Maarata 11.03.2017

Ratalajien suomalaisedustajat valittu kansainvälisiin kilpailuihin

Jesse ja Aki-Pekka Mustonen. Kuva: Matias Hirsimäki

Kesä on tulossa kovaa vauhtia, ja ensimmäiset kansainväliset edustustehtävät kesälajeissa ovat vain reilun kuukauden päässä edessä. Ensimmäisenä kesälajien edustuskuljettajana kaartaa Jesse Mustonen, joka huhtikuun 17. päivä ajaa ruohoradan EM-semifinaalissa Hollannin Balkbrugissa.

Vappuna alkavat speedwayn henkilökohtaiset EM-karsinnat, joissa Suomella on kolme edustuspaikkaa. Tero Aarnio matkaa Unkariin uudelle Nagyhalaszin radalle, jossa taistellaan paikoista EM-sarjan karsintojen finaaliin. Samana päivänä Jari Mäkinen ja Timo Lahti ajavat paikoista samaan finaaliin Italian Terenzanossa. MM-tasolla Suomella on kaksi paikkaa speedwayn karsinnoissa. Ne ovat molemmat Tanskan Esbjergissä 15. toukokuuta, ja siellä ajavat Tero Aarnio ja Timo Lahti.

Nuorten U21 speedwayssa Suomi sai viime kesänä kuljettajan läpi EM-finaaliin. Tällä kaudella Jooa Partanen yrittää toistaa viime kesän saavutuksensa ja saa kirittäjäkseen Henri Ahlbomin 27. toukokuuta Ruotsin Avestassa ajettavaan karsintaan. Viikkoa aiemmin, toukokuun 20. päivä Partanen ja Nike Lunna taistelevat puolestaan MM-tasolla jatkopaikoista. Ruotsin Eskilstunassa ajetaan silloin U21 MM-karsintaa. 

Kesäkuun alussa jatkuu ruohoradan EM-karsinnat, kun Aarni Heikkilä hakee jatkopaikkaa Ranskan St. Macairesta kesäkuun 3. päivä. Kesäkuussa ajetaan myös speedwayn 250cc Euroopan Cup Tšekin Plzenissä. Sinne suomalaisista lähtee Timi Salonen, Toni Hyyryläinen ja Viljam Lappi. Kesäkuun 24. päivä on kotimaassa juhannus, mutta Mustosen veljekset Aki-Pekka ja Jesse ajavat Tšekin Marianske Laznessa paikoista maaradan karsintojen finaaliin myöhemmin syksyllä.

Elokuun 12. päivä Niklas Säyriö on ainoa suomalainen Tšekin Divisovissa ajettavassa alle 19-vuotiaiden speedwayn Euroopan Cupissa. Kyseessä on uusi kilpailu, joka ajetaan nyt suoraan kerrasta poikki finaalina. Elokuu päättyy 250cc-luokan maaradalla ja speedwaylla. Tšekin Pardubicessa Viljam Lappi ajaa 25. elokuuta maaradan Youth World Cupissa ja jatkaa siitä Prahaan, jossa ajetaan seuraavalla viikolla speedwayta. 250cc-luokan speedway on saanut nyt ensimmäistä kertaa kansainväliseltä Moottoriliitolta virallisen MM-arvon. Lapin kanssa semifinaaleihin osallistuu Suomesta Timi Salonen ja Toni Hyyryläinen. Syyskuussa Hollannissa ajettavaan maaradan joukkueiden MM-finaaliin Suomen joukkue nimetään myöhemmin kesällä.

Ennen edellä mainittuja kesän edustuksia on jääspeedwayssa vielä ajamatta Pohjoismaiden mestaruudesta. Finaali ajetaan Ruotsin Örnsköldsvikissä 18. maaliskuuta ja suomalaisista mukaan lähtee Tomi Tani, Jarmo Malinen, Jussi Nyrönen, Matti Isoaho, Tomi Norola, Christer Biskop ja Rami Systä. 

Teksti: Ratalajiryhmä/SML

Uusimmat

Lisää aiheesta

Maarata