Road Racing 29.11.2019

RAM Racing Yamahan menestyksekäs kausi päätökseen

Kimi Patova pääsi juhlimaan Superstock 600-luokan Suomen mestaruutta kauden päätteeksi. Kuva: Juha Nässi

RAM Racing Yamaha aloitti kauden neljän kuljettajan voimin. Niko Kömi liittyi Superstock 600-luokkaan Kimi Patovan ja Felix Nässin rinnalle. Superbike-luokkaan tiimi sai vahvistusta, kun Niko Mäkinen liittyi tiimiin usean Espanjassa vietetyn kauden jälkeen.

Kausi alkoi Slovakiaringin treenileirillä ja Alpe Adria-sarjan ensimmäisellä kilpailulla. Erinäisten tapahtumien jälkeen kilpailuihin osallistui Nässi ja Kömi. Nässi ajoi molemmissa starteissa palkinnoille, Kömin ajettua sijat 5 ja 9. Hieno startti kauteen.

SM-sarja alkoi Motoparkin osakilpailulla. Kausi sai hienon startin, kun koko Superstock 600 -kolmikko ajoi eturiviin aika-ajojen päätteeksi. Nässi, Patova ja Mäkinen ajoivat molemmissa lähdöissä podiumille, Nässin ottaen tuplavoitot. Mäkinen ja Patova varmistelivat kolmannet sijat. Kömin ajaessa sijan 4.

Seuraavaksi tiimi suuntasi Nässin kanssa Imatranajoihin. Keli oli vaihteleva ja lauantaina startti saatiinkin ajaa sadekelin kilpailuna. Tämä sopi tiimille ja Nässi täräyttikin lauantain startissa toiseksi. Sunnuntain keli oli päinvastainen, mutta näytti sopivan tämäkin keli. Harmillisesti Felix joutui keskeyttämään startin pieneen tekniseen murheeseen.

Seuraavaksi jatkettiin SM-sarjaa Kemoran ja Auto24-Ringin kilpailuilla. Kemoran kunkku oli Patova, voittaen molemmat startit. Felix oli ensimmäisessä startissa toinen, mutta kaatui öljyyn toisessa startissa. Kömi ajoi myös kovaa ollen lauantaina viides. Mäkinen ei ollut Kemoralla ajanut kilpaa tonnisella, mutta hyvin se vauhti kehittyi. Sijat 3 ja 2 maistuivat varmasti viikonlopun jälkeen.

Auto24ring oli tiimin heikoin viikonloppu. Olosuhteet olivat vaikeat, vettä, kuivaa, puolihullua, kaikkea mahdollista. Mäkisen pyörään oli vaikeuksia löytää sadekelin setuppia. Jostain syystä Pärnun rata söi sateisia rotan lailla. Tämä olikin Mäkisen kauden vaikein viikonloppu sijoituksilla 4 ja 6. Felix hallitsi vaikeat olosuhteet Pärnussa ottaen tuplavoitot. Kimi ajoi hienosti sijat 2 ja 3. Kömi joutui jättämään kisat väliin loukkaantumisen takia.

Toiseksi viimeinen kilpailu ajettiin Alastaron helteessä. Rata oli saanut uuden pinnan ja pito oli mahtava. Tämä kuitenkin teetti tiimeille töitä, jotta renkaat saatiin kestämään kilpailumatkan. Alastarolla oli kova kattaus Suomen nopeimpia kuskeja myös ulkomaan sarjoista. Muun muassa Eemeli Lahti osallistui SBK- ja Superstock-luokkiin ja Niki Tuuli SBK-luokkaan. Superstock 600-luokan aika-ajon vei Patova kovalla 1.17.865 ajalla. Kilpailut voitti Lahti. Kimi ajoi hienosti  molemmat kisat toiseksi. Felix oli neljäs sekä kolmas ja Kömi ajoi sijat 8 ja 6. Mäkinen ajoi hyvin Tuulen, Kuparisen ja Lahden perässä neljännet sijoitukset. Saavutuksen arvoa nostaa se, että Mäkisen pyörän takaiskari havaittiin olevan viallinen kisan jälkeisessä tarkastuksessa, joten tähän tulokseen täytyy olla erittäin tyytyväinen.

SM-sarjan päättävässä Motoparkin kilpailussa oli vielä kivasti jännitettävää. Kimillä ja Felixillä oli molemmilla saumat Suomen mestaruuteen, mutta Kimillä riitti titteliin kakkostilat. Superbikessä Mäkinen oli lähes varma SM-hopeamitalisti, minkä hän varmistikin lauantain kakkostilan turvin. Sunnuntain warm up:ssa sattui jotain harvinaista, Niko kaatui ja loukkasi itseään sen verran ettei pystynyt osallistumaan sunnuntain starttiin. Kausi loppui harmillisesti, mutta hopeamitali hienosti taskussa. Kömi päätti kautensa sijoihin kuusi. Kimin ja Felixin mestaruus ratkaistiin vasta viimeisessä startissa. Vaikka Felix voitti molemmat startit, pystyi Kimi ajamaan helpot kakkostilat, jotka riittivät Suomen mestaruuteen.

Motoparkin kisan jälkeen tiimille tarjoutui vielä mahdollisuus ajaa kymiringillä MotoGP-testien yhteydessä. Vaikka paljon ei kierroksia saatu, oli uuteen rataan tutustuminen hieno kokemus.

Pienen tauon jälkeen tiimi suuntasi vielä Felixin kanssa Espanjan mestaruussarjaan. Siellä ajettiin Navarran sekä Jerezin osakilpailut. Sarja on todella kovatasoinen jollei kovin kansallinen mestaruussarja, joten valmisteluja piti tehdä paljon ennen kilpailuihin lähtöä. Ensimmäisenä oli vuorossa Navarran kilpailu, mikä oli uusi niin kuskille kuin tiimillekin. Vauhti kasvoi joka treenillä. Taso oli kova niin kuin odotettavissa oli ja kyyti riitti keskiryhmään. Kisassa Felixin käteen tuli ongelmia ja joutui keskeyttämään kilpailun.

Jereziin tehtiin vielä muutoksia pyörän alustaan. Muutokset tuntuivat toimivan, vaikka keli oli haastava läpi viikonlopun. Sateisessa ensimmäisessä aika-ajossa Felix hätyytteli paalua, jääden niukasti toiseksi. Toisessa aika-ajossa keli “kuivui” sen verran, että Felix tippui sijalle 12.

Ensimmäisessä startissa Felix oli open-luokan neljäs ja kokonaiskilpailussa kuudestoista. Sunnuntain vastaisena yönä oli satanut vettä ja rata kuivui todella hitaasti. Felixin kisa päättyi harmillisesti kaatumiseen sijalta 13 juurikin tällaiseen kosteaan kohtaan, joita radalla oli useassa paikassa. Vaikka kisat päättyivät näin, niin pääasia että kuski ei loukkaantunut. Hienoa oli huomata, että vauhti riittää myös Espanjan sarjassa.

Nyt kun kaikki kauden kilpailut ja tapahtumat on saatu vietyä läpi, suunnitellaan kovin jo ensi kautta. Tavoitteena on olla mukana Espanjan- sekä SM-sarjassa. Luultavasti jotain uutisia asian tiimoilta jo lähiaikoina saadaankin.

Suuri kiitos kaudesta kuuluu yhteistyökumppaneille, mekaanikoille, perheille ja tukihenkilöille. Ilman teidän tukea ei tämä kaikki olisi mahdollista.

Teksti: RAM Racing Yamaha tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Road Racing