Ralli 19.01.2020

Pynnönen koki Lapin taikaa hyvässä ja huonossa

Jyväskylän Urheiluautoilijoiden Ville Pynnösen ensimmäinen talviralli Skoda Fabia R5:n ohjaimissa päättyi vain hieman ennen maalia. Kuva: Hannu Rainamo.

Ville Pynnönen (JyvUA) starttasi ensimmäiseen lumiralliinsa TGS Worldwiden ilmoittaman Skoda Fabia R5:n ohjaimissa perjantaina Arctic Lapland Rallyssa. Kilpailun tavoitteena oli saada tärkeitä kilpailukilometrejä talviolosuhteissa sekä kehittää yhteistyötä uuden kartanlukija Enni Mälkösen (LamUA) kanssa.

Perjantai alkoi suht’ selkeässä säässä, mutta illemmalla lumisade saapui lisäämään haastetta kuljettajille. Se olikin hyvää totuttelua lauantaille, jolloin lunta tuli hetkittäin hyvinkin sakeasti.

Perjantaina Pynnösen autokunnan sijoitus vakiintui sijalle yhdeksän, jolla siirryttiin yötauolle.

– Talvikokemukseen nähden olen aivan tyytyväinen, vaikka kärkiukkojen tiesi menevän kovaa. Kyllähän se vähän kasvoille lyö, kun vertaa omia aikoja, tuumaili Pynnönen perjantaina.

Lauantaille suunnitelmana oli nostaa hieman vauhtia ja raapia miehestä potentiaalia ulos, mutta kuitenkin niin, ettei ajo mene roiskimiseksi. Ennustettu lumisade oli aamulla ajatuksia painamassa, keskittymisen olisi oltava äärimmäisen hyvä.

Aikojen puitteissa suunnitelma näytti toimivan ja aikatappio valoisalla ajetuilla erikoiskokeilla kärkimiehille oli selkeästi pienempää tasoa kuin perjantaina.

– Siikakämässä oli yksi iso tilanne, mutta selvittiin jopa ilman penkkakosketusta. Lopussa hieman jarrut meinasivat kadota, kun tuli oltua sitten liikaakin jarrulla. Yleisö-ek:lle tuli hyvä aika parista pienestä virheestä huolimatta, tämä luo itselle uskoa loppupäivään, tuumaili Pynnönen ennen pimeällä ajettavia kolmea viimeistä erikoiskoetta.

Lauantain huoltotauon jälkeen Pynnösen vauhti jatkui hyvänä, vaikka Sarriojärvellä menikin lumipöperössä risteys pitkäksi ja peruutteluun tuhlattiin aikaa. Sijoitus oli koko lauantain ajan pysynyt kahdeksantena, seitsemäs sijakin oli enää vain yhden sekunnin kymmenyksen päässä.

Yhdeksännellä ek:lla Untamovaarassa tasainen tuloksenteko jatkui, mutta edellä ollut Marko Uutela putosi taakse ja takana ollut Juuso Metsälä nousi kovaa vauhtia ohitse, sijoitus pysyi siis kahdeksantena.
Viimeiselle ek:lle Pynnönen lähti kolme sekuntia Metsälän takana ja kymmenkunta sekuntia Uutelan edellä.

Niskavaaran 20 kilometrin EK olisi ratkaisijan roolissa ja toden totta niin olikin. Vain muutama kilometri ennen maalia vasemmalle kääntyvä mutka koitui Pynnönen-Mälkönen-kaksikon kohtaloksi ja edessä oli keskeytys.

-Lumipöperö, jota jo 15 kilometriä oli tultu, yllätti kuitenkin jarruttaessa. Aiemmin jo pari leveää luistoa otettiin ja päätettiin jo rauhoittaa ja hyväksyä tilanne. Sitten jarrussa leveäksi ja penkalle, pakan päälle pohjasta kiinni eikä ensimmäistäkään auttajaa lähimaillakaan. Pettymys on ihan valtaisa, ei sitä voi kiistää, kertoi lapion varresta tavoitettu kuljettaja parisen tuntia tapahtuneen jälkeen.

Seuraava koitos kaksikolla on helmikuun 8. päivä, kun sääolojen niin salliessa SM-sarja jatkuu Mikkelin osakilpailulla.

Teksti: Pynnönen Racing tiedotus.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli