Karting 13.09.2017

Raket 120 -kilpailut vauhdikkaasti päätökseen – Niko Korsumäki mestariksi

Kartingin MSC Season Finals 10 -kilpailu saatiin päätökseen Tykkimäen radalla. Kuva: Tomi Talja, Xonsport

Kartingin MSC Season Finals 10 -kilpailu ajettiin reipas viikko sitten Powerparkin radalla huvipuiston päättäjäisten yhteydessä. Säidenhaltijankin suosiessa tapahtumaa oli tätä kymmenvuotis-juhlakilpailua hyvä järjestää täällä Suomen hulppeimmissa puitteissa, kun lauantain treenipäivänkin kruunasi vielä illan pimetessä mahtava ilotulitus.

Lauantaille oli radalta varattuna treeniaikaa illasta alkean klo 17 ja tällöin portilla olikin jo radalle pääsyä odottelemassa reilut parikymmentä autoa ja lopulta illan mittaan taidettiin tehdä kaikkien aikojen treenaaja-ennätyskin, kun tuntumaa radan uuteen pinnoitteeseen kävi hakemassa yhteensä noin 30 autokuntaa ja myös varikolla oli säpinää autoja säädeltäessä.

Kisapäivän aamuna ohjaajakokoukseen ja lyhyttä mutta painokasta MSC-historiikkia kuuntelemaan saapui peräti 34 joukkuetta, joten tiedossa oli melkoista ruuhkaa radalle. Vapaat treenit ja siihen perään nonstoppina aika-ajot selvittivät lähtökohdat päivän taisteluihin.

Paalulle ajoi itsensä todennäköisesti jo kokemuksen kumealla rintaäänellä wanha herra Jani Malkin sr ja  Team MarJanPoimijat , kakkosruutuun nuorempaa kuskia Suerte Racing-teamista ja Santtu Juntunen, kolmosruutuun viime vuoden mestarit Oulusta Team Salotec Racing. Aika-ajojen kierrosajoissa saman sekunnin sisään ajoi peräti 16 ensimmäistä, joten tasaista vääntöä oli odotettavissa jatkoonkin. Jännitystä lisäämään oli paikalle saapumassa myös lehdistöä.

3 X 15 kierrosta

Päivän ensimmäinen kolmen erän setti tarjosi näyttävää kilvanajoa ja tiukkoja tilanteita. Kahdessa ensimmäisessä erässä edellisvuoden mestari Salotec Racing oli hätää kärsimässä ja löytyikin niissä kummassakin yllättäen vasta sijalta 11, mutta kolmanteen erään alkoi jo säädöt löytyä ja siitä jo sija 2. Tässä setissä kolmeen erään kolme eri voittajaa, ensimmäisen vei Niko Korsumäki NKR Racing, toisen Team MarJanPoimijat ja kolmannen Suerte Racing. Ensimmäisessä erässä osaamistaan väläytti myös Team Soundelightissa vierailevana tähtenä esiintynyt MM-kisoissa aikoinaan palkittu Oskari Kurki-Suonio ajamalla lähdössään kakkoseksi vain 7 sadasosasekuntia ykkösestä.

3 X 20 kierrosta 

Seuraava kolmen erän setti ja hieman lisää pituutta eriin eli 15 kierroksen sijaan nyt ajettiin jo 20 kierrosta per erä. Tässä setissä Suerte Racing onnistui viemään nimiinsä kaksi kolmesta lähdöstä ja yhden voitti hyvää päivää ajanut NKR Niko Korsumäki. Neloserässä kolmen kärkeen teki oman vierailunsa myös Sir Arthur Malkin jr sijoittumalla kolmanneksi. Muutoin ei uusia nimiä kolmen kärkeen, samat nimet vaihtelivat paikkoja keskenään ja kokonaispistetilasto alkoikin jo näyttää melko kimurantilta. Tässä vaiheessa hyvissä asemissa olivat ainakin Suerte Racing, NKR Niko ja MarJanPoimijat, samalla alkoi näyttää myös siltä, että tänä vuonna voitto ei ehkä menisikään samaan suuntaan kuin edellisvuonna eli Ouluun.

3 X 25 kierrosta

Viimeiseen settiin taas lisää painetta ja puristusta, nyt jo 25 kierrosta jokaisessa jäljellä olevassa erässä. Nyt jo muutama uusikin tiimi oli saanut laitteensa ja kuskinsa sellaiseen iskuun, että pystyivät ainakin käväisemään siellä kolmen kärjessä, näin tekivät Team Kohmelo Racing / Joni Vähämäki yhdellä kakkos-sijalla sekä Team SunSet Racing kuskinaan Jazka Turtiainen peräti kahdesti: kerran erävoitto ja kerran kolmas. Kertaalleen erävoiton käväisi myös nappaamassa ikään kuin näytösluonteisesti Team Soundelightin Osku Oskari Kurki-Suonio. Salotec Racing oli myös terästäytynyt hurjasti ruokatauon aikana ja ilmoittautui tavallaan uudelleen päivän kokonaisvoittotaisteluun mukaan ajamalla näissä viimeisissä kolmessa erässä kahdesti kakkosena ja kerran kolmosena ruutulipulle.

Nääntyneet järjestyksessä

Yhteispistelaskentaa suoritettiin kohtuu hartaasti, pitkään ja osin jopa kahteen kertaankin. Lopulta virallisen pistelaskutarkastaja Marcus Gujalan suosiollisella avustuksella saatiin pisteet ja sijoituksetkin asettumaan oikeinpäin ja oikeaan järjestykseen. Päivän voittaja lopulta suhteellisen selkeällä 19 pisteen erolla ja aamusta-iltaan tasaisilla suorituksillaan sekä kolmella erävoitollaan Team NKR ja Niko Korsumäki.

Korsumäen suorituksen arvoa nostaa edelleen se, että hän ajoi koko päivän niin sanotusti yhden miehen joukkueena, eli kaikki 9 erää, treenit ja aika-ajot, reilut parisataa kilometriä isoa kovaa. Huikea suoritus ja siitä palkkiona pokaali lähti tällä kertaa Korsumäen matkassa uuteen osoitteeseen eli Ähtäriin. Kakkosena kovaa loppukiriä viritellyt alkupäivän hieman kadoksissa ollut Team Salotec Oulusta, kolmantena Team MarJanPoimijat. Neljänneksi taulukossa ylsi KohmeloRacing Joni Vähämäki Ähtäristä kuten voittajakin, viidenneksi jätettiin yhden erän keskeytyksestä johtuen Suerte Racing, joka ilman teknisiä ongelmiaan olisi taistellut vahvasti päivän voitosta.

Kaiken kaikkiaan taas onnistunut kisapäivä ja paljon tiukkoja tilanteita radalla. Lieviä ongelmia aiheutti ykkösmutkan jälkeinen zikaani-mutka-yhdistelmä, jossa kolaroitiin pariinkin otteeseen jopa siinä määrin, että yksi erä jouduttiin liputtamaan punaisilla lipuilla hetkeksi kesken ja kertaalleen tarvittiin myös ambulanssi paikalle. Kaikista eristä, kaikista sattumista, kaikista kilometreistä ja pitkästä päivästä selvittiin kuitenkin kunnialla läpi ilman suurempia henkisiä tai ruumiillisiakin vaurioita joten vuoden kuluttua taas uudestaan.

Raket 120 2017 pisteet

Teksti: Jartsa Kuisma Xonsport

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Karting