Ralli 20.10.2019

Petäjävedellä juhlittiin mestareita F-Rallisarjassa

Yleisen klassikko juhlii menestystä. Kuva: Jussi Hannula

Peräti kuusi mestaruutta ratkaistiin kauden viimeisessä F-Rallisarjan osakilpailussa 10., Kyläseppärallissa Petäjävedellä. Syksyn viimeinen ralli ajettiin sateisessa ja sumuisessa, mutta lämpimässä todellisessa syyssäässä. Kilpailu sujui sutjakkaasti, mutta tulospalvelun takkuilu kiusasi ja pitkitti kilpailua.

Tällä kertaa ensimmäisenä matkaan lähti kaksivetoisten nuottiluokka. Siinä peräti kuudella eri kuljettajalla oli mahdollisuus ajaa mestariksi. Näistä viidestä maaliin pääsi viisi kandidaattia. Ainoastaan viime vuoden yleisen luokan mestarin MHJ-RT:n Juha Paavilaisen matka katkesi kaatoon johtopaikasta kakkospätkällä.

AL-Härmän Anssi Valkosen ainoa mahdollisuus mestaruuteen oli voittaa kisa ja niin hän tekikin, mutta se ei kuitenkaan riittänyt kuin sarjan neljänteen sijaan. Valkonen oli suurin piirtein tyytyväinen.

– Tein sen, mitä tavoittelin päätöskisassa. Se oli mahdollisuuteni, mutta tällä kertaa se vain ei riittänyt korkeammalle.

Mestaruuteen ajoi vuoden 2016 B-juniorimestari MHJ-RT:n Marko Haapsaari. Hän sijoittui päätöskisassa kakkoseksi 25,3 sekuntia voittajalle jääneenä.

– Ajo sujui alusta alkaen hyvin. Olemme menneet nuottihommissa paljon eteenpäin, arvioi mestari.

Kisan kolmanneksi ajoi pikkuluokan voittaja Pohjankyrön UA:n Jaakko Ollikkala, joka sijoittui myös sarjassa kolmanneksi. Sarjassa hopealle ajoi viime vuoden tapaan Salon UA:n Markus Hellström, joka menetti mestaruusmahdollisuutensa kakkospätkällä ojan penkkaan.

Loppupisteet:

 1. Haapsaari 108
 2. Hellström 101
 3. Ollikkala 99
 4. Valkonen 97
 5. Kimmo Linden 90,5

Nelivetoluokka Rytköselle

Nelivetoluokassa sarjajohdossa päätöskisaan lähti Hankasalmen UA:n Jari Puntanen perässään Kangasalan UA:n Jari Kuikka. Kun kumpikaan heistä ei päässyt maaliin saakka, mestaruus meni Puntaselle.

Kisan ja samalla rallin nopein oli Kolarin MK:n Anssi Rytkönen neljän sekunnin erolla THU-Teamin Arto Juolahteen. Jämsän Äijien Joni Viitalan ensi kokeilu R-Lite luokan Fiestalla päättyi kolmanteen sijaan 11,3 sekuntia Rytköselle jääneenä.

Loppupisteet:

 1. Puntanen 68
 2. Kuikka 38
 3. Pekka Karjalainen 36
 4. Juha Koljonen 20
 5. Toomas Almi 14

Vihervuorelle palkinto pitkästä urasta

Yleisen klassikon mestaruus oli kolmen kauppa. Orimattilan UA:n Petri Vihervuori, Juvan UA:n Kalle Asikainen ja Hankasalmen UA:n Juha-Pekka Suuronen lähtivät kamppailemaan mestaruudesta.

Asikaisen matka päättyi jo kolmen kilometrin ajon jälkeen avauspätkällä, kun vaihdelaatikko jumiutui. Erikoiskokeen nopein oli Lempäälän UA:n Jonni Ruottunen, joka kuitenkin suistui ulos jo kakkospätkällä ja johtopaikan valtasi Rauman UA:n Jussi Nordberg. Nordberg rakenteli jo 22,7 sekunnin johdon ennen päätöspätkää, mutta se riittänyt. Toivakassa kesäkuussa kakkoseksi ajanut Laukaan Marko Häkkinen tuli päätöspätkän kuin viitapiru ohittaen Nordberg 5,8 sekunnilla. Nordberg korjasi kuitenkin sarjalaisista korkeimman potin. Tämä nosti Nordbergin sarjassa kolmanneksi eli samalle sijalle, mihin hän ylsi B-junioreissa vuonna 2017.

– Meno alkoi maittaa edellisen tauon jälkeen, kausi ikään kuin loppui hieman kesken, intoili Nordberg.

Vihervuori neljänneksi Tervakosken UA:n Janne Lindbergin perään ja varmisti sillä mestaruuden. Viidenneksi ajanut Suuronen oli puolestaan sarjan kakkonen.

– Kyllä helpottaa. Niin ne suunnitelmat muuttuvat. Aluksi ei pitänyt ajaa enää päätöskisaa, mutta kyllä kannatti. Tämä oli hieno palkinto pitkälle työlle, Vihervuori intoutui.

