Rata-ajo 14.05.2016

RATA-SM -SARJAN KAUSI ALKOI HAASTAVISSA OLOSUHTEISSA BOTNIARINGIN MOOTTORIRADALLA

Kuva:Lauks

Botniaringin RATA-SM -osakilpailun ensimmäinen kilpailupäivä ajettiin sateisissa merkeissä Suomen pisimmällä moottoriradalla keskellä Pohjanmaan lakeuksia.

Keli oli kuljettajille haastava ja aiheutti muutamia sattumia, mutta pahemmilta ulosajoilta onneksi vältyttiin. Yleisöä kertyi sateesta huolimatta paikalle, erityisesti lähtösuoran viereinen kumpu tarjosi hyvän parkkipaikan katsojille seurata sadekelin kilpailuja autosta käsin.

Uutukaisen Gran Turismo -luokan voiton kirjoitti nimiinsä Jani Hjerppe Radical Prosport -autollaan. Mies voitti melko ylivoimaisesti, vaikka aika-ajoissa kisailu oli huomattavasti tasaväkisempää.

“En tiedä oliko keli niin erilainen aika-ajoissa, missä kilpailu oli selkeästi tiukempaa, mutta kisa meni kyllä todella hyvin ja auto toimii sadekelillä erinomaisesti”, kehaisee Jani, ja kiittelee uuden Gran Turismo -luokan olemassaoloa: “Minullakin on auto seissyt tyhjän panttina tallissa mutta nyt on luokka missä sillä pääsee kilpailemaan. Toivotaan että tuleviin kisoihin tulee vieläkin enemmän autoja ja rattimiehiä niin saadaan kunnon kisailut aikaiseksi”. Mies ajaa Gran Turismo -sarjan lisäksi kilpaa Euroopan ja Lähi-Idän radoilla Radical -luokassa.

Xtreme Race ja BMW 325 Cup -luokat ajoivat yhteislähtönä kaksi kilpailua lauantain puolella. Ensimmäisessä lähdössä koko lähdön ja BMW 325 Cupin voittajaksi kurvaili virolainen aisapari Maaten / Karuse autolla numero 79. Xtreme Race -luokan voittaja ja kokonaiskilpailun toinen Markus Grönthal kuvasi kisalähtöä vaiheikkaaksi: “Itselläni lähtö oli melko hankala, 2. vaihde ei meinannut mennä sisään. Keulilla oli kisan aikana paljon tapahtumia. Keikuin parisen kierrosta kolmospaikalla, kunnes ykköskuski ajoi pihalle ja pääsin toiseksi”, kertaa Markus ja summaa iltapäivän 2. lähdön taktiikkaansa: “Rauhallista ja hyvää ajoa, pyritään pitämään laitteet ehjänä. Voittoa lähdetään kuitenkin totta kai tavoittelemaan!”

Xtreme Race Cupin ja BMW 325 Cupin lauantain toinen yhteislähtö päättyi kaksikon Juha Huhtala / Timo Grönthal juhlaan. Huhtala ohjasi BMW:n numero 60 kokonaiskilpailun toiselle sijalle ja Xtreme Race Cup -luokan voittoon Viron BMW 325 Cupin Kiil Andren viedessä kokonaiskilpailun ensimmäisen sijan. Kilpailu jäi hieman tyngäksi kolarointien ja safety carin vuoksi, mutta Huhtala käänsi katseen jo huomiseen 45 minuutin kisalähtöön: “Lähdetään luultavasti käänteisen järjestyksen vuoksi ruudusta 8 joten pitää ottaa maltilla huominen kilpailu, pitkä kisa edessä”, suunnittelee Huhtala ja kehuu samaan hengenvetoon Botniaringin rataa mieleisekseen: “Tykkään ajaa Botniaringin radasta paljon, vauhtia piisaa!”

Järjestävää seuraa Etelä-Pohjanmaan Urheiluautoilijoita edustava Tuomas Pöntinen ohjasi Mini One -autonsa selkeään voittoon V1600 -luokan ensimmäisessä kilpailulähdössä.”Kisa meni tosi hyvin, pääsin suoraan lähdöstä kärkeen ja ajelin kärjessä maaliin asti. Voittoa lähdetään hakemaan huomennakin”, kertaa tuore voittaja.

Elias Niskanen lasketteli suvereeniin voittoon Formula Fordien ensimmäisessä kisalähdössä. “Alussa lähtö epäonnistui, mutta vauhti on sateella hyvä ja pääsin melko pian johtoasemiin”, muistelee Elias kisan kulkua ja jatkaa: “Hölläsin hieman loppua kohden kun ero oli melko suuri. Huomenna lähdetään tavoittelemaan samanlaista voittoa!” Formula Fordien kanssa yhtaikaa ajettavan Formula Ford Zetec -luokan voiton nappasi Julius Salminen.

Suomen suurimman rata-ajon luokan Legends Trophyn ensimmäinen lähtö oli tänään mestarien juhlaa. Voittoon liukasteli 37:n auton joukosta sadekelissä vuoden 2014 mestari Johan Ahokas autolla numero 32 ja hopeapytyn vei nimiinsä vuoden 2015 mestari Henri Tuomaala. Johan Ahokas huokaisi helpotuksesta maalisuoralla: “Oli kyllä täysi työvoitto viime kauden ja tämänkin alkukauden hankaluuksien jälkeen. Tuntuu aivan tajuttoman hyvältä aloittaa kausi tällaisella voitolla”, kertaa kahden vuoden takainen mestari ja mietti strategiaansa huomiseen kilpailuun: “Satoi tai paistoi voitto on huomisen ainoa tavoite!”

Tulokset täältä!

Teksti: Kristiina Vaalasmaa

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo