Karting 09.07.2019

Rajala kovassa vedossa kartingin SM-osakilpailuissa – Ensimmäinen SM-podiumsija OKJ-luokassa

Veeti Rajala oli lähellä voittoa OKJ-luokassa. Kuva: Outi Talikka / AKK.

12-vuotias, Sipoossa asuva Veeti Rajala ylsi kovaan suoritukseen kartingin SM-osakilpailuissa Vantaalla. Tulokaskuljettaja oli jopa lähellä voittoa OK Junior -luokassa.

Rajala kilpailee ensimmäistä kauttaan kartingin SM-sarjassa, johon on mahdollista ottaa osaa sinä vuonna, jolloin täyttää 12 vuotta. SM-sarjan OK Junior -luokka on kovatasoinen koko Euroopan mittapuulla.

Rajala ajoi lauantaina toiseksi ottaen uransa ensimmäisen palkintosijan SM-sarjassa. Sunnuntaina hän oli seitsemäs.

OKJ-luokassa kilpaillaan kartingautojen suurimmalla runkokoolla, jolla ajavat myös aikuiset. OKJ-moottorit ovat 125-kuutioisia ja niissä on tehoa 32 hevosvoimaa. Suomen radoilla autoilla saavutetaan jopa 120 km/h nopeudet ja maailmalla jopa 140 km/h.

Jo perjantain virallisissa harjoituksissa Rajalanvauhti oli hyvää ja lauantaille odotettiin paljon aika-ajoista, jotka kuitenkin epäonnistuivat täydellisesti. Lähtöruuduksi muodostui lopulta 23, kun kuljettajia oli OKJ-luokassa kokonaisuudessaan 35. Kartingin SM-kilpailussa ajetaan kuitenkin myös kaksi alkuerää, joiden pisteiden perusteella edetään finaaliin.

Lauantain erissä Rajala ajoi tasaisesti nousten useita sijoja ja päivän finaaliin hän sai lähtöpaikaksi ruudun 11.

Finaalissa ajettiin 19 kierrosta. Rajala sai ilmiömäisen lähdön ja nousi ensimmäisellä kierroksella sijalle kolme. Edessä kakkospaikalla oli tiimikaveri Elias Halmiala, jonka Rajala saavuttti ja ohitti kierroksella neljä. Edessä ajoi enää Tuukka Taponen, joka on Euroopassakin menestynyt ja yltänyt muun muassa EM-osakilpailuvoittoon. Rajala aloitti sensaatiomaisen takaa-ajon ja saavutti Taposen kierroksella 12 ja nousi jo seuraavalla kierroksella tyylipuhtaalla ohituksella ensimmäiseksi. Rajala ajoi finaalissa useimpia nopeimpia kierrosaikoja ja tälläsi vielä viimeiselle kierrokselle 0.4 sekunnin pohjat ollen ruutulipulla enimmäisenä lähes kahden sekunnin turvin. Harmillisesti ennen lähtöä lämmittelykierroksella kanssakilpailija osui Rajalan etupuskuriin, joka irtosi törmäyksestä osittain. Tästä syystä tuomaristo langetti 5 sekunnin puskurisakon ja Rajala putosi toiseksi.

Lopullisen kärkikolmikon muodostivat Taponen, Rajala ja Halmiala.

Tuukka Taponen (kesk.) voitti lauantaina, jolloin Veeti Rajala (vas.) ajoi toiseksi ja Elias Halmiala kolmanneksi. Kuva: Outi Talikka / AKK.

Vauhdikasta menoa oli seuraavanakin päivänä eikä tapahtumia puuttunut OKJ-luokasta. Rajalan joukoissa odotukset olivat lauantain jälkeen jo siinä, että vauhtia löytyy. Rajala tarvitsi aika-ajoihin onnistumisen, minkä hän myös sai. Rajala oli oman ryhmänsä toinen. Yhteistuloksissa hän oli viides, mistä oli hyvä rakentaa päivää alkuerissä. Ensimmäisessä erässä lähtöpaikka oli ruudussa kolme, mistä Rajala kuittasi ajaen erän voittoon.

Erään kaksi Rajala lähti ruudusta neljä ja ajoi erittäin agressiivisen erän jälkeen maaliin viidentenä. Viimeisissä mutkissa Rajalan edessä oli nujakkaa, mikä hänen oli mahdoton väistää. Tästä syystä Rajala sai jälleen puskurisakon viisi sekuntia. Sunnuntaina radalla rytisi useampaan kertaan, joten päivän teemaksi muodostui “keltaiset liput ja slow-kyltit”. Näiden aikana kaikkien kuljettajien on ajettava rauhallisesti jonossa kuin Formula 1 -kilpailuissa safety carin aikana. Näin ollen Rajala ei kerennyt saamaan etumatkaa lippujen poistuttua, ja sakon myötä hän putosi aina sijalle 20 saakka. Finaaliin Rajala starttasi ruudusta 12.

Finaalin alussa rytisi taas ja Rajala selvisi nipin napin kolarista. Lopulta hän nousi varmalla ajolla seitsemänneksi. Taponen otti voiton lauantain tapaan. Samuli Mertsalmi oli toinen ja Miska Kaskinen kolmas. Rajala oli koko kilpailuviikonlopun nopein rookie-kuski.

Veeti Rajala on Flying Finn Academy Rookie -kuljettaja. Kuva: Outi Talikka / AKK.

Tulokset lauantai

Tulokset sunnuntai

Teksti: Petri Rajala.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Karting