Rallicross 24.09.2019

Rasmus Tuominen on RX Academyn mestari – mestaruus varmistui kauden viimeisessä startissa

Rasmus Tuominen pääsi juhlimaan RX Academyn mestaruutta Ruotsin Tierpissä. Kuva: Toni Ollikainen / Tonigraphs

Rasmus Tuominen voitti RX Academy -sarjan mestaruuden. Voitto varmistui Ruotsin Tierpissä ajetun kauden finaalin viimeisessä lähdössä. Tuominen on mestari yhden pisteen erolla ennen toiseksi tullutta Tommi Hallmania. Palkintona voitosta Tuominen saa SET Promotionin tallipaikan ensi kaudeksi RX2-luokkaan. Päätösviikonloppu sisälsi dramaattisia käänteitä – tunnelman romahtamisesta iloisiin mestaruusjuhliin.

Tierpin rata on nopea ja haastava. Ympärillä olevat betonivallit pitävät huolen siitä, että pienikin virhe voi osoittautua kalliiksi. Tilanne sarjassa oli se, että Tuominen johti viidellä pisteellä ennen Hallmania. Mestaruus ratkaistiin kaksikon kesken. Tuomisen kilpailu käynnistyi hyvin, jämsäläinen oli harjoituksissa toiseksi nopein, mutta ensimmäisessä erässä taivas musteni. Tuominen keskeytti rengasvalliin, ja oli tärskyn jälkeen allapäin.

– Pääsin lähdöstä toiseksi Tommin perään ja sain ajettua hyvän ensimmäisen kierroksen, melkein jopa ohittaen hänet. Toisella kierroksella nypyn jälkeen oli iso kuoppa radassa, se heitti auton poikittain niin, että keula vaurioitui pahasti ja jouduin jättämään erän kesken, Tuominen manasi.

RX Academy on yksityyppiluokka, kuljettajilla on alla Renault Clio RS RX -autot, joita on muunnettu paremmin rallicrossiin sopivaksi. Rallicrossin “korkeakoulussa” mekaanikot ovat huippuammattilaisia, ja he saivat Tuomisen auton kuntoon toista erää varten.

– Lähdöstä jälleen kakkoseksi, kaikki sujui hyvin siihen asti, kunnes kilpakumppani tuli jokerilenkiltä. Menimme lähes rinnakkain, tuli pieni osuma ja tuomaristo antoi siitä viiden sekunnin sanktion. Tämä jälkeen olin yhteispisteissä vasta seitsemäntenä, tuntui että tähänkö se kaatuu.

Sunnuntai valkeni sateisen harmaana, mutta Tuomisen mieli oli kaikkea muuta kuin synkkä. Lauantai-ilta oli käytetty latautumiseen, ja sunnuntaina Tuominen puhkui taistelutahtoa.

– Märällä Tierpin radalla meistä ei ollut kukaan aiemmin ajanut. Ensimmäisestä erästä tuli voitto, ja nousin neljänneksi. Toisessa erässä sama juttu, kärkeen ja karkuun. Edellisen päivän epäonni oli kääntynyt, nousin kokonaispisteissä toiseksi, ja olin jälleen mukana mestaruustaistelussa.

Edessä oli kauden tärkein lähtö, semifinaali. Se oli jatkoa sunnuntain alkuerille, Tuominen voitti ja selvitti tiensä finaaliin. Mestaruus vaati vielä yhden onnistumisen, Hallmanin voittaessa toinen sija riittäisi.

– Tommi pääsi lähdöstä kärkeen ja jäin toiseksi. Seurasin tilannetta enkä halunnut ottaa turhia riskejä, pidin vain toista sijaa itselläni. Ruutulipulle tultiin Tommin voittaessa finaalin, mutta saavutin mestaruuden yhden pisteen erolla.

Teksti: Toni Lönnroos

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallicross