Rallicross 28.08.2018

Riku Tahkolle rallicrossin SM-pronssia “Äärimmäisen kova pettymys”

Mestaruudesta taistellut Riku Tahko pettyi rankasti SM-pronssiin. Kuva: Tomi Hänninen

Riku Tahko suuntasi kohti Rallicrossin Suomenmestaruustaistelun huipennusta neljän pisteen sarjajohdossa sekä neljän perättäisen podium-sijoituksen siivittämänä.

Kouvolan Tykkimäessä sunnuntaina ajettu finaalikilpailu piti sisällään paljon muuttujia, sillä SM-sarjan lisäksi mukana olivat Pohjoismaiden kovimmat RallyX Nordic -kuljettajat ajamassa sekä omista sarjapisteistään että Pohjolan herruudesta.

– Etukäteen tiedettiin, että tähän kilpailuun on turha lähteä laskemaan pisteitä tai hieromaan strategiaa, sillä muuttujia on niin paljon. Noin 15 ulkomaalaista erittäin nopeaa kuljettajaa, erilainen pistelaskusysteemi sekä huikea 33 Supercarin osallistujaluettelo tuli pitämään ratkaisun avoimena loppuhetkille saakka, Tahko taustoittaa.

Jo vapaissa harjoituksissa todettiin suomalaisittain yhteen ääneen, että töitä on vielä autojen kehityksen kanssa tehtävänä, Pohjoismaiden kärki menee äärimmäisen lujaa. Tahkon ensimmäinen alkuerä sujui tahmeasti. MINI Countrymanin etukallistuksen vakaaja petti ja jäi parin kierroksen ajaksi hakkaamaan pyöränkoteloon.

– Enpä ole tuollaistakaan ennen kokenut, meteli oli parin kierroksen ajan hirveä, yhtäkkiä ääni katosi, kun osa tippui pois kyydistä. Auto oli tietysti aika hankala ajaa ilman vakaajaa.

Toinen alkuerä ajettiin puhtaasti läpi ja Tahko oli SM-sarjan kuskeista nopein. Kolmanteen alkuerään lähdettiin äärimmäisen tiukoista asetelmista. Samassa lähdössä oli Tahkon pahin kilpakumppani Perkiömäki sekä nippu muita nopeita kuskeja. Tahko myös tiedosti, että toinen kilpakumppani Ikonen oli hetkeä aikaisemmin ajanut omassa lähdössään puhtaan suorituksen ja kelpo ajan taululle. Lähtökiihdytyksen jälkeen tapahtui se pahin mahdollinen, autot osuivat ensimmäisessa mutkassa yhteen, Tahko pääsi hyökkäämään kärkeen, mutta pieni hipaisu Kalliokosken autoon rikkoi miehen autosta oikean eturenkaan. Edessä oli jälleen selviytyminen maaliin

Tahko selviytyi lopulta semifinaaliin, mutta joutui starttaamaan takarivistä. Hänen oli pakko ohittaa samassa semissä ajanut Ikonen, jotta haaveet mestaruudesta olisivat vielä elossa. Ensimmäinen kierros meni Tahkolta edessä olevien kolarointia väistellessä ja mies nousikin jo neljännelle sijalle ensimmäisen kierroksen jälkeen. Siitä alkoi armoton takaa-ajo, kun Ikosen Saabin takavalot lähestyivät metri metriltä. Matka kuitenkin loppui kesken ja Tahkon oli tyytyminen semifinaalin neljäneteen sijaan ja putoamiseen finaalista. Mestaruus oli karannut käsistä.

– Kaikki tietävät, miten lottoa semifinaalin takarivistä on lähteä. Ekoissa mutkissa jouduin väistelemään muiden kolarointia ja pudottamaan vauhtia, että en ajanut samaan kasaan. Siinä ero Ikoseen kasvoi liian isoksi.

– Onhan tämä äärimmäisen kova pettymys ja niin hävitty pronssimitali kuin olla ja voi. Mestaruus oli tavoite, siinä oltiin kiinni ja se menetettiin kauden huonoimpien alkuerien johdosta. Toistaalta taas, jos katsotaan kautta taaksepäin, niin se voitto, ja sen tuomat pisteet jäivät puuttumaan, vaikka niitä olisi ollut parikin ihan otettavissa, eli ei se tähän kisaan kokonaan kaatunut. Ari Perkiömäki voitti kolme SM-sarjan osakilpailua sekä ajoi tässä äärimmäisen kovassa RallyX Nordic -kisassa podiumille, joten on ehdottomasti mestaruutensa ansainnut! toteaa pettynyt Tahko.

Riku Tahko on nyt saavuttanut urallaan kaksi SM-sarjan pronssimitalia kahdesta eri lajista. Molemmissa lajeissa mitalit ovat lajien kuninkuusluokista (Ralli SM 2012 SM1-luokka, Rallicross SM 2018 Supercar-luokka).

– Äärimmäisen iso ja nöyrä kiitos tiimille, yhteistyökumppaneille sekä niille uskomattoman upeille tukijoille kisapaikoilla! Ette olisi voineet tukea minua hienommin läpi koko kauden! Kouvolassakin teitä oli tiimimme vieraana yli 110 ihmistä! Kiitos!

Teksti: Riku Tahkon Tiedotus

Rallycross Festival Kouvola huipentui jännitysnäytelmään – Ari Perkiömäki taisteli SuperCar-luokan Suomen mestariksi

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallicross