Cross Country 27.04.2019

Remes suvereeni cross countryn SM-avauksessa

Eero Remes. Kuva: Marko Vihriä

Enduron hallitseva maailmanmestari Eero Remes oli ennakko-odotusten mukaisesti vahvin, kun offroad-moottoripyörien cross countryn Suomen mestaruussarja käynnistyi Parolannummella lauantaina. Euroopan mestari ja maailman cup -voittaja Sanna Kärkkäinen oli puolestaan yhtä vakuuttava naisissa.

Tuusulan Moottorikerhon Eero Remes voitti cross countryn Suomen mestaruuden kaudella 2016, muttei ole sen jälkeen osallistunut SM-sarjaan. Lauantaina Hattulan Parolannummen varuskunta-alueella hän meni SML Mobius SM Cross Country -kauden 2019 avauksessa menojaan jo kaksituntisen kilpailun ensimmäisellä kierroksella, vaikka oli huonon lähdön jälkeen alussa kymmenennen sijan tuntumassa.

– Oli mukava vetää, vaikka olihan siinä alussa paljon pölyä ilmassa. Jotenkin muut vain lähtivät viivalta paremmin liikkeelle, vaikka sain pyöräni hyvin käyntiin. Alussa piti ottaa rauhassa, ettei vain sattuisi vahinkoja pölyn aiheuttaman heikon näkyvyyden takia. Pääsin kuitenkin hyvin porukasta ohi, Remes kuvaili.

SM-avauksessa toiseksi ajoi Espoon Moottorikerhon Roni Salin ja kolmanneksi Sipoon Moottorikerhon Hugo Svärd. Salin kilpailee tänä vuonna myös enduron EM-sarjassa ja Svärd MM-sarjassa.

Hallitseva Suomen mestari, Turun Moottorikerhon Miro Lehto oli viides, kun hänen edelleen ehti myös neljänneksi sijoittunut, Salpausselän Moottorikerhon Antti Hänninen.

Naisten Suomen Cupiin paluun tehnyt Vantaan Moottorikerhon Sanna Kärkkäinen ampaisi tunnin mittaisen kilpailun kärkeen heti startissa eikä jättänyt voittotaistossa minkäänlaisia mahdollisuuksia muille.

Alle 20-vuotiaiden Suomen Cupin ensimmäisen kaksituntisen osakilpailun nopein oli viime kauden hopeamitalisti, Jämsän Seudun Moottorikerhon Pyry Juupaluoma.

40-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -kausi käynnistyi hallitsevan mestarin, Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan Mika Karman komennossa.

50-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -avauksen ykkönen oli Keski-Suomen Moottorikerhon Kari Hirvimäki.

Kyseisen Panssari CC SM X -kilpailun järjestäjinä toimivat Kangasalan Moottorikerho ja ISDE Tukiryhmä, ja kilpailulla kerättiin tuttuun tapaan varoja Suomen enduromaajoukkueille.

Sanna Kärkkäinen. Kuva: Marko Vihriä

Maailman cup -voittajan työnäyte

Sanna Kärkkäinen ajoi edellisen kerran enemmän cross countrya kaudella 2016, jolloin häneltä jäi kuitenkin naisten sarjan päätösosakilpailu väliin. Viime vuonna Kärkkäinen voitti endurossa naisten Euroopan mestaruuden ja maailman cupin.

Lauantaina hän oli täysin omaa luokkaansa jättämällä tunnin mittaisessa kilpailussa toiseksi ajaneen, Hyvinkään Moottorikerhon Hanna Mertsalmen kahden ja puolen minuutin päähän. Kolmospaikan otti hallitseva Suomen Cup -mestari, Mäntsälän Moottorikerhon Marita Nyqvist, joka jäi Mertsalmesta pari kymmentä sekuntia.

– Lähtöni onnistui hyvin. Pääsin kärkeen ja karkuun muilta. Itse asiassa ihmettelin siinä ensimmäisellä kierroksella, mihin muut jäivät. Mietin jo, että olenko oikaissut, Kärkkäinen kummasteli.

Vuosia kotimaisten naisoffroad-kuljettajien eliittiin kuulunut Kärkkäinen myönsi vahvasta menostaan huolimatta jännittäneensä kilpailua.

– Lähtöpaikalla jännitti todella paljon ja jalkani vapisi. Piti oikein rauhoitella itseään. Ajoin edellisen cross country -kisan vuonna 2017, joten olihan tässä ehtinyt tulla taukoa tässä lajissa.

– Laji on hyvää treeniä ja on kiva välillä kokeilla muutakin kuin vain ajaa enduroa.

Kärkkäinen ajaa tänä vuonna naisten Suomen Cupin lisäksi endurossa miesten joukossa SM-sarjaa. Hänen kauden päätavoitteensa on syksyllä Ranskassa järjestettävä naisten maailman cup -kilpailu.

Juupaluomalle ensimmäinen voitto

Jämsän Seudun Moottorikerhon Pyry Juupaluoma ajoi viime vuonna alle 20-vuotiaiden U20-luokan Suomen Cup -hopeaa isoveljensä Peetun perässä. Uuden kauden Pyry aloitti voittamalla ensimmäistä kertaa urallaan Suomen Cup -osakilpailun samalla, kun Peetu keskeytti SM-osakilpailun.

– Kisa oli hyvä. Pystyin ajamaan koko kaksituntisen omaa ajoani. Ei ollut mitään ihmeellistä, Juupaluoma selvitti.

– En ollut kärjessä kisan alussa, mutten oikeastaan tiennyt ensimmäisen tunnin aikana sijoitustani. Huollon jälkeen rauhoitin ajoani kärjessä.

U20-luokan kakkos- ja kolmossijat menivät Hämeenlinnan Moottorikerhon veljeksille, kun Samuli Puhakainen oli toinen ja Eetu Puhakainen kolmas.

Mika Karma. Kuva: Marko Vihriä

Karma jatkoi voittoisasti

Mika Karma voitti viime kaudella 40-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -mestaruuden ja uusi kausi käynnistyi niin ikään ykkössijalla.

– Kisasta jäi hyvä fiilis. Kelikin oli hyvä. Mieluummin ajan tämmöisessä kuivassa kuin viime vuoden kaltaisessa kuravellissä. Myös reitti oli erinomainen, Karma kiitteli järjestäjiä.

Toiseksi sijoittui Mäntän Seudun Moottorikerhon Marko Leponiemi ja kolmanneksi Vantaan Moottorikerhon Janne Mukkala.

Kari Hirvimäki. Kuva: Marko Vihriä

Hirvimäki jahtaa nyt mestaruutta

50-vuotiaiden veteraanien hallitseva Suomen Cup -mestari Martti Ståhl oli kolmas, kun Nummelan Moottorikerhon edustajan edelle ehtivät toiseksi sijoittunut Numibia Racing Teamin Karri Tikkanen ja voittaja, Keski-Suomen Moottorikerhon Kari Hirvimäki.

– Kisa oli vaikea, koska olin kolme päivää kipeä ennen tätä. Pakko oli kuitenkin ajaa, kun viime vuonna en ajanut, koska oli niin huono keli, ja jäin Cupissa kolmanneksi, Hirvimäki taustoitti.

– Oli kyllä aikamoista taistelua jaksamisen kanssa. Reitti oli pitkälti enduroa. Ainoastaan pelto-osuudella oli vauhdikkaampaa, kun muuten oli “puunkiertoa”. Panssarivaunujen ajourien ylittämiset olivat puolestaan aikamoista rynkytystä. Rankkaa oli.

Parolannummella kilpailtiin lauantaina myös useissa kansallisissa luokissa.

Nuorten luokan voitti Turun Moottorikerhon Aaro Menna. 60-vuotiaiden veteraanien vahvin oli Racing Club Kouvolan Hannu Kormano ja classic-luokan Nummelan Moottorikerhon Petri Nyfors. B-luokka meni Porin Moottorikerhon Pasi Tuomiselle. Kilpailun suurin luokka, 133 ajajan harraste oli Jämsän Seudun Moottorikerhon Rasmus Putkosen heiniä.

SM-kausi jatkuu Vesivehmaalla VGN-kilpailun merkeissä viikonloppuna 25.-26. toukokuuta.

Seuraava kansallinen cross country -kilpailu järjestetään Orimattilassa lauantaina 11. toukokuuta.

SML Mobius SM Cross Country -sarjan yhteistyökumppaneita ovat Mobius, Duell, Bike & Boat World, Biolan, Brandix, KTM, Mitas, Motopalvelu Niemitalo, Nilfisk, Olvi, Racingbike, TSMU Extreme Areena ja Xracing.

Tulokset, SML Mobius SM Cross Country, Panssari CC SM X

A, SM:
1. Eero Remes, TuMK, Yamaha, 2:09:38.122
2. Roni Salin, EMK, Husqvarna, +2:57.785
3. Hugo Svärd, SiMK, Yamaha, +3:56.213
4. Antti Hänninen, SsMK, Husqvarna, +1kierros
5. Miro Lehto, TMK, Honda, +1kier.

Naiset, Suomen Cup:
1. Sanna Kärkkäinen, VMK, KTM, 1:06:26.689
2. Hanna Mertsalmi, HyMK, Honda, +2:31.548
3. Marita Nyqvist, MäntsMK, Yamaha, +2:53.055

U20, Suomen Cup:
1. Pyry Juupaluoma, JSMK, Husqvarna, 2:08:23.282
2. Samuli Puhakainen, HlMK, TM, +2:49.348
3. Eetu Puhakainen, HlMK, TM, +4:28.427

V40, Suomen Cup:
1. Mika Karma, RiMPKK, Husqvarna, 2:09:52.745
2. Marko Leponiemi, MSMK, TM, +3:40.107
3. Janne Mukkala, VMK, KTM, +4:17.821

V50, Suomen Cup:
1. Kari Hirvimäki, K-SMK, Yamaha, 2:03:40.890
2. Karri Tikkanen, NRT, KTM, +49.900
3. Martti Ståhl, NMK, KTM, +4:00.034

Nuoret:
1. Aaro Menna, TMK, Husqvarna, 1:10:27.357
2. Veeti Oksanen, TamMC, KTM, +29.402
3. Eetu Savolainen, SsMK, KTM, +1kier.

V60:
1. Hannu Kormano, RCK, KTM, 1:01:11.069
2. Jari Lehto, TMK, Honda, +50.984
3. Kari Mikkola, MoMK, KTM, +3:44.617

Classic:
1. Petri Nyfors, NMK, Kawasaki, 1:06:06.361
2. Jarmo Kunttu, NMK, Kawasaki, 1:06:18.706
3. Pekka Palmgren, HlMK, KTM, 1:08:07.940

B:
1. Pasi Tuominen, PMK, Kawasaki, 2:05:56.180
2. Ville Svan, SaarMPU, KTM, +1:42.178
3. Tuomo Karsisto, TuMK, Honda, +1:53.084

Harraste:
1. Rasmus Putkonen, JSMK, KTM, 2:03:04.496
2. Vilma Jarkkola, ME-Racing, KTM, +1:31.975
3. Juuso Lamminsivu, K-SMPK, Yamaha, +1:55.695

Kaikki tulokset:
https://speedhive.mylaps.com/Events/1649626

SML Mobius SM Cross Country 2019
27.4. Panssari CC SM X, Kangasalan Moottorikerho & ISDE Tukiryhmä
25.-26.5. VGN 2019 EC / SM, Salpausselän Moottorikerho
27.7. Cross Country SM Kauhajoki, Kauhajoen Moottorikerho
26.10. Cross Country SM Säkylä, Rauman Seudun Moottorikerho

SML Mobius SM Cross Country
www.SMcrosscountry.fi
www.Facebook.com/SMcrosscountry
www.YouTube.com/81mediafinland1

Teksti: Marko Vihriä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Cross Country