Rata-ajo 18.05.2017

Ruotsalainen STCC-sarja tuo kovat tähdet Suomeen

Muun muassa Robert Dahlgren nähdään viikonloppuna Alastarolla. Kuva: STCC

Ruotsalaisilla on pitkät perinteet vakioautosarjansa STCC:n kanssa. Vuosien saatossa sarjan pääluokka on usein vaihtunutkin, ja nyt on päädytty kansainväliseen TCR-luokkaan. Sen myötä STCC-sarjan kiinnostus on kasvanut valtavasti, osanottajakaartissa on monta huippukovaa ja menestynyttä kuljettajaa – niin nykyisiä kuin tuleviakin.

TCR-sarja on vakioautojen MM-sarjasta, WTCC, heti seuraava taso alaspäin. TCR-sarjaa 2017 ajetaan Georgiassa, Bahrainissa, Belgiassa, Italiassa, Itävallassa, Unkarissa, Saksassa, Thaimaassa, Kiinassa ja sarja päättyy Abu Dhabin kilpailuun marraskuun lopussa. TCR-luokan autot ovat turboahdettuja, etuvetoisia ja niiden moottorit ovat tilavuudeltaan 1750–2000-kuutioisia.

Ruotsin STCC-sarjan esiintyminen Alastarolla tuo Suomeen erittäin kovatasoisen kuljettajakaartin. Ehdoton ”tähti” on 39-vuotias Robert Dahlgren, joka on sarjan kovin nimi. Dahlgren aloitti uransa Formula Fordeissa. Hän on pohjoismaiden sekä Britannian mestari vuodelta 2001. Dahlgren ajoi F3-sarjaakin. Monet ruotsalaiset ovat palanneet yksipaikkaisista Ruotsin STCC-sarjaan, jossa ovat tehneet nimeä ja ansainneetkin hyvin. Niin teki myös Dahlgren, joka oli pitkään Volvon tehdaskuski ja ajoi vakioautojen MM-sarjassakin Volvon tehdastiimissä. Nyttemmin Dahlgren on siirtynyt Seatille ja on tällä hetkellä Leonilla ennakkosuosikki Ruotsin TCR-mestariksi.

STCC:n veteraani, 46-vuotias Fredrik Ekblom, on ajanut mm. Champ Car World Series -sarjaa, Le Mansin 24 tunnin kisoja, vakioautojen EM- ja myöhemmin WTCC-sarjaa sekä Formula 3000 -sarjaa. Nyt VW Golfilla ajava Ekblom oli myös Volvon tehdaskuljettajana WTCC-sarjassa.

Kun muutamat kovat ruotsalaisnimet, kuten esimerkiksi Thed Björk, lähtivät WTCC-sarjaan tai lopettivat uransa, on sarjan kuljettajakaarti nuorentunut. Mielenkiintoista on nähdä, kuinka Johan Kristoffersson pistää muille kampoihin. Kristoffersson ei STCC-sarjan ensimmäiseen osakisaan Knutstorpissa osallistunut, sillä samaan aikaan ajettiin rallicrossin MM-sarjan osakilpailu Saksan Hockenheimissa. Viime viikonlopun osakisan Belgiassa Kristoffersson voitti.

Kristoffersson on ajanut aiemminkin STCC-sarjassa mestariksi asti. Kävipä mies Italiassakin ajamassa DTM-sarjaa lähentelevää sarjaa, jossa autojen suorituskyky oli suurempi kuin WTCC-autoilla. Siellä oli Camaroja, Jaguareja ja nelivetoisia Audi quattroja, jolla Kristoffersson voitti mestaruuden. Isänsä Tommy Kristoffersonin matkassa Johan lähti rallicrossiin ajaen Volkswagenilla, kuten STCC-kisoissakin.

Suomalaisittain menestystoiveet lepäävät Joonas Lappalaisen harteilla. Hallitseva Audi TT -mestari on siirtynyt astetta rajumpaan autoon, sillä STCC:ssä hän ajaa Audi RS3 LMS TCR -autolla. Lappalainenkin joutui jättämään sarjan avauskisan väliin, sillä Audin tehdaskuskin pesti Nürburgringin 24 tunnin kilpailussa vaati läsnäoloa Audi R8 LMS GT4 -testeissä.

Pistekärki STCC-sarjassa ensimmäisen osakisan jälkeen:
1. Robert Dahlgren Seat 69 pistettä; 2. Fredrik Ekblom VW 63 pistettä; 3. Daniel Haglöf Seat 39 pistettä

Suomalaisista Antti Burilla on jo useamman vuoden kokemus rata-autoilusta. Antti ”Riston poika” Buri aloitti V1600-luokassa, mutta siirtyi sen jälkeen Formula Fordiin voittaen mm. Britannian FF-mestaruuden sekä maineikkaan Formula Ford Festivalin. Menestyksekkään Porsche GT3 -kauden jälkeen mestari Buri ajoi kisoja maailmalla, mm. TCR-autolla. Tänä vuonna Buri nähdään STCC-sarjassa sekä Saksan TCR-sarjassa.

Muita suomalaisia Alastaron TCR-luokassa ovat Niko ”Juhan poika” Kankkunen, Olli Kangas ja Kari-Pekka Laaksonen.

Eiköhän tällä “kattauksella” saada loistava Ruotsi–Suomi-maaottelu aikaan Alastaron moottoriradalla. Perjantaina ajetaan harjoituksia ja aika-ajot, lauantaina lämmittelyajojen jälkeen varsinaiset kisastartit. TCR-luokan lisäksi radalla nähdään Renault Cliot, Porsche Carrerat sekä Formula STCC Nordic (entinen Formula Renault).

Lisätietoja: www.stcc.se

Tiedotus: Dezoo Oy

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo