Rallisprint 28.08.2017

Rallilegenda Simo Lampinen Vihdin rallisprintin näytösajoon

Simo Lampinen. Kuva: AKK - Toni Ollikainen

Rallilegenda Simo Lampinen osallistuu Vihdin Urheiluautoilijoiden syyskuun toisena päivänä Nummelan Veikkoinkorven yritysalueella järjestettävän Fixus-rallisprintin yhteydessä ajettavaan näytösajoon. Lampinen ajaa näytösajossa totta kai Saabilla.

Näytösajossa on mukana sinivalkoinen Saab 96 V4 -ralliauto sekä kaksitahtinen Saab 96. Kaksitahtisella ”rin tin tinillä” Lampinen voitti Jyväskylän Suurajot vuosina 1963 ja 1964, sinivalkoisella, nelitahtisella Saab 96 V4:llä Lampinen vei nimiinsä Suurajot vuonna 1972.

Vihdin Urheiluautoilijoiden järjestämä rallisprint-kilpailu on valittu osaksi Suomi 100 -itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Tapahtumassa kunnioitetaan vanhojen kilpa-autojen näytösajolla suomalaisia ja vihtiläisiä autourheiluperinteitä.

Simo Lampinen on näytösajossa ajamisen lisäksi valmiina tapaamaan autourheilun ystäviä ja muistelemaan niin omaansa kuin laajemminkin maineikasta suomalaista autourheiluhistoriaa.

– Tuon mukanani Vihtiin Saab -aiheisia kortteja, joihin kirjoitan nimikirjoituksia. On mukavaa tulla Vihtiin. Satavuotias itsenäinen Suomi, suomalaiset autourheiluperinteet ja sinivalkoinen Saab. Se on kova yhdistelmä, sanoo Saksan Hampurissa asuva Lampinen.

Käsite sinivalkoisista Saabeista syntyi 1970-luvulla, kun Saabin maahantuoja Scan-Auto perusti oman rallitallin. Talli kilpaili menestyksekkäästi sinivalkoisiksi maalatuilla Saab 96 -ralliautoilla, jotka rakennettiin kilpailukuntoon maahantuojan tiloissa Helsingissä.

Pitkä ja vaikuttava ura

Simo Lampinen (74) edustaa tapahtumassa suomalaisia autourheiluperinteitä. Lampinen on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran autourheilussa.

Lampinen sairasti nuorena polion, josta hän kuntoutui sinnikkyytensä ja iloisen elämänasteensa ansiosta.
Lampinen aloitti ralliuransa 18-vuotiaana heti ajokortin saatuaan, ja kilpaura kesti vuoteen 1979 saakka. Hän on ajanut lukuisia kilpailuja sekä Suomessa että ulkomailla. Suurimmat kotimaiset voitot ovat neljä Suomen mestaruutta ja voitot Jyväskylän Suurajoissa 1963, 1964 ja 1972. Hän oli Jyväskylän Suurajoissa myös kolme kertaa toinen ja kerran kolmas. Hän sijoittui tässä kilpailussa 15 kertaa yleiskilpailun viiden parhaan joukkoon.

Kansainvälisiä ykkössijoja hän saavutti RAC-rallissa 1968, Skotlannin rallissa 1969 ja Portugalin rallissa 1970 ja Marokon rallissa 1972. Vuonna 1965 hän voitti luokkansa Le Mansin 24 tunnin ajossa Triumph GT6 -autolla.
Simo Lampinen voitti myös kolme kertaa kansainvälisen Hankirallin.

Yksi alkuperäisistä lentävistä suomalaisista

Parhaiten Simo Lampisen ajajauralta hänet muistetaan eri Saab -mallien ratista. Lampinen voitti 1960-luvun alkupuolella kaksi kertaa Jyväskylän Suurajot kaksitahtisella Saab 96 -ralliautolla. 1970-luvulla hän kilpaili Saabin maahantuojan, Scan-Auton, rallitallissa kotimaan kilpailuissa. Talli tunnettiin sinivalkoisista Saabeistaan.
Maailmalla Simo Lampinen kilpaili 1970-luvulla Lancian ja Fiatin rallitalleissa.

Simo Lampinen, Pauli Toivonen, Rauno Aaltonen ja Timo Mäkinen olivat ne suomalaiset rallitaiturit, jotka nostivat suomalaisen autourheilun kansainväliselle huipulle 196 -luvulla tavalla, jonka vuoksi brittiläinen lehdistö ryhtyi kutsuman heitä nimellä The Flying Finns, lentävät suomalaiset. Tämän nelikon menestysten myötä syntyi näihin päiviin saakka elänyt sanonta ”jos haluat voittaa rallissa, palkkaa suomalainen”.

Autourheilun järjestöpuolella Lampinen on ollut muun muassa Suomen Autourheiluliiton puheenjohtaja ja pitkään Jyväskylän MM-rallin kilpailunjohtaja.

Lisäksi hän on ollut kansainvälisen autourheiluliiton (FISA) rallivaliokunnan jäsen, MM-rallien tarkkailija sekä Alastaron formularataa hoitavan kiinteistöyhtiön puheenjohtaja. Suomen Leijonan Ritarikunnan 1. luokan ritarimerkin hän sai vuonna 1982.

Kotimaisia huippuja kilpailussa

Näytösajossa on runsaasti vanhoja kilpa-autoja. Mukana ovat muun muassa Opel GT, Audi Quattro, Alfa Romeo GTV, Fiat 850 GTV, Fiat Abarth -rata-autoja, Ford Escort sekä vanhan 1970 -luvun formula sekä nykyaikainen sähkömoottorilla liikkuva formula.

Itse kilpailussa, rallisprintissä, on mukana iso joukko suomalaisia huippukuljettajia. Muun muassa tehokkailla nelivetoisilla Mitsubishi Lancereilla suomalaissa sprinteissä voitoista ajavat Jari Lamminsivu, Jukka Tenho ja Mika Myllylä, viime vuoden Vihdin kilpailun voittaja, ovat mukana.

Teksti: Eero Wihuri / Fixus Rallisprint

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallisprint