Rata-ajo 11.09.2016

Rata-SM-sarjan mestaruudet ratkaistiin Ahvenistolla

Rata-SM-sarja päättyi tältä kaudelta helteisissä tunnelmissa Ahveniston moottoriradalla. Mestaruudet ratkesivat Xtreme Race -luokassa sekä V1600-luokassa vasta viimeisissä kilpailulähdöissä. Radalla nähtiin kilpailijoita yhteensä kahdeksasta eri maaasta, kun Formula 4 ja Ruotsin V8 Thunder -luokat vierailivat rata-ajon kuninkuusluokassa. Viikonloppuna jaettiin myös Legends-sarjan NEZ-mestaruudet.

Eilen V8 Thunder -luokan neljännen mestaruuden varmistanut Jari Nurminen joutui tämän päivän kilpailussa taipumaan kahdelle Ruotsin kilpaveljelle huonon startin tuloksena.

“Tänään oli vaikea kilpailu, tiesin jo etukäteen että tästä tulee vaikeampi”, totesi Nurminen. “Ruotsalaisten leveämpi rengas kestää pidempään ja rengas- sekä tehoero teki tänään sen, että ruotsalaiset pääsivät viivalta paremmin liikkeelle ja jäin itse jokaisessa pitkässä kiihdytyksessä hieman jälkeen. Yritin ajaa täysiä omaa vauhtia ja pysyä siinä tuntumassa”, kertaili Nurminen kilpailun kulkua ja oli silminnähden tyytyväinen mestaruuteensa.

“Minulla on todella hyvä fiilis, hieno viikonlopppu. Sarja on ollut tänä vuonna paljon kovempi ja marginaalit paljon pienempiä eli totta kai se tuntuu hyvältä jos on tällaisen ryhmän mestari.”

Henri Tuomaala pokkasi ykköspaikan Legendsien viimeisessä kilpailulähdössä, vaikkakaan ei kerännyt lähdöstä Suomen Trophy -pisteitä. Mies keskittyi Legendsien Pohjois-Euroopan NEZ-pisteisiin, joissa mies sijoittui lopulta toiseksi.

“Melkein täydellinen kausi ollut. Legendseistä saatiin se mitä haettiin eli Legends Trophy -mestaruus. Vähän tietysti harmittaa ettei Legendsien NEZ-sarjasta tullut voittoa mutta kaikkea ei voi aina voittaa”, pohdiskeli kaksinkertainen mestari.

Mies ei osannut vielä kertoa mitään varmaa ensi vuoden ajokuvioista.

“Vähän olen haaveillut että olisi samanlainen setti ensi kaudella mutta mitään ei ole lyöty lukkoon”, suunnitteli sekä Legends Trophyn että V8 Thunder -luokan tällä kaudella ajanut Tuomaala.

Petri Haavisto kiidätti autonsa kauden ensimmmäiseen voittoon Xtreme Race Cup -luokan toisessa kilpailulähdössä.

“Aika hyvältä tuntuu kun ei ole tällä kaudella voittanut vielä kertaakaan, tuli ihan mukavaan paikkaan. Ahvenisto sopii minulle hyvin hanskaan, kun on vaativa rata enkä pelkää peltitöitä”, virnisti Haavisto.

Kolareilta ei vältytty Xtreme Race -luokan kolmannessa 45 minuutin kestävyyslähdössä, joka jouduttiin lopulta keskeyttämään punaisella lipulla. Voittajaksi selvisivät Markus ja Kari Grönthal, jotka veivät voitollaan myös luokan mestaruuden nimiinsä.

Markus Grönthal ei väittänyt tehtävää helpoksi.

“Kyllähän se oli melkoista vääntöä niin kuin ollut koko viikonloppu. Ei heiluteltu vielä pokaaleita kun ei oikein tiedetty kenelle ne menevät”, kertoili tuore mestari.

“Sain kisassa hyvän startin ja poimin yhden sijan. Turva-auton jälkeen sain poimittua vielä pari sijaa lisää. Varikkopysähdyksen yhteydessä Kari pääsi sitten jatkamaan keulilta”, summasi nuorempi Grönthal.

Setänsä ja kuljettajaparinsa Kari Grönthal valitteli kolarien aiheuttamaa katkonaista kilpailua.

“Oli ikävää että turva-auto oli niin kauan radalla, olisi ollut kiva ajaa kunnolla kilpaa”, vanhempi Grönthal kuittasi ja molemmat totesivat yhteen ääneen Xtreme Race -luokan mielekkyyden koostuvan tasaisesta menosta.

“Tasaisia autoja ja hyviä kuljettajia, siitä tulee kovaa miekkailua”, mietti Kari Grönthal.

Markus Grönthal ei lähtenyt vielä spekuloimaan ensi vuoden suunnitelmia.

“Juhlitaan ensin mestaruudet pois alta ja lähdetään miettimään ensi kautta hieman myöhemmin”.

V1600-luokan vieraskuljettaja Janne Lähde näytti nuoremmille mallia voittamalla luokan molemmat kilpailulähdöt, joista ensimmäinen siirrettiin sunnuntaipäivälle lauantain aikataulun venymisen vuoksi. Luokan kauden 2016 mestariksi kruunattiin Mad Croc Racingin Tuomas Pöntinen.

“Totta kai mestaruus maistuu hyvältä, kyllä suomenmestaruus on aina suomenmestaruus” iloitsi Pöntinen kilpailun jälkeen.

“Ei ole vielä mitään tietoa mitä ensi vuonna tehdään”, Pöntinen totesi eikä lupaillut toistaiseksi ylenpalttisia mestaruusjuhlia.

“Jos sitä nyt kahvit keittäisi”, kuittasi vaatimaton mestari.

Sami Talvitie vei kovasta flunssasta huolimatta Formula Fordien toisen lähdön voiton jättäen mestarin Elias Niskasen taakseen.

“Kisa meni ihan hyvin. Startti meni hieman mönkään mutta Niskanen ei kuitenkaan päässyt ohi”, valotti Talvitie kilpailun kulkua.

“Ajoin loppuun saakka varoen ettei tullut mokia. Rupesi vähän happi loppumaan jossakin vaiheessa, ollut pieni flunssa päällä”, valitteli kuumeinen Talvitie.

Kuopiolainen 16-vuotiasElias Niskanen varmisti Formula Fordien suomenmestaruuden jo hyvissä ajoin ennen Ahveniston päätösosakilpailua. Formula Ford Zetecien sunnuntain lähdön voittajaksi sekä kauden mestariksi ajoi Julius Salminen.

Teksti: Kristiina Vaalasmaa
Kuva: Pertti Kangasniemi

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo