Karting 04.10.2016

Räpättien 4 tunnin kestoveto Xon Sporttina

 

Kauden viimeinen Xon Sport Club ry:n järjestämä kartingkilpailu ajettiinkin niin sanotun pidemmän kaavan kautta Ruuhimäki Circuitilla syyskuun lopussa.

Jyväskylän paikallisen ja nykyisin jo lakkautuneen  fossiilisarjan OldBoys:sin aikoinaan lanseeraama jokasyksyinen kestävyyskisa sai uusia tuulia taakseen uuden ja ehkä entistä hieman aktiivisemman järjestäjätahon toimesta.

Loppukesästä paikallisen ratayhtiön ja Xonsportin välillä tehty yhteistyösopimus kyseisen kisan järjestämisestä tarkoittaa sitä, että tapahtuma tulee saamaan jatkoa myös tulevina vuosina ajankohdaltaan ja formaatiltaan entistä kunnioittaen, puitteethan Ruuhimäellä ovat hyvin kunnossa.

Tänä vuonna kilpailu oli lyhyestä ennakkomainonnasta ja erinäisistä muista muuttuvista tekijöistä johtuen vielä hieman niin sanotusti näytösluonteinen, mutta silti paikalle oli raahautunut 11 autokuntaa ennakkoon hivenen hankalia sää-ennusteita sekä raketin luotettavuutta uhmaamaan. Keli saattaa aina muuttua päivän mittaan, mutta sitä asiaa ei muuta mikään edes vuosien saatossa, että Raket120 ei ehkä olisi enemmistölle se ensimmäinen valinta jos moottorinsa saisi vapaasti valita alleen seuraaviksi neljäksi tunniksi. R120-harrastajat ovat toisaalta sen verran masokistista porukkaa, ettei tärinän määrä varsinaisesti ratkaise vaan laatu.

Formaatiltaan kilpailu on hyvinkin yksinkertainen, erillisten aika-ajojen määrittelemässä lähtöjärjestyksessä on tasan yksi kilpailulähtö: klo 13.30 startti ja ruutulippua tiedossa melko tarkalleen neljän tunnin ajon jälkeen siinä puoli kuuden paikkeilla. Neljä tuntia varikon täydeltä epätoivoisia ilmeitä ja huimaa uskoa huomiseen tai ainakin kullakin juuri omaan kalustoonsa. Kolme pakollista viiden minuutin varikkostoppia ja muuten täyttä laukkaa ruutulipulle asti.
1375809_494261524003050_1091039050_n-kopio

Tällä kertaa joukkueet jakautuivat ainakin maantieteellisesti selkeästi kahteen eri ”leiriin”, paikalliset vs etelän vetelät. Noin puolet tiimeistä oli lähiseutujen wanhoja OldBoys-staroja satunnaisilla tähtikuskeilla höystettyinä ja toinen puoli lähinnä Xoncup-sarjaa ajaneista joukkueista koottuja jämätiimejä tai yksittäisten kuskien uusia loppukauden liittoutumia keskenään. Nähtiinpä viivalla myös ainakin yksi sukukokous kun isä-poika-yhdistelmällä  tuli vauhtiaan kokeilemaan Team Malkins nro 93.

Säätilan vaihdellessa alkupäivän märästä tihkusta välillä kuivuvaan ja taas välillä uudestaan kastuvaan rataan, nähtiin eri puolilla rataa päivän mittaan vielä tavallistakin näyttävämpiä suorituksia spinnausten, ulosajojen ja pyörähdysten merkeissä. Taatusti osa näistä hienoista muuveista jäi suurelta yleisöltä näkemättäkin, mutta hienosti porukka osasi vältellä kontakteja toistensa kanssa ja koko päivä ajettiin siltä osin varsin siistiä kilvan-ajoa, ei tarvinnut järjestäjän puuttua ajotapoihin millään lailla.

Alkuun näytti siltä, että kärjessä muutama tiimi olisi lähtenyt samantein omille teilleen, paikallisten omat Parolin Racing nro 5 ja J.K.C. Ninar nro 3 olivat kovassa vauhdissa seuranaan Batman&Robin nro 23 ja SunSetSanttu nro 33.  Pelkkä vauhti radalla ei kuitenkaan näissä kestävyyskisoissa välttämättä vielä riitä, sen lisäksi että kaluston pitäisi kestää ehjänä alusta loppuun, on myös varikkostoppien ajoituksella ja taktiikalla kuten välitankkausten sekä auton kulloisenkin painon osalta suuren suuri merkitys. Pääosan tiimeistä tultua stopille kuskin vaihtoon jo ensimmäisen ajetun tunnin jälkeen kilpailun johtoon siirtyi tässä vaiheessa ja ainakin niin sanotusti paperilla Team MadPigs featuring CRG Breaks, kun siellä kilpailun aloittanut kuljettaja vaan jatkoi ja jatkoi ajamistaan. Tiedä sitten johtuiko siitä että kyseinen kuljettajalla oli juurikin takanaan lähes kahden kuukauden ajotauko ja pakosta väliin jääneenä pari viimeistä Xoncupin kilpailua vai mistä lie, mutta tältä sairaslomalta tultiin varikolle vasta kun ei ollut enää mitään muuta vaihtoehtoa polttoaineen alkaessa käydä todella vähiin. Tankillisella todistettavasti pystyy ajamaan tällä radalla kilpaa ainakin tunnin ja 45 minuuttia, mutta ei juurikaan pidempään.

14489736_10154626805364630_539778328_o

Kisan edetessä alkoi joidenkin tiimien kalustoilla esiintyä erilaisia teknisiä hämminkejä, joillakin jopa jäi koko leikki kesken muun muassa jarrukeskiön petettyä. Team Batman&Robinin selvittyä ensin takapuskurin kiinnitysmekanismin häiriöistä niin hetken päästä tultiin korjausvarikolle asti päästelemään jarruista ylimääräiset ilmat pihalle, näitä ylimääräisiä seisokkeja ei olisi Tiimimanageri IsoArskakaan todennäköisesti tahtonut koettavaksi.

Team Parolin Racingin vauhti radalla taas oli niin kovaa ja kohdillaan, että ei siinä sitten kestänyt enää mukana pakoputken kiinnityspalikat, niitä varikolla paikoilleen rassatessa alkoi peli tai ainakin sen voitto näyttää tämän tiimin osalta menetetyltä.

Loppua kohden kisa meni kuitenkin vielä äärimmäisen tiukaksi kahden joukkueen kesken, Team Malkins tuli takaa ja kovaa tulikin junnu-osastonsa sekä lievän painoedun turvin ja Team MadPigsin omalaatuinen varikkotaktiikka joutui todella koetukselle, kun tiimi teki viimeisen pakollisen stoppinsa vasta aivan kilpailun viime minuuteilla. Lopputuloksena MadPigs onnistui lopulta pitämään kärkipaikkansa ja kuittasi näin historian ensimmäisen Xonsportin Kestovedon voiton ja samalla neitsyytensä Possukuskina menetti tiimiin juurikin tätä kisaa varten isommista teltoista lainattu Keravan tähtimyllyttäjä Tom of Jakobisland. Teamit MadPigs ja Malkins tulivat maaliin neljän tunnin tahkoamisen jälkeen samalla kierroksella, molemmat ehtivät keräämään kasaan 208 ajettua kierrosta ja eroa maaliviivalla oli vajaat 34 sekuntia.  Kolmanneksi sijoittunut SunSetRasing feat Santtu sai kasaan kierroksen vähemmän, neljänneksi ajanut Batman&Robin 206 ja viidenneksi pudonnut ParolinRacing 205 kierrosta, joten kohtuullisen tiukkaa oli kisa ainakin viiden kärjessä ja järjestys olisi helpolla voinut muuttua radikaalistikin jonkin pienen jutun tai niin sanotun ”euron osan” pettäessä keltä tahansa. Tästä on juurikin kyse, kun ajetaan kestävyyskilpailua ja se on samalla pelin henki sekä suola.

Vuoden päästä jälleen uusi kisa ja uudet kujeet uusilla tuloksilla !

Tulokset : http://speedhive.mylaps.com/Events/1333175

www.xonsport.fi

https://www.facebook.com/groups/105410312822113/
Teksti: Jartsa Kuisma / Xon Sport Clup

Kuvat: Fotojorma & tapahtuman järjestäjät

Uusimmat

Lisää aiheesta

Karting