjälle lisäenergiaa uskoa yhteiseen asiaan ja tehdä entistä enemmän lajin sekä harrastajien eteen. Lievestuoreen osakilpailut järjestetään yhteistyössä paikallisen moottoriurheiluseuran Laukaan Moottorimiehet ry:n kanssa.

Varikko-alue täyttyi jo keskiviikkona aivan täyteen innokkaista karting-tiimeistä ja kuljettajista. Torstaina koettiin todellinen lajien kohtaaminen, sillä Neste Rallyn Shakedown ajettiin vain sadan metrin päässä karting-varikosta. Monet harrastajat tutustuivat maailmantähtien kulkupeleihin pölypilven läpi nauttien möreistä moottorien äänistä ja upeasta Suomen autourheilun lippulaivatapahtumasta.

Perjantaina vapaan harjoituspäivän aikana, jolloin virallinen ajanotto oli käytössä, ajettiin huikeat yli 8000 ratakierrosta. Lajin luonteeseen kuuluen, ajaminen jatkui aina pitkälle alkuiltaan ja viimeiset säädöt saatiin loppujen lopuksi kuntoon lauantain kilpailua varten. Neste Rally -viikonloppua vietetiin myös Ruuhimäen karting-radalla ralliradion soidessa ja bensan tuoksuessa, jopa niin paljon, että kilpailuhuoltoasemalta loppui polttoaine. Lauantain aika-ajot ja kilpailu ajettiin poikkeuksellisella rataprofiililla, jotta saataisin kovemmat suoranopeudet sekä uusia haasteita ja vaihtelua kuljettajille kertyneeseen rutiiniin.

Aamun valjettua Ruuhimäellä aloitettiin päivä yhteisellä ohjaajakokouksella, jossa käytiin kilpailun kulku sekä tärkeimmät muutokset kilpailun ja sääntöjen osalta. Suurimpaan KF6-luokkaan osallistui 38 kuljettajaa, jonka vuoksi aika-ajot sekä alkuerät ajettiin useammassa ryhmässä. Radan kapasiteetti ei riitä tällaiseen historian kirjoihin kirjoittamiseen, joten kilpailujohtajan ja -organisaation kanssa tehtiin muutoksia suunniteltuun kilpailuaikatauluun. Aika-ajot näyttivät yleisölle kilpailun kovan tason sekä kansainvölistä väriä radalla. Monikansalliseen kilpailuun osallistui kuljettajia Suomesta, Virosta, Latviasta ja Venäjältä. Kilpailijoiden yhteishenki ja kilpailutunnelma oli suorastaan käsin kosketeltavaa.

Alkuerissä hyvä keli jatkui, ihmiset hymyilivät ja Ruuhimäen karting-rata näytti parhaat puolensa motivoituneen henkilökunnan ja kilpailijoiden ansiosta. Kilpailulähdöissä nähtiin katsojien viihdykkeeksi tiukkaa vääntöä sijoituksista ja kontakteiltakaan ei vältytty. Kilpailun johto piti kuitenkin tiukkaa kuria ja jakoi parhaansa mukaan myös rangaistuksia yli-innokkaimpien hillitsemiseksi. Finaalivaiheessa rata-alue muuttui silmänräpäyksessä kaatosateen kastelemaksi, mikä teki viimeisistä finaaleista erityisen viihdyttäviä. Kuljettajien väliset taistot toivat suurta dramatiikkaa mestaruustaisteluihin. Esimerkkinä Master-luokassa
kilpakaksikko Ville Leppänen sekä Mikko Laine ottivat yhteen viimeisellä kierroksella ja ajoivat molemmat kovaa ulos radalta törmäten rengasvalliin. Tämän pienen yhteenoton siivittämänä Jyväskylän  oma poika Artur Bagdasarov kiilasi itsensä voittajaksi X30-rookie-kuljettajana.

Päivän päätteeksi  nostettiin voittajat podiumille juhlamenoin. Suuren suosion saavuttanut joka kilpailussa käyty arvonta myöskin aiheutti pienen kuhinan podiumin ympärille. Arvonnassa palkintointa jaettiin muunmuassa taulu-TV, matkakaiuttimia sekä muita palkintoja. Nuoret kuljettajat ovat aina palkintojen jaossa aktiivisessa roolissa, sillä palkinnot arvotaan ovelalla tikkakilpailulla. Kilpailuviikonloppu jatkuu Neste Rallyn mukana sunnuntaihin asti ja monet kilpailuvieraat ovat tulleet myös tutustumaan näyttävään karting-tapahtumaan. Upeaan ja moderniin Lievestuoreen karting-rataan on mahdollista tutustua kilpailutapahtumien ulkopuolella myös ilman omaa autoa torstain ja lauantain välillä vuokra-autoilla.

Lauantaipäivän päätteeksi palkittiin seuraavat kilpailijat:

KF6 Junior
1. Samuli Mertsalmi 2. Rimmo Kadapik 3. Mikko Taskinen

KF6 Yleinen
1. Tommi Savolainen 2. Robin Särg
3. Eemil Karjalainen

X30 Cadet
1. Jami Heiman
2. Joona-Oskari Juurikka 3. Matias Salonen

X30 Master
1. Artur Bagdasarov 2. Vesa Salminen 3. Asko Autioa

X30 Junior
1. Miro Sakko
2. Arttu Salmela 3. Siim Leedmaa

X30 Senior
1. Santeri Varis 2. Ilari Piispanen 3. Ville Mäntylä.

Teksti: X30 karting Challenge Tiedotus

XonCup-sarjassa jyvät erottumassa akanoista

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Karting