Pienoisautoilu 12.06.2018

Pienoisautoilun Pohjoismaisten Mestaruuskilpailuista kaksi mitalia Suomeen

Vaasan PM-kilpailuun osallistui 50 kilpailijaa kahdestatoista eri maasta. Kuva: Tuomo Iso-Aho

Vaasassa kilpailtiin viime viikolla pienoisautoilun skaala-autojen avoimesta Pohjoismaiden Mestaruudesta. Vaikka kyse oli niin sanotusta PM-kilpailusta, oli viikonlopun osallistujalista silti varsin kansainvälinen. Kaiken kaikkiaan kilpailuun osallistui 50 kilpailijaa kahdestatoista eri maasta, kauimmaisten tullessa Brasialiasta sekä Uudesta-Seelannista.

Tapahtumassa ajettiin neljä eri autoluokkaa, joista peräti kolmen luokan mestaruus matkasi Tsekkeihin Vladimir Horkylle, joka on myös lajin monin kertainen maailmanmestari. Kun muut laskevat omia mestaruuksia, Vladimir laskee montako tähteä hänellä on rinnassaan – perinteisesti tähti kymmenestä mestaruudesta ja niitä on kolme.

Torstaina ajettiin Formula 1-32 -luokan mestaruudesta, jonka Horky voitti. Liettuan nuori nouseva tähti Dominykas Budrys oli kolmas ja Suomen Anjalankosken UA:ta edustava Matti Fyhr oli kolmas.

Perjantaina ajettiin niin sanotulla Le Mans tyyppisillä Eurosport-32-luokan autoilla. Tämänkin luokan hallitsija oli Horky joukuekaverinsa Jaroslav Recekin jäädessä toiseksi, kolmanneksi ajoi Venäjän Andrey Zbhanov. Tätä luokkaa Suomen Matti Fyhr hallitsi hienoisesti, mutta viime hetkien tekniikkaongelmat pudottivat hänet viidenneksi. Hän oli kuitenkin paras suomalainen. Kahdeksan joukkoon ajoi myös hienosti Riihimäen UA:n nuori Santeri Savikko jättäen taakseen “oman tekniikkagurunsa” niin ikään Riihimäen UA:n Olli Kantamaan.

Lauantaina ajettiin Production-24-luokka, eli niin sanottu tuotantoautoluokka, jossa MM-kilpailujen järjestäjän päätöksestä johtuen tänä vuonna esikuvana toimii WTCC 2017 -sarjan Lada Vesta. Tämäkin luokka oli pitkään Fyhrin hallinnassa, mutta viimeisen 35-40 minuutin aikana renkaiden kuluminen vei vauhdin, jolloin Latvian Janis Nabokins nousi voittajaksi jättäen Fyhrin toiseksi, kolmanneksi ajoi Liettuan Budrys. Kahdeksan joukkoon nousi myös Olli Kantamaa.

Sunnuntaina oli vuorossa niin sanottu kuninkuusluokka, LeMans tyyppinen 1/24 -luokan Eurosport-24, jonka menestystä koko ura-autoileva maailma eniten seuraa. Tämä luokka oli Tsekkien hallintaa, kahdeksan joukkoon ylsi viisi Tsekkiä. Voiton korjasi niin ikään Tsekin Vladimir Horky, Tsekin Antonin “Tonda” Vojtikin ollessa toinen, kolmanneksi nousi myös SM-kilpailuissa menestynyt Latvian Janis Nabokins, Suomen Matti Fyhr ajoi neljänneksi ollen paras suomalainen.

Paikalle oli saapuneet myös ISRA:n kattojärjestön puheenjohtaja Chicagosta sekä tekniikasta vastaava toimitsija Englannista, heiltä saatu palaute oli positiivista, kiitoksia tuli niin tekniikan toimivuudesta, radasta kuin kilpailujen järjestelyistäkin.

Seuraava koitos Vaasassa on kansallinen Eurosarjan kilpailu 17.-19. elokuuta. MM-kisat ajetaan Mustasaaressa 13.-20. lokakuuta ja tuolloin kahdeksan kilpailupäivän aikana toisistaan ottaa mittaa reilusti yli sata maailman parasta kuljettajaa neljässä eri MM-luokassa.

Kilpailun tulokset

Lisätietoa: www.isra2018.com

Teksti: Tuomi Iso-Aho

Uusimmat

Lisää aiheesta

Pienoisautoilu