Loppupisteet:

 1. Vihervuori 109
 2. Suuronen 100
 3. Nordberg 95
 4. Tomi Mäkinen 87
 5. Asikainen 84

Ripatti nousi pronssille senioreissa

Seniorien mestaruus ratkesi jo Heinolassa, eikä peräti 12 rallia tänä vuonna ajanut mestari enää lähtenyt mukaan. Niinpä Petäjävedellä oli jaossa himmeämmät mitalit. Mitalien kohtalo ratkaistiin kolmospätkällä. Sarjakakkosena matkaan lähtenyt EPUA:n Lasse Hirvijärvi menetti siellä rutkasti aikaa ja vielä kömpelömmin Lahden UA:n Jari-Pekka Lehtoselle ajaessaan ulos. Hirvijärvi otti hopean, mutta Lehtonen jäi palkintopallin ulkopuolelle neljänneksi, sillä sarjalaisista kolmanneksi ajanut MHJ-RT:n Pekka Ripatti nousi kolmanneksi.

– Älä valehtele, en voi nousta kolmanneksi. No jos niin on, onhan se suuri yllätys. Pari kisaa meni sähköongelmien takia pilalle, hämmentynyt Ripatti ihmetteli.

Vierailijat hallitsivat kisaa. Nelospätkälle asti kisaa johti isäntäseuran Veli Kukkonen, joka kuitenkin joutui keskeyttämään päätöspätkän jälkeen ja voittoon nousi Jämsän Äijien Lauri Suokas ennen ESRC:n Risto Rantasta ja Nivalan UA:n Pauli Junttilaa. Sarjalaisista komeimman pistesaaliin pokkasi Saarijärven UA:n Kai Hukkanen ja pikkuluokan paras oli ensimmäinen sarjakisansa maaliin päässyt Raision UA:n Jyrki Sorjasaari.

Loppupisteet:

 1. Kytölä 120
 2. Hirvijärvi 101
 3. Ripatti 81
 4. Lehtonen 76
 5. Juha Mertanen 71

Puumala käytti oljenkortensa

Veitsi kurkulla päätöskisaan lähtenyt AL-Härmän Ville Puumala oli pakkovoiton edessä, säilyttääkseen edes teoreettiset mahdollisuudet mestaruuteen. Päätöskisaan sarjajohdossa lähtenyt Toivakan AUK:n Kristian Nieminen joutui keskeyttämään heti avauspätkällä. Puumala puolestaan lähti raivokkaasti tekemään sitä, mitä hän pitikin. Kolme pohja-aikaa ennen taukoa ja vielä neljäs päätöspätkälle pitivät miehen kärjessä koko ajan. Lopulta Puumala voitti 36 sekunnin erolla pikkuluokan voiton vieneeseen Lahden UA:n Eetu Kainulaiseen. Kolmas oli kauden parhaallaan Lappeenrannan UA:n Matti Rinne. Hankasalmen UA:n Matias Oksanen oli vielä ennen päätöspätkää kiinni hopeassa ja päätöspätkän jälkeen pronssisakin, mutta keskeytys päätöspätkällä pudotti hänet neljänneksi.

– Ei siinä ollut paljon vaihtoehtoja, kun piti voittaa. En silti uskonut, että se riittää voittoon, Puumala jutteli tyytyväisenä maalissa.

Loppupisteet:

 1. Puumala 102
 2. Nieminen 101
 3. Kainulainen 96
 4. Oksanen 92
 5. Matias Valkonen 87

Mäkiselle Original-Cup, Puumalalle Tulokas-Cup

Original Cupin mestaruus oli Lievestuoreen UA:n Tomi Mäkisen ja Kalle Asikaisen kahdenkeskinen kauppa. Kun Asikainen keskeytti avauspätkällä, mestaruus ratkesi Mäkisen hyväksi. Lappeenrannan RT:n Mikko Kilpiä ohitti loppupisteissä Asikaisen.

Tulokas-Cupin ratkaisi viimeinen kisa. Kun sarjan kärjessä ollut Kristian Nieminen keskeytti, niin Ville Puumalalla oli mahdollisuus tuplaan. Tarkalle se meni, sillä Puumala ohitti pisteellä Niemisen. Nieminen pudotettiin lopulta kolmanneksi, sillä Eetu Kainulainenkin nousi Niemisen ohi tasapisteisiin Puumalan kanssa. Puumalan parempi aika päätöskisassa ratkaisi mestaruuden hänen hyväkseen.

Oheisluokat lyhyesti

Nuottiluokkien nelivetoisten voittoon ajoi Yläkemijoen UA:n Teuvo Niskala ja kaksivetoisten luokassa Laukaan MM:n Nico Valkonen.

Nuotittomien luokkien nuorten luokan ykkönen oli Laihian UA:n Walle Pajuoja ja Trophyssa puolestaan Isäntäseuran Henry Jäppinen. Nelivetoisissa voiton vei AL-Tikkakosken Sami Tuohinen, ja kaksivetoisten EPUA:n Arttu Karhumäki.

Teksti: Jorma Mikkola

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli