Ralli 15.11.2017

Rallin MM-sarja päätökseen – Latvala, Lappi ja Rovanperä Australiaan hyvillä mielin

Esapekka Lappi debytoi nyt Toyotan puikoissa Australiassa. Kuva: Red Bull Content Pool

Rallin MM-sarjan päätösosakilpailu ajetaan tällä viikolla Australiassa. Kaukaiseen kilpailuun lähtee Suomesta kolme kuljettajaa. Toyotan riveissä ajavat nyt Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi. WRC2-luokassa sinivalkoista lippua heiluttaa nuori Kalle Rovanperä Fordilla.

Australian MM-ralli on muutamaa välivuotta lukuun ottamatta kuulunut MM-sarjan vakiokalustoon vuodesta 1989. Vuosien saatossa kilpailu on siirtynyt Australian länsirannikolta itärannikolle. Viime vuosien aikana Australian rallia on hallinnut MM-sarjasta vetäytynyt Volkswagen, joka nappasi kisasta neljä voittoa putkeen. Sebastien Ogier voitti kilpailun 2013-2015 ja Andreas Mikkelsen vuonna 2016.

Tänä vuonna MM-sarjan kirkkaimmat mitalit on ennen Australiaa jaettu, kun Sebastien Ogier varmisti jo Walesissa uransa viidennen maailmanmestaruuden. Walesin osakilpailu ratkaisi myös tallien mestaruuden, kun M-Sport toi kauan kaivatun merkkimestaruuden Fordille. Australiassa Hyundai-pilotti Thierry Neuville ja Fordin virolaisässä Ott Tänak vääntävät kättä kuljettajien hopeasta. Jari-Matti Latvala on MM-pisteissä neljäntenä ja Esapekka Lappi sijalla 12.

Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRC

– Odotan innolla Australian rallia, sillä se on mukava kauden päätösralli, joka ajetaan yleensä aurinkoisissa ja lämpöisissä olosuhteissa. Erikoiskokeet ovat nopeita ja luonteikkaita, joten olen aina nauttinut tästä kisasta. Tänä vuonna luvassa on uusia erikoiskokeita sekä sellaisia, joita ei ole käytetty pitkään aikaan. Walesin ralli oli meille hieman vaikea, mutta Australian erikoiskokeille automme pitäisi sopia erittäin hyvin. Tavoitteena on taistella palkintokorokesijasta, ja jos pääsemme mukaan voittotaisteluun niin mikäs sen parempaa.

Lähde: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi, WRC, Toyota Yaris WRC #12, Toyota Gazoo Racing

– Australian rallin yksi erityspiirre on irtosora, jota ensimmäisinä reitillä ajavat joutuvat auraamaan pois. Isommalla lähtönumerolla tie on yleensä parempi, mutta silloinkin on tärkeää pitää auto puhtaalla ajolinjalla. Renkaiden kestävyys on toinen haaste, sillä lämpimissä oloissa toista kertaa erikoiskokeita ajettaessa renkaat joutuvat koville, joten renkaita pitää osata säästää. Walesissa meille ei tullut menestystä, mutta Australia menee toivottavasti paremmin. Haluamme päättää kauden hyvin.

Lähde: Toyota Gazoo Racing

Kalle Rovanperä. Kuva: AKK/Taneli Niinimäki

Kalle Rovanperä, WRC2, Ford Fiesta R5 #51, M-Sport World Rally Team

– Australian ennakkotestit oli onnistunut, sillä löysimme autoon säätöihin uusia, minun ajotyylilleni sopivia muutoksia. Australiasta käymme hakemassa kokemusta ja tutustumassa reittiin. Tarkoituksena on yrittää vetää täysiä, niin ensi vuonna sitten tietää miten siellä voi ajaa. Jos ajaa hiljaa, niin se on mielestäni sama kuin ei ajaisi ollenkaan.

Lähde: Kalle Rovanperä Racing

Jari-Matti Latvala. Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Australian MM-ralli 2017: Vauhtia, irtosoraa ja yksi mammuttipätkä

Kengurumaan MM-osakilpailu on suomalaisittain pienoinen kummajainen, sillä kukaan nyt mukanaolevista piloteistamme ei onnistunut voittamaan tätä rallia. Kaiken kokenut Jari-Matti Latvala on vuosien saatossa napannut kengurumaasta kolme kakkossijaa, mutta palkintokorokkeen ylimmällä oksalla häntä ei ole nähty. Esapekka Lappi voitti täällä viime vuonna WRC2-luokan ja varmisti samalla luokan maailmanmestaruuden. Kalle Rovanperälle kaukokisa on vasta uran toinen MM-ralli, joten luvassa on varmasti paljon oppia eksoottisista olosuhteista.

Australian rallissa ajetaan kolmen päivän aikana 21 erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 318 kilometriä. Ralli alkaa Suomen torstain ja perjantain välisenä yönä. Ensimmäisen päivän ohjelmassa on kahdeksan erikoiskoetta ja 113 EK-kilometriä.

Lauantaina rallikaravaani kiertää niin ikään kahdeksan erikoiskoetta, ja EK-kilometrejä kertyy peräti 140. Päivän avauserikoiskoe on miltei 49 kilomeriä pitkä Nambucca17, joka karistaa varmasti tehokkaasti unihiekat kuljettajien silmistä ja saattaa näytellä isoa roolia koko rallin kannalta.
Sunnuntai on kilpailu päätöspäivänä, ja silloin ajetaan vielä viisi erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 64 kilometriä. Rallin ja koko MM-kauden päättävä, lisäpisteitä jakava Power Stage –erikoiskoe on nimeltään Wedding Bells 2, ja se ajatetaan Suomen aikaa varhain sunnuntaiaamuna.

Kilpailun kotisivuille tästä.
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä.
Kilpailun reittiaikatauluun tästä.

Erikoiskokeiden määrä: 21
Erikoiskoekilometrejä: 318,33 km
Kilpailun kokonaispituus: 947,55 km

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

Wrc.com »
twitter.com »

facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Nelonen Prolta ja Ruutu+:sta

Australian MM-rallin lähetysajat »

MM-rallien kohokohdat maksutta Red Bullin netti-TV:stä

Katso Red Bull TV:n räätälöityjä kisalähetyksiä mobiilin, lap topin tai smart tv:n kautta.
Kauden tulevat lähetykset »

Neste Rallin kanavista ajankohtaista sisältöä läpi MM-kauden

nesterallyfinland.fi »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »
#RallyFinland

Teksti: AKK Viestintä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli