Road Racing 05.09.2017

RAM Racing Yamahalle Suomen mestaruudet Superbikessa ja STK600:ssa

Jani Rättö oli kauden aikana seitsemän kertaa podiumilla, ja huonoin sijoitus oli kuudes. Kuva: RAM Racing Yamaha / tiedotus

Ratamoottoripyöräilyssä Yamaha kuskit Jani Rättö ja Felix Nässi kruunasivat loistavan kauden kultamitaleilla. Molemmat ottivat Suomen mestaruudet lopulta selvällä piste-erolla seuraaviin.

Jani Rättö oli kauden aikana seitsemän kertaa podiumilla, ja huonoin sijoitus oli kuudes. Lopullinen piste-ero seuraavaan kuskiin Tomi Torpakkoon oli 54 pistettä. Felix Nässi oli jokaisessa kilpailussa kolmen parhaan joukossa ja päätti kauden viiteen peräkkäiseen voittoon. Hänen ero hopean ottaneeseen Aki Valkilaan oli 30 pistettä.

Vaikka molemmat RAM Racing -kuljettajat ajoivat uudessa luokassa ja uudella kilpurilla, niin kokemusta road racingista on takana useita vuosia niin kuljettajilla, mekaanikoilla kuin taustajoukoilla. Jani Rätöllä on SM-hopea STK600-luokasta viime vuodelta ja monen vuoden kilpailukokemus kuussatasella, ja Felix Nässillä on useita mestaruuksia ja mitaleja Moto3-luokassa ja kilpailukokemusta asfalttiradoilta vuodesta 2009.

Teiimin kalustovalinnat kaudelle onnistuivat loistavasti. R1 ja R6 Yamahat toimivat hyvin ilman teknisiä murheita, Bridgestonen renkaat osoittautuivat kauden edetessä parhaaksi valinnaksi ja aina tarvittaessa oli rengasvarastoon täydennystä nopeasti saatavissa. MP-huollon Jarkko Honkanen oli kilpailuissa paikalla, kun haettiin kuljettajille sopivia ratakohtaisia alustan säätöjä Totaltekin iskunvaimentimiin. Kokeneet mekaanikot Henri Ammer ja Jouni Parviainen huolehtivat, että Yamahat olivat aina täydessä iskussa, kun mentiin radalle. Henri Ammer kuuluu myös teiimin taustajoukkoihin.

STK600-luokassa Felix Nässi on oppinut myös lähtemään viivalta liikkeelle hyvin. Nyt lauantain startissa ensimmäisten kaarteiden jälkeen edellä oli vain Vertti Takala, josta Felix myös pääsi pian ohi. Jääradalla paljon kokemusta hankkinut Takala liimautui kuitenkin Nässin takapyörään usean kierroksen ajaksi. Takalalla oli hieman ongelmia pyörän kanssa ja hän lipsautti etupyörän alta kahvilan kurvissa. Hieman huonomman lähdön ottanut Aki Valkila ei missään vaiheessa päässyt aivan Nässin kantaan. Maalissa Valkila oli toinen Nässin ottaessa voiton, ja kolmas oli Peter Paloranta.

–          Kun näin että se on Takala, joka on aivan takana, niin uskoin, että kun ajan jatkuvasti tasaisen kovia kierrosaikoja, niin hän tekee jossain vaiheessa virheen. Sen verran vähän hänellä on kokemusta asfalttiradoilta, kertoi Nässi kisan jälkeen.

Motoparkin Superbiken pitkä 16-kierroksen kilpailu oli kovaa taistelua alusta asti. Viiden kuljettajan ryhmä, jossa olivat Jani Rättö, Marko Rättö, Mika Hautala, Magnus Collin ja Jan Kopponen, vaihtoi sijoituksia useaan kertaan.

Marko Rättö joutui keskeyttämään, kun Kawasakiin tuli jarruongelmia. Lähdön johdossakin ajanut Jani Rättö joutui lopussa hieman antamaan periksi ja oli maalissa kolmas. Maaliin kärkiryhmä tuli neljän sekunnin sisällä järjestyksessä Collin, Hautala, Rättö ja Kopponen. Kilpailun tuomaristo kuitenkin hylkäsi Magnus Collinin tuloksen, koska pyörässä oli sääntöjen vastainen takajarrun kiinnitys. Tuomariston päätös tarkoitti myös sitä että Jani Rätön mestaruus varmistui jo ensimmäisen lähdön jälkeen.

–        Kilpailu oli ok, vaikka flussa on vienyt parhaan terän kuskista ja viimeinen puristus jäi tekemättä.  Uskon että olisin pystynyt mestaruuden ottamaan sunnuntain startissa ajamalla, mutta sitä vääntöä ei nyt nähty, kommentoi Jani Rättö kuultuaan tuomariston päätöksen.

Sunnuntain STK600-lähtöön Nässi pystyi lähtemään ilman paineita ja halusi ehdottomasti parantaa kierrosaikaennätystään. Nyt myös lähtö onnistui hyvin, ja Nässi onnistui heti nykäisemään pienen eron Aki Valkilaan, ja myös Vertti Takala jäi lähdössä muiden taakse. Nässi kasvatti tasaisesti eroa Valkilaan, ja maalissa eroa oli 9 sekuntia ja nyt kolmas oli paluun loukkaantumisten jälkeen radoille tehnyt Valter Patronen. Felix ajoi kierrosajan 1:26,765, mikä tyydytti kuskia.

–          Oli kiva ajaa kun ”avauksia” pystyi ajamaan riskillä, eikä tarvinnut varmistella, ja oma ennätys siirtyi 26:sen puolelle, nyt tuntuu tosi hyvältä. Paljon kiitoksia tiimille ja kaikille mukana olleille, Nässi toivotti kisan jälkeen.

Superbiken toinen kilpailu oli myös tiukkaa vääntöä. Jani Rättö oli kilpailun alussa kärjessä mutta puolessa lähtöä välissä Mika Hautala puristi takasuoran jarrussa ohi. Pieni virhe paluusuoraa edeltävässä kaarteessa, ja ”ovi” aukesi Marko Rätölle, joka oli myös maalissa toinen. Mika Hautala ajoi voittoon perässään Marko ja Jani Rättö, neljäs oli Jan Kopponen.

–        Molemmat startit olivat todella mukavaa kilvanajoa, kun sai ajaa kilpaa isommassa porukassa. Olisi ollut kiva lopettaa kausi voittoon, mutta pienen virheen jälkeen ei ollut tarvetta riskeerata sen enempää. Hieno voitto Hautalalle, ja Marko ajoi myös hienon podiumpaikan, eikä Koppostakaan pidä unohtaa. Hyvä kilpailu. Olen tosi tyytyväinen koko kauden tuloksiin. Työn täyteinen kausi, kun oman ajon lisäksi oli myös Felixin valmennusta, pyörien huoltamista ja muita tiimin vetohommia. Kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille, mekaanikoille, avustajille ja kaikille kannustajille, toivotti myös Jani Rättö mestaruuden jälkeen.

Epäviralliset pisteet:

STK600

Felix Nässi                          227            Yamaha

Aki Valkila                         197            Kawasaki

Marko Vuorio                     139           Yamaha

Anssi Koski                        117            Kawasaki

Peter Paloranta                   110               Yamaha

Superbike

Jani Rättö                           171                  Yamaha

Tomi Torpakko                  119                  Suzuki

Magnus Collin                   117                  BMW

Lasse Kärki                       102                  BMW

Mika Hautala                      96                    Kawasaki

Felix Nässi päätti kauden viiteen peräkkäiseen voittoon. Kuva: RAM Racing Yamaha / tiedotus

Teksti: RAM Racing Yamaha / tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Road Racing