Ralli 04.09.2018

Rengasruletti vesitti Männyn SM-viikonlopun

Marko Mänty sai todeta ettei Skodalla ihmeitä tehdä, jos vetopidosta vastaa vain kolme rengasta ja yksi vanne. Kuva: Jarno Saari

Viime viikonloppuna kurvailtu kauden toiseksi viimeinen SM-ralli Huittisten ja Sastamalan maastoissa oli Marko Männylle ja kartturi Joni Mäkelälle kauden takkuisin kisa. Sateen uhan ja poudan vuorotellessa, rengasvalinnat menivät mönkään, ja vauhtia tappoivat myös rengasrikko ja hukkaportin oikuttelu.

Männyn huolelliset valmistelut Enset SM-ralliin sulivat jo ensimmäisellä erikoiskokeella, kun Skoda Fabia R5 -ralliauton alle valitut renkaat pehmenivät jo muutaman ajetun kilometrin jälkeen. Eikä rengastilanne toisellakaan pätkällä ollut yhtään sen helpompi. Kun renkaiden valinta lauantaille piti tehdä jo perjantaina, ei Männyn valinta osunut edes lähelle oikeaa.

– Pari seuraavaa pätkää meni jollakin lailla kohtalaisesti, mutta ei kuitenkaan oikeaa rallivauhtia. Kun ei ole kunnon luottoa renkaiden pitoon, ajaminen on yhtä hakemista ja se näkyy ajassa, Mänty murisi.

– Kuudennella pätkällä oikea takarengas hajosi täydessä vauhdissa ilman mitään ennakko-oireita. En ainakaan huomannut, että rengas olisi osunut mihinkään näkyvään kiveen tai muuhun. Siinä kun vedettiin 10 kilometriä rengas riekaleina, niin maastoon jäi myös iso pala auton kylkeä.

Ennen kahta viimeistä erikoiskoetta ongelmien kanssa taistellut Mänty oli SM1-luokan kahdeksantena, mutta vastatuuli vain vankistui rallin loppua kohden.

– Täysillä yritimme painaa, mutta ei vaan saatu isoa vauhtia päälle. Viimeisellä pätkällä hukkaportin letku irtosi ja siihen katosi loppukin vauhti. Kisan jälkeen koneen tietoja purettaessa paljastui, että ongelmat hukkaportissa vaivasivat kolmella viimeisellä pätkällä, veti Mänty yhteen vauhdin tappajat.

Luokan yhdeksänneksi taipuneen Männyn sijoitus ei ole sitä mihin on kauden aikana totuttu.  SM1-luokan pisteissä edelleen neljäntenä oleva kauhajokelainen ei ole kuitenkaan luovuttajatyyppiä ja vielä on kesää jäljellä.

– Lähdetään loppukuusta kauden päätöskisaan Turkuun ja katsotaan sen jälkeen mitä kaudesta jäi käteen, Mänty kirkasti.

Teksti: JTR Racing Tiedotus / JiiVee Korpela

 

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli