Ralli 17.11.2016

Rallin ihmelapsi Kalle Rovanperä: ”En ajattele menestymispaineita”

Lokakuussa 16 vuotta täyttänyt Kalle Rovanperä on jo vuosia ihmetyttänyt uskomattomilla rallitaidoillaan. Kuva: Nita Korhonen

Joskus sattuu niinkin ihmeellisesti, että kun haetaan kokemusta, saavutetaankin mestaruus. Näin kävi eräälle suomalaisnuorukaiselle, joka nappasi tänä vuonna Latvian rallisarjan mestaruuden. Mutta kun kyseessä on 16-vuotias rallin ihmelapsi Kalle Rovanperä, ei kai se ole enää mikään ihme.

– Kyllähän se vähän siinä alussa tuli yllätyksenä. Ei me sitä voittoa lähdetty hakemaan, kokemusta vain, mutta se nyt tuli siinä samalla, hymähtää Kalle Rovanperä itse Latvian rallisarjan mestaruudesta.

Rovanperän tiimin tavoitteena tosiaan oli hakea nuorelle rallin superlupaukselle kokemusta nelivetoisella autolla ja varmuutta ajoon kauden 2016 aikana. Odotukset eivät olleet kovin korkealla, sillä eihän vasta 16 vuotta täyttäneen Rovanperän vielä pitäisi pystyä suorituksiin, joihin hän kuitenkin ylsi jo tänä vuonna. Taakse jäi monta kokenutta konkaria, kun ihmelapsi vasta haki tuntumaa kovempiin rallikuvioihin.

Kalle kulkee isänsä Harri Rovanperän jalanjäljillä. Kuva: Victor Engström

Kalle kulkee isänsä Harri Rovanperän jalanjäljillä. Kuva: Victor Engström

– En mä nyt vahvuuksista tiedä. Varmaan varma ajo ja ei hirveästi tullut virheitä. Joka kisa päästiin maaliin ja sieltä tuli hyviä pisteitä, Rovanperä toteaa vaatimattomaan tyyliinsä.

Myös suuremmilta tekniikkamurheilta vältyttiin.

– Muutaman kerran ohjaustehostin meni ja semmoisia pieniä tekniikkamurheita, mutta ei oikeastaan muuta.

Mestaruuden ohella tuli luonnollisesti myös lisätaitoa ja varmuutta ajoon.

– Kyllähän siinä oppia tuli koko kauden tietenkin. Ajo oli sinänsä tasaisen hyvää ja koko ajan siinä kehittyi.

– Taso on omasta mielestä aika kova siellä. Kyllähän siellä on monet käyneet kokeilemassa vauhtiaan. Myös kanssakilpailijat suhtautuvat muhun ihan hyvin, ne on tottuneet siihen jo aikaisemmin, joten ei siinä ole mitään ihmeellistä, jo viime kaudella Latviassa tuolloin Rallisprint-nimellä ajetussa rallisarjassa kovia tuloksia tykittänyt Rovanperä toteaa.

Huikeiden suoritusten myötä Rovanperä on joutunut viime vuosien aikana tasaisin väliajoin mediamyllytykseen. Menestyksen myötä myös paineet kasvavat, mutta hän on ainakin toistaiseksi saanut pidettyä pään kylmänä.

– En ehkä ajattele liikaa. Teen vain mun hommat ja se on siinä. En mä oikeastaan muuta mieti, kun vedän kypärän päähän. Enkä oikeastaan mieti menestymispaineita vapaa-ajallakaan, teen vain omia juttuja aina.

Rovanperän ensi kauden suunnitelmat ovat ainakin tietyiltä osin jo selvät.

– Ensi kaudella ajetaan Latviassa samalla lailla, kun ei oikein ole muita vaihtoehtoja. Joitain vaihtoehtoja voi tulla siinä matkan varrella, mutta niistä ei vielä tiedä.

Kallen itsensä mukaan koulunkäynti "ei ole hirveästi" kärsinyt, vaikka ralli viekin jonkin verran nuorukaisen aikaa. Kuva: Nita Korhonen

Kallen itsensä mukaan koulunkäynti “ei ole hirveästi” kärsinyt, vaikka ralli viekin jonkin verran nuorukaisen aikaa. Kuva: Nita Korhonen

Syy siihen, miksi Rovanperää ei nähdä kotimaan kilpailussa johtuu siitä, että Suomen sääntöjen mukaan aikuisten sarjassa kisaavan ralliajajan tulee olla 18-vuotias ja Rovanperä ei koe saavansa tarpeeksi kovaa vastusta nuorten sarjassa.

– En mä tiedä, mun mielestä se ei ehkä ole paras vaihtoehto, mutta ehkä niillä on joku hyvä syy siihenkin, toteaa nuorukainen, joka joutuu odottamaan vielä kaksi vuotta pääsyä kisaamaan kotimaan kamaroilla.

Rovanperä ei kuitenkaan turhia tuhlaile aikaansa miettimällä tulevaa.

– Sitä on ihan mahdoton sanoa, missä olen viiden vuoden päästä, mutta toivottavasti jossain korkealla ja menee hyvin siihen mennessä, mutta sen näkee vasta sitten.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